REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskyrė naują Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoją. Juo tapo 15 metų šioje institucijoje dirbantis Romas Zienka. Pamažu baigia formuoti savo komandą ir naujoji valdžia.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskyrė naują Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoją. Juo tapo 15 metų šioje institucijoje dirbantis Romas Zienka. Pamažu baigia formuoti savo komandą ir naujoji valdžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STT direktoriaus pavaduotojas – šios tarnybos senbuvis

Prezidentė D. Grybauskaitė, atsižvelgdama į laikinai einančio pareigas STT direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus teikimą, nuo ketvirtadienio, vasario 7 d. STT direktoriaus pavaduotoju, kuruosiančiu korupcijos prevencijos, antikorupcinio visuomenės švietimo ir informavimo bei Tarnybos administravimo sritis, paskyrė Romą Zienką.

REKLAMA

Naujasis pavaduotojas – anaiptol ne naujas žmogus STT. Čia jis dirba nuo 1997 m. , buvo Administravimo valdybos viršininkas, ėjo Korupcijos prevencijos valdybos viršininko pareigas, vadovavo STT Saugumo skyriui. Teisininko išsilavinimą įgijęs R. Zienka turi ir operatyvinio darbo patirties, o už pavyzdingą tarnybą yra apdovanotas Lietuvos Respublikos Prezidentės padėka. Už profesionalų darbą jis buvo skatintas III laipsnio STT garbės ženklu.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, o gal kaip ir dera tokioje institucijoje dirbančiam pareigūnui, informacijos apie jį viešoje erdvėje itin nedaug. Galima tik spėlioti, ar socialiniuose tinkluose aptinkamas „romaszienka“ – būtent paskirtasis STT direktoriaus pavaduotojas, ar tai tik sutapimas.

Seimo pirmininko, premjero ir ministrų komandose – seni pažįstami

Tarp nusprendusių tapti savo komandą baigiančios formuoti naujosios valdžios patikimais bendražygiais artimiausiems keleriems metams – savo srities specialistai ir žmonės, tam tikras pareigas tikriausiai užėmę, nes „taip reikia“. Vieni atėjo iš šalies, kiti valdžiai keičiantis išsaugojo postus ar bent jau tebevarsto to paties pastato duris. Vienos pavardės gerai žinomos, kitos – šiek tiek primirštos...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas jie, tapę naujų valdančiųjų „dešiniosiomis rankomis“, ir ką jie veikė iki šiol? Balsas.lt siūlo kiek atidžiau pažvelgti į kai kuriuos iš jų.

Seimo pirmininkui nepasiekė

Parlamento vadovo Vydo Gedvilo komandoje – ne vienas žmogus, gerai pažįstantis Seimo koridorius. Patarėju teisės klausimais dirbęs ankstesnių parlamento vadovų Irenos Degutienės, Arūno Valinsko, Viktoro Muntiano, Artūro Paulausko kabinetuose, Egidijus Rumbutis vadovaus Seimo pirmininko sekretoriatui. Jo pavaduotoja tapo sena bendražygė – dvi ankstesnes kadencijas V.Gedvilo padėjėja dirbusi Irena Ramelytė.

REKLAMA

Dar viena patarėja – Darbo partijos frakcijoje ankstesnes kadencijas dirbusi Aldona Jakavonienė. Tuos, kas mano, kad ji – „darbiečio“ parlamentaro Gedimino Jakavonio žmona, nuvilsime – parlamentaro žmonos vardas Nijolė.

Tačiau Seimo pirmininkui formuoti komandą nesisekė. Vos du mėnesius – gruodį ir sausį – V. Gedvilo atstove spaudai dirbo Erika Straigytė. Pirmosiomis darbo naujose pareigose dienomis praėjusių metų gruodžio pradžioje žurnalistams pareiškusi, kad svarbiausias jos darbo principas bus „neužsibarikaduoti nuo žurnalistų“, darbo muziejuje, muitinėje, Vilniaus miesto savivaldybėje ir žiniasklaidoje patirties turinti moteris sausio pabaigoje iš pareigų pasitraukė. „Nesutapo požiūriai į viešuosius ryšius“, – lakoniškai pakomentavo ji savo sprendimą.

REKLAMA

Įtinka visiems

Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėja vidaus politikos ir viešųjų ryšių klausimais paskirta Rita Grumadaitė. Ši žurnalistės išsilavinimą turinti moteris anksčiau dirbo prezidento Valdo Adamkaus ir švietimo ministro Gintaro Steponavičiaus atstove spaudai. Dar anksčiau ji buvo krašto apsaugos ministro atstove spaudai. R. Grumadaitė taip pat yra dirbusi naujienų agentūroje ELTA bei dienraštyje „Lietuvos rytas“.

Dar kartą ministeriją, tačiau ne pareigų pavadinimą pakeitė Ričardas Slapšys. Praėjusioje kadencijoje vidaus reikalų ministru dirbusio atsistatydinusio Raimundo Palaičio patarėju ryšiams su visuomene buvęs vyras dar anksčiau tais pačiais klausimais patarinėjo ūkio ministrams Vytui Navickui ir Petrui Čėsnai bei buvusiems finansų ministrams – dabar europarlamentarui Zigmantui Balčyčiui ir Premjerui Algirdui Butkevičiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senoji socdemų gvardija

Praėjusių metų spalį vykusiuose Seimo rinkimuose triumfavę socialdemokratai nepamiršta savo senų bendražygių.

Štai Sigita Burbienė, 1992–1996 m., 1996–2000 m. ir 2000–2004 m. pati buvusi Seimo nare, o 2011-siais išrinkta į Vilniaus miesto tarybą, dabar yra viena iš Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime referentų.

Ministro Pirmininko kancleriu tapo Alminas Mačiulis, nuo 2011 m. iki pat 2012 m. gruodžio vadovavęs Transporto investicijų direkcijai. Šis politikas 2001–2002 m. buvo susisiekimo viceministras, o įsteigus ministerijose valstybės sekretoriaus pareigybę, šias pareigas toje pačioje ministerijoje ėjo iki pat 2009 m. vidurio. Pasikeitus struktūrai, jau valdant konservatoriams, jis tapo tos pačios ministerijos kancleriu.

REKLAMA

Būtent Susisiekimo ministerijoje jau ministro Rimanto Sinkevičiaus vienu iš patarėjų tapo Alfonsas Macaitis – paskutinysis Lietuvos komjaunimo organizacijos lyderis, vėliau spėję padirbėti aplinkos ministro Arūno Kundroto patarėju ir Vilniaus apskrities viršininku, ir net Seimo nariu (2000–2004 m.)

Pagaliau rado

Šiomis dienomis paskelbta, kad atstovę spaudai pagaliau rado ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Kitą dieną po ministrės susitikimo su tinklaraštininkais buvo paskelbta, kad ja tapo 31-erių metų sociologė Jūratė Antanaitytė-Voldemarienė – vieno iš tinklaraštininkų Mindaugo Voldemaro sutuoktinė. Iki šiol ji dirbo šeimos įmonėje „Praction“ projektų direktore bei buvo atsakinga už verslo klientų rinkodaros ir pardavimo procesus, taip pat rūpinosi viešaisiais ryšiais ir socialinių tinklų komunikacija.

REKLAMA

Atleis ar neatleis?

Energetikos ministerijoje vis dar tebedirba viceministras Algimantas Zaremba. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dar sausį nustatė, kad jis negalėjo būti paskirtas į energetikos viceministrus, ir pasiūlė ministrui jį atleisti. Premjeras Algirdas Butkevičius pastaruoju metu į klausimą, ar A. Zaremba bus atleistas, atsakydavo, kad „grįš energetikos ministras (Jaroslavas Neverovičius – red. past. ) iš atostogų ir priims sprendimą“. Šią savaitę ministras jau tikrai dirba, tad belieka laukti, kada ir kokį sprendimą jis priims. Gali būti, kad nesulaukusi J. Neverovičiaus reakcijos, VTEK kitą savaitę svarstys, ar komisija dėl A. Zarembos kreipsis į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nevienareikšmiškai vertintinas ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės pasirinkimas – viena jos patarėjų tapo už melagingų parodymų davimą teista Giedrė Vitienė. Pasak ministrės, G.Vitienės teistumas yra pasibaigęs, todėl jokių problemų jos darbui ministerijoje tai neturėtų kelti. G.Vitienė 2009 metų gegužę pripažinta kalta, kad būdama liudytoja Darbo partijos apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo byloje, davė melagingus parodymus. Teismas tada jai skyrė daugiau kaip 3,5 tūkst. litų baudą. Šeimos politikos, jaunimo, socialinės aprėpties ir socialinio draudimo sritis kuruosianti patarėja anksčiau dirbo Seimo narės Loretos Graužinienės padėjėja, o praėjusių metų rudenį pati siekė tapti Seimo nare Darbo partijos sąraše.

REKLAMA

Išsaugojo postus

Nepaisant valdžios pasikeitimų, kai kurie „antrais trečiais smuikais“ konservatorių ir liberalų vyriausybėje groję asmenys išsaugojo savo postus. Kitiems pasiekė mažiau, bet jie vis tiek varstys tos pačios įstaigos duris.

Tarp pelniusių naujosios valdančiosios koalicijos pasitikėjimą – du viceministrai. Žemės ūkio ministerijoje šias pareigas toliau eina Mindaugas Kuklierius.  Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovybei teko suspenduoti nusprendusio dirbti „darbiečių“ deleguoto ministro Vigilijaus Juknos komandoje M. Kuklieriaus narystę partijoje. Viceministro kėdę išsaugojo ir teisininko išsilavinimą turintis Audrius Bitinas, toliau dirbantis socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Jis ir toliau kuruos socialinio draudimo sritį.

REKLAMA

Kiek mažiau pasisekė Sveikatos apsaugos viceministre dirbusiai Janinai Kumpienei – savo kėdę ekonomistė, socialinių mokslų daktarė užleido kitam, o pati tapo naujojo ministro Vytenio Andriukaičio patarėja. Toks pat likimas ištiko ir kitą buvusią šios ministerijos viceministrę – dabar diplomuota gydytoja terapeutė Nora Ribokienė dirba naujojo ministro patarėja.

Galima spėti, kad baigiantis kadencijai kai kurie buvę valdantieji suspėjo pasirūpinti savo ištikimais pavaldiniais. O gal tiesiog taip susiklostė aplinkybės? Kad ir kaip būtų, akivaizdu viena – tos pačios ministerijos duris ir toliau varsto buvęs aplinkos ministro Gedimino Kazlausko atstovas spaudai žurnalistas Tomas Beržinskas, tapęs Visuomenės informavimo skyriaus vedėju.

REKLAMA
REKLAMA

Sustiprintas pirmininkavimo ES „desantas“

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus patarėja visuomenės informavimo klausimais tapusi Rasa Jakilaitienė taip pat tapo ir Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai atstove spaudai Lietuvoje. Žurnalistė, spėjusi padirbėti buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės patarėja visuomenės informavimo klausimais, bus atsakinga už bendrąją pirmininkavimo komunikaciją Lietuvoje.

R. Jakilaitienė tapo trečia Lietuvos pirmininkavimo ES atstove spaudai – Briuselyje jau dirba Vykintas Pugačiauskas ir Jurgita Germanavičienė. Lietuva ES pirmininkaus šių metų antrąjį pusmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų