REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavojinga savigyda: patys sau ir ligas diagnozuojame, ir vaistus paskiriame

Ligoniai vis dar stengiasi suminkštinti vaistininkų širdis ir įsigyti vaistų be recepto.

Ligoniai vis dar stengiasi suminkštinti vaistininkų širdis ir įsigyti vaistų be recepto.

REKLAMA

Mirtimi pasibaigusios gripo komplikacijos sukėlė didelį visuomenės nerimą. Pasirodė, kad tereikia menko viruso, ir gyvybė gali atsidurti mirtiname pavojuje.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto poliklinikos Šeimos gydytojų skyriaus vadovė gydytoja Violeta Šimėnienė sako, kad pacientams pats laikas pamiršti savigydą ir sunegalavus kreiptis į šeimos gydytoją.

REKLAMA

„Madą gydytis patiems reikėtų mesti“, – sako gydytoja ir atkreipia dėmesį, kad dažnas vis dar bando gripą gydytis savarankiškai, o kartais net antibiotikais. Taip užtęsdamas ligą gali sukelti komplikacijas. Neveiksmingi, bet vis tiek prašo Panevėžietis vaistininkas Juras Kirkus teigia dažnai sulaukiantis prašymo parduoti be recepto nors vieną lapelį antibiotikų.

„Prašo vaistų be recepto, sako: „Aną kartą taip gerai padėjo peršalus. Ir šį kartą kaipmat pasveikčiau. Kam dėl niekų pas gydytojus vaikščioti“. Bet be gydytojo recepto antibiotikų negaus nė vienoje vaistinėje“, – pabrėžia J. Kirkus.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistininkas teigia, jog antibiotikus skiria ir išrašo tik gydytojas. Gydytojas taip pat nustato veiksmingą vaistų dozavimą. Neracionaliai vartojant šiuos vaistus, gali išsivystyti mikroorganizmų atsparumas.

„Antibiotikai gali būti skiriami tik bakterinei infekcijai gydyti, gripo atveju jie netinka, nes gripo sukėlėjas – virusas“, – primena vaistininkas. Antibiotikai gripo atveju gali būti skiriami tik tada, kai išsivysto bakterinė infekcija. Ir tada labai svarbu neužsiimti savigyda, antibiotikus vartoti tiksliai pagal gydytojo nurodymus. J. Kirkus sako, kad ir antivirusiniais vaistais patiems gydytis nevalia, šiuos vaistus taip pat galima įsigyti tik su gydytojo receptu. Antivirusinių vaistų pacientai taip pat dažnai prašo vaistininkų parduoti be recepto, neva nėra kada pas gydytojus vaikščioti, ilgose eilėse laukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, eilėse tikrai gali tekti palūkėti, tai patvirtina ir Šeimos gydytojų skyriaus vadovė. Pastarosiomis savaitėmis šeimos gydytojai priima vidutiniškai po 52 ligonius per dieną. Dabar, nors ligonių ateina kiek mažiau nei prieš savaitę, gripo atvejų jiems nustatoma gerokai daugiau. Uždarytos mokyklos V. Šimėnienė mano, kad geriausiai gripo epidemiją sutramdyti gali ligonių buvimas namuose. „Patys išsiguli ir kitų neužkrečia“, – sako gydytoja ir priduria, kad pradėjus uždarinėti mokyklas, netrukus pasijuto, kad apsilankymų skaičius poliklinikoje nebedidėja.

REKLAMA

Miesto Savivaldybė praneša, kad viršijus 20 procentų sergančiųjų ribą uždarytos dar kelios mokyklos. Ugdymo procesą iki vasario 6 dienos vakar nutraukė Vytauto Žemkalnio gimnazija, vasario 5–8 dienomis nedirbs „Saulėtekio“ progimnazija, iki vasario 8 dienos – „Žemynos“ pagrindinė mokykla. Iki vasario 8-osios karantiną tęsia Juozo Balčikonio gimnazija, „Ąžuolo“ ir Skaistakalnio pagrindinės mokyklos. Rožyno pagrindinės mokyklos 1–4 klasių mokiniai pamokų nelankys iki vasario 7 dienos. Vyresnės klasės grįžta mokytis. Tačiau, vakar dienos duomenimis, mieste vis tiek tedirbo tik 3 mokyklos iš 22.

REKLAMA

Visuomenės sveikatos biuro duomenimis, šiuo metu Senvagės pagrindinėje mokykloje serga 19,8, Pradinėje mokykloje – 16,5 procento moksleivių.

Šiuo metu visame mieste sergamumas gripu ir ūmiomis virusinėmis infekcijomis pasiekė 217,3 atvejo 10 tūkstančių gyventojų. Skelbiant gripo epidemiją, sausio 29-ąją tam gyventojų skaičiui buvo 188,8 atvejo. Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriuje vakar buvo gydoma per 50 gripu bei jo komplikacijomis sergančių ligonių. Kaip teigia ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Eugenijus Preidis, labai sunkios būklės ligonių šiuo metu nėra. Į Intensyviosios terapijos skyrių nereikėjo vežti nė vieno. Šiame skyriuje dar gydomos anksčiau iš Infekcinių ligų skyriaus atvežtos dvi sunkias gripo komplikacijas patyrusios moterys. Skiepijosi daugiau Šeimos gydytojų skyriaus vedėja V. Šimėnienė sako, kad užsikrėtus gripu veiksmingiausia pagalba gali būti suteikiama per pirmas 48 valandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lengviau gripu perserga arba visai neužsikrečia tie, kurie laiku pasiskiepijo. Šį rudenį, pasak gydytojos, norinčiųjų skiepytis nuo gripo buvo gerokai daugiau nei ankstesniais metais. V. Šimėnienė mano, kad daugelis galbūt jau suprato skiepų reikšmę ir naudą.

Šiuo metu skiepytis nuo gripo ateina retas, juk, pasak gydytojos, tam, kad atsirastų imunitetas, reikia 2–3 savaičių. „Žmonės svarsto, kad skiepai nebespės apsaugoti“, – mano gydytoja.

Ji teigia, kad organizmui niekada nepakenks ir vadinamos naminės atsparumą stiprinančios priemonės – česnakai, imbieras, citrinos, medus ir kt. „Bet susirgus vis tiek reikia eiti pas gydytojus“, – primena V. Šimėnienė.

Imuniteto stiprinimui ir organizmo grūdinimui didelę reikšmę teikia ir vaistininkas J. Kirkus. Jis sako, kad žmonės turėtų nepamiršti medaus, liepžiedžių, arbatos nuo gripo, citrinų, česnakų, o jau susirgus būtina laikytis namų režimo ir vartoti gydytojo nurodytus vaistus.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų