REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl milijoninių nuostolių su „DnB“ banku bylinėtis pasiryžusių penkiolikos asmenų ieškinį iš esmės pradėjo nagrinėti Panevėžio apygardos teismas. Prieš penketą metų tuomečio „DnB Nord“ skolintomis lėšomis įsigiję jo platintų obligacijų investuotojai, užuot praturtėję, išėjo elgetomis – praskolino ne tik savo, bet ir giminaičių turtą.

Dėl milijoninių nuostolių su „DnB“ banku bylinėtis pasiryžusių penkiolikos asmenų ieškinį iš esmės pradėjo nagrinėti Panevėžio apygardos teismas. Prieš penketą metų tuomečio „DnB Nord“ skolintomis lėšomis įsigiję jo platintų obligacijų investuotojai, užuot praturtėję, išėjo elgetomis – praskolino ne tik savo, bet ir giminaičių turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme susiėmė su banku

Dėl milijoninių nuostolių su „DnB“ banku bylinėtis pasiryžusių 15-os asmenų ieškinį iš esmės pradėjusio nagrinėti Panevėžio apygardos teismo posėdis vakar užtruko rekordiškai ilgai – daugiau nei septynias valandas.

REKLAMA

Prieš penketą metų tuomečio „DnB Nord“ skolintomis lėšomis įsigiję jo platintų obligacijų investuotojai teigia buvę apmulkinti ir, užuot uždirbę, bankui liko skolingi nuo keliasdešimties tūkstančių iki milijono litų. Vietoj žadėto pelno jie esą išėjo elgetomis – bankui už lengvai dalytas paskolas liko užstatyti namai, sklypai, be to, prarastos santaupos.

Penkiolikos asmenų grupės patirti nuostoliai siekia daugiau kaip 11,5 mln. Lt.

Viliojo lengvas uždarbis

Viliojančią galimybę, kaip lengvai, greitai ir, svarbiausia, nerizikuojant, solidžiai užsidirbti „DnB Nord“ pasiūlė dar prieš ekonominę krizę.

REKLAMA
REKLAMA

„Bankas pats leido vertybinius popierius – obligacijas ir atėjusiems klientams aktyviai siūlė jas įsigyti be jokių nuosavų pinigų. Skolino pats už palūkanas. Banko atstovai tikino, kad palūkanas padengs iš investicijų uždirbtas pelnas“, – „DnB Nord“ siūlytą praturtėjimo strategiją aiškino asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ direktorius Kęstutis Kupšys.

Dalis jo klientų buvo įkalbėti įsigyti su akcijomis susietų obligacijų (SASO) už banko paskolą.

Obligacijas įsipareigojo išplatinti pats „DnB Nord“. Vertybinių popierių komisijos duomenimis, 2007-aisiais SASO išplatinta už 1,09 mlrd. Lt, 2008 m. – už 196,8 mln. Lt, o 2009 m. – 71,2 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užstatė ir savo, ir giminaičių turtą

Pasak K. Kupšio, visi su banku pasiryžę bylinėtis investuotojai dabar tvirtina buvę įtikinti, kad jokiu būdu nepraloš. „DnB Nord“ žadėjo, kad per metus obligacijos uždirbs bent po 8 proc. pelno. Kadangi bankas paskolas dalino už iki 5 proc. palūkanas, likę keli procentai solidžias sumas investavusiesiems žadėjo neblogą uždarbį.

Perspektyva praturtėti nerizikuojant žmones taip gundė ir viliojo, kad patikėję auksaburniais banko darbuotojais lengva ranka „DnB Nord“ įkeitė ne tik vienintelius savo, bet ir tėvų, artimųjų būstus.

REKLAMA

Nerealūs rožiniai planai sužlugo labai greitai. Akcijų indeksai, su kuriais buvo susietos obligacijos, krito, o bankas SASO sutiko išpirkti tik už nominalią vertę. Tai yra už tiek, kiek už jas klientai sumokėjo įsigydami prieš keletą metų.

Tačiau klientai „DnB Nord“ liko skolingi per keletą metų priaugusias palūkanas už paimtas paskolas. Taigi, tarkim, už pasiskolintą milijoną litų obligacijų prisipirkęs žmogus ne tik neuždirbo, bet dar bankui liko skolingas 150 tūkst. Lt.

Paskolas dalijo net bedarbiams

Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ duomenimis, „DnB Nord“ obligacijas banko skolintomis lėšomis įsigijo net 640 klientų Lietuvoje, o jų patirti nuostoliai siekia apie 100 mln. Lt.

REKLAMA

Su banku teismuose šiuo metu bylinėjasi mažiausiai 45 asmenys. Tarp jų daugiausia smulkiųjų verslininkų.

Teisiasi netgi bedarbiai, mat „DnB Nord“ solidžias paskolas jo obligacijoms pirkti dalijo net pensininkams ir neturintiesiems pragyvenimo šaltinio. Perdėtas pasitikėjimas pažadais turėjo dramatiškų pasekmių. Pasak K. Kupšio, ne vienas investuotojas atgulė į patalą dėl rimtų sveikatos problemų.

Banko žmonėms nesumokėtų palūkanų suma keistai sutampa su imant paskolą jų užstatyto turto verte.

„Bankas gudriai apsidraudė. Tarkim, turto vertintojai butą įkainojo 500 tūkst. Lt, o bankas už jį suteikė 2 mln. Lt paskolą. Atrodo įtartinai, ar ne? Bankas apskaičiavo taip, kad tikroji užstato vertė jam padengtų palūkanas. Žmogus liks be nieko, o bankas nuostolio nepatirs. Šitos obligacijos buvo saugus produktas bankui, bet ne investuotojams“, – teigė K. Kupšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, teismuose aiškėja, kad „DnB Nord“ darbuotojai, turėję susigundžiusiems investuotojams paaiškinti, kuo jie rizikuoja, buvo visiškai nekompetentingi.

„Žmonės buvo užliūliuoti bankininkų patikinimų, kad tikrai neturės nuostolių“, – tvirtina asociacijos vadovas.

Tėvai nežino, kad liko benamiais

Kad būtų išvengta šališkumo, turtuoliais troškusių tapti, bet vargetomis likusių „DnB Nord“ 15-os klientų iš įvairių regionų bylą patikėta nagrinėti ne Vilniaus, o Panevėžio apygardos teisėjams.

Teismas – paskutinė vilniečio Romo viltis išsaugoti tėvų namus Vilniuje, sodų bendrijoje.

Susigundęs banko pasiūlymu per trejetą metų praturtėti iš obligacijų, Romas „DnB Nord“ įkeitė 80-metį perkopusių tėvų namus ir žemę. Apie tai, kad senatvėje jiems gresia būti išmestiems į gatvę, pensininkai nežino. Kad apsaugotų tėvus nuo šoko, vyras vengia žiniasklaidai viešinti savo pavardę.

REKLAMA

Romas pasakoja, kad 2007-aisiais vasarojant Palangoje pažįstama jį suvedusi su „DnB Nord“ Klaipėdos skyriaus atstove.

„Man išaiškino, kad pirkti obligacijas labai pelninga ir tikrai iš to išlošiu. Patikino, kad ir pati investuotų, bet neturinti ką – visą savo turtą jau užstačiusi“, – pradžią pamena Romas.

Jis pats tuo metu buvo bedarbis, neturėjo ir turto.

„Įtikinau tėvukus, kad yra galimybė užsidirbti be jokios rizikos, gavau jų įgaliojimą, užstačiau sodą ir namą“, – „Sekundei“ pasakojo vilnietis.

Pensininkų tėvų turtą Vilniuje bankas įvertino 600 tūkst. Lt, tačiau Romui pasiūlė imti 1,5 mln. Lt paskolą. Tiek skolintis vyras nesiryžo. Tada bankas pasiūlė kitą išeitį. Suteikė 300 tūkst. Lt paskolą už užstatą – tėvų namus – ir dar tiek pat paskolino lengva ranka. Vilnietis trejiems metams pasiskolino už kiek daugiau nei 5 proc. palūkanų. Tačiau bankas pažadėjo, kad investavęs į obligacijas per metus uždirbs mažiausiai 6 proc. Romas apskaičiavo, kad iš investuotų 600 tūkst. Lt kasmet užtikrintai užsidirbs 0,45 proc.

REKLAMA

Viliasi atgauti santaupas

Jau po poros mėnesių Romas pamatė, kad jo investicijos pinga. Bankas vis ragino turėti kantrybės. 2010-ųjų lapkritį sutartis baigėsi. „DnB Nord“ pareikalavo Romo sumokėti per 80 tūkst. Lt palūkanų, mat obligacijos tiek neuždirbo, kad jas būtų iš ko padengti.

„Banko darbuotojai mane apgavo kaip kokie sukčiai. Jie sakė, kad investicijos į Kinijos fondus pačios geriausios. Kaip nepasitikėti tokiu banku?“ – teigė Romas.

Kartu su juo banką į teismą padavęs vilnietis Vladas Sakalauskas obligacijoms pirkti iš „DnB Nord“ buvo gavęs 2,9 mln. Lt paskolą, nors užstatytas būstas tuo metu buvo vertas 700 tūkst. Lt. Dabar vyras liko skolingas 420 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilnietis Igoris netgi dalyvavo banko rengtose konferencijose golfo klubuose. Iš Londono kviesti finansininkai aiškino, kaip pelninga investuoti į obligacijas ir kad tai nerizikinga. Susigundęs vyras užstatė per 2 mln. Lt vertės namą Vilniuje ir dar tiek pat paėmė paskolos.

Nuo „DnB Nord“ teigia nukentėjęs ir panevėžietis Raimundas Povilonis. Jis 2007-aisiais su banku pasirašė sutartį už daugiau nei milijoną litų pirkti obligacijas. „DnB Nord“ investuotojui suteikė 850 tūkst. Lt kreditą, tai yra penkiskart didesnį, nei prisidėjo pats R. Povilonis.

Dabar vyras skaičiuoja praradęs 150 tūkst. Lt santaupų.

Tačiau R. Povilonis su banku nesibylinėja.

„Jei matysiu, kad investuotojai laimi teismus, garantuoju, kad ir aš bylinėsiuosi“, – įvykius seka R. Povilonis.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų