REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovos menų klubą Anglijoje įkūrusiam Andriui Danilovui mintis mokytis savigynos kilo tada, kai jis buvo užpultas trijų chuliganų. Išmokti apsiginti, sustiprėti, tramdyti agresyvumą ir susipažinti su kovos menu Niat-Nam (Nhat-Nam) jis siūlo ir Anglijos lietuviams. Apie šią įdomią kovos menų rūšį ir klubo veiklą Anglija.lt kalbėjosi su treneriu A. Danilovu.

REKLAMA
REKLAMA

Andrius Danilovas kovos menais susidomėjo dar paauglystėje, kai norėjo įgyti daugiau pasitikėjimo savimi ir išmokti apsiginti. Tačiau pradėjus lankyti Niat-Nam (Nhat-Nam) treniruotes, savigyna tapo antraeiliu tikslu. „Nors augau gana saugiame mieste, tačiau kartais reikėdavo ir apsiginti. Galutinai nusprendžiau pradėti treniruotis, kai vieną vėlų vakarą buvau užpultas trijų jaunuolių. Prieš tris apsiginti neturėjau galimybių. Nuėjau į porą savigynos ir karate treniruočių, tačiau pajutau, kad tai ne man“, - prisiminė Andrius.

REKLAMA

Vėliau iš draugo sužinojęs apie vietnamiečių kovos menų Niat-Nam klubą Vilniuje, Andrius vėl nusprendė pabandyti. „Patekau tiesiai pas Lietuvos Niat-Nam federacijos prezidentą ir vyriausiąjį trenerį Petrą Golovac. Labai greitai noras išmokti apsiginti tapo antraeilis. Buvau sužavėtas trenerio asmenybe – tai, kaip jis meistriškai valdė savo kūną ir tuo pačiu mokėjo aiškiai ir praktiškai išdėstyti Rytų filosofiją tiek naujokui, tiek labiau pažengusiam mokiniui bei pritaikyti tas žinias šiuolaikiniam mūsų, europiečių, mąstymui ir kasdieniam gyvenimui“, – apie savo pažintį su kovos menais pasakojo A. Danilovas, dabar jau įgijęs Niat-Nam instruktoriaus kvalifikaciją ir Londone baigęs lengvojo kultūrizmo instruktoriaus kursus. Socialinio darbo bakalauro laipsnį Lietuvoje įgijęs Andrius, nuo 2004-ųjų gyvena Anglijoje, dirba su neįgaliaisiais ir daug laiko skiria savo hobiui – Niat-Nam kovos menui.

REKLAMA
REKLAMA

Vietname Niat-Nam – kaip mums krepšinis

Apie Niat-Nam A. Danilovas turi daug ką papasakoti. Tad kuo ypatinga ši kovos menų rūšis, klausiame Andriaus. „Tai senovės vietnamiečių kovos menas, bet Vakarų pasauliui jis yra labai naujas. Niat-Nam mokyklos vadovas profesorius Ngo Suan Bin šį kovos meną oficialiai pristatė tik 1980 metais Vietnamo sostinėje Hanojuje. Niat-Nam nėra sportas kaip boksas, kikboksas ar MMA. Čia nėra būtinybės varžytis su kitais dėl medalių ir kitų apdovanojimų. Treniruotėse vadovaujamasi pagrindiniais Niat-Nam mokyklos principais: siekti kokybės, o ne kiekybės, suprasti daug, veikti tiksliai, iš pradžių užgrūdinti valią ir drąsą, vėliau mokytis meistriškumo. Svarbiausia yra harmoningas žmogaus tobulėjimas, fizinės ir psichinės sveikatos stiprinimas. Šiems tikslams pasiekti mokomasi ne vien kovinės technikos, bet ir akrobatikos, lankstumo, plastikos. Atliekami sveikatingumo, kvėpavimo, grūdinimo, ištvermės pratimai. Todėl žmogui niekada nėra per vėlu pradėti treniruotis, nes bet kuris gali surasti tai, kas jam naudinga ar reikalinga“, – apie ne visiems girdėtą rytiečių kovų meną pasakojo Andrius, susipažinęs su Niat-Nam dar labiau kelionėje po Vietnamą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši kelionė, anot Andriaus, buvo ypatinga proga susipažinti su šio kovos meno šaknimis. „Bendravau, stebėjau vietinius žmones. Kalbant apie kovos menus, susidarė įspūdis, kad kas antras gatvėje sutiktas žmogus yra užsiiminėjęs kovos menais. Tai panašu į lietuvių meilę krepšiniui. Sužavėjo jų tvirtas būdas, svetingumas. Jie didžiuojasi savo šalies istorija. Ne kartą jiems teko gintis nuo įvairių priešiškai nusiteikusių tautų ir kovos menai jiems labai padėjo. Vietnamiečiai labai gerbia savo protėvius“, – įspūdžiais dalijosi A. Danilovas ir džiaugėsi, jog kelionės metu pavyko susitikti su Niat-Nam mokyklos vadovu Ngo Suan Bin, kuris jiems pravedė kelis užsiėmimus.

REKLAMA

Andrius kelionėje pastebėjo, kad rytiečių ir vakariečių požiūris į kovos menus gerokai skiriasi. „Susidarė įspūdis, jog į europiečius vietnamiečiai žiūri kaip į barbarus dėl jų požiūrio į kovos menus. Pavyzdžiui, Vakaruose žmonės yra atsargūs ar netgi prisibijo raumeningų vyrukų. O štai Rytuose sakoma, kad greitis yra lemiamas veiksnys, todėl smulkus kūno sudėjimas nebūtinai yra trūkumas. Dideli raumenys lėtina judesius, jiems trūksta lankstumo, todėl kovoje tai gali tapti trūkumu“, – pasakojo pašnekovas.

REKLAMA

Agresija – ne auga, o mažėja

Kai kurie žmonės kovos menus mato kaip agresyvų sportą – anot Andriaus, taip yra todėl, kad ne visi fizinės jėgos turintys žmonės moka ją valdyti. „Kai kurie kovos menais užsiimantys žmonės nesuvokia, kad su didele fizine jėga reikia elgtis labai atsakingai. Treniruotas žmogus tampa kaip šaunamasis ginklas, kurį netinkamai naudojant galima padaryti daug žalos. Žmogus, kuris užsiiminėja kovos menais, turi rodyti aplinkiniams tinkamą pavyzdį, būti draugiškas ir mokėti diplomatiškai spręsti konfliktines situacijas, būti tolerantiškas ir demonstruoti geras bendravimo manieras. Teisingai treniruojantis agresija žmoguje mažėja, o ne auga“, – aiškino treneris ir pridūrė, jog treniruojantis fiziniai pratimai turi būti derinami su kovos menų filosofija ir teorija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Danilovo nuomone, žmonės, pradėję užsiiminėti Niat-Nam, pastebi nemažai pokyčių savo gyvenime. „Dažniausiai naujokai giriasi, kad pagerėja ir sustiprėja sveikata, atsiranda daugiau energijos kasdieniame gyvenime, pagerėja miego kokybė. Labai dažnai atsikratoma nereikalingų kilogramų. Į kiekvieną žmogų, ateinantį treniruotis, mes žiūrime individualiai. Pirmiausia norime sužinoti, kokia motyvacija, ar turi sveikatos problemų, traumų. Atsižvelgiant į tai, kaip sekasi treniruotis, parenkame skirtingus pratimus, keičiame intensyvumą. Nhat-Nam sistemoje didelis dėmesys skiriamas kvėpavimui ir jo kontroliavimui. Žmonės, išmokę stebėti ir kontroliuoti savo kvėpavimą, ne taip lengvai pasiduoda stresui, ramiau reaguoja į sudėtingas gyvenimo situacijas“, – užsiėmimų naudą apibūdino treneris ir pridūrė, jog šios treniruotės yra naudingos tiek suaugusiesiems, tiek vaikams.

REKLAMA

„Vaikams Niat-Nam padeda lavinti koordinaciją, lankstumą, vystytis raumenims ir formuoti taisyklingą laikyseną, ugdo taisyklingą kvėpavimą, gerina kraujotaką, stiprina imuninę sistemą. Psichiniame lygmenyje gerėja vaiko koncentracija, lavinami bendravimo, darbo komandoje įgūdžiai, valia, kūrybinis mąstymas, savarankiškumas. Ir visa tai vyksta vienu metu“, – aiškino Anglija.lt pašnekovas.

Planuose – Niat-Nam akademija

Niat-Nam klubas Anglijoje, įkurtas pernai, turi tris trenerius – A. Danilovą ir Adomą Miklį bei neseniai prie klubo prisijungusį instruktorių Robertą Staską. Oficialus klubo kuratorius yra Lietuvos Niat-Nam federacijos prezidentas Petras Golovac. Pasak Andriaus Danilovo, susidomėjimas Kiat-Nam kovos menu didėja ir pats klubas vystosi gana sparčiai. Šiuo metu treniruotės vyksta dviejose vietose Londone, renkama nauja grupė Rytų Londone, o instruktorius Robertas, gyvenantis Readingo mieste, planuoja rinkti grupes ten. „Treniruojame ne tik lietuvius, turime mokinių iš įvairių šalių, daugiausia iš Rytų Europos. Formuojamos vaikų, paauglių ir suaugusiųjų grupės. Vaikus priimame nuo 5 metų. Labai džiugina tai, kad treniruojasi ir šeimos – šiuo metu treniruojasi trys šeimos. Jokių apribojimų dėl fizinio pasirengimo nėra. Treniruojame ir tuos, kurie anksčiau niekada nesitreniravo, ar net turi traumų, negalavimų. Pagal kiekvieno galimybes pritaikome pratimus, intensyvumą, patariame ir mitybos klausimais. Kol kas vyksta dvi treniruotės per savaitę. Atšilus orams darome ir trečią, dažniausiai parke“, – dėstė A. Danilovas.

REKLAMA

Klubas vien treniruotėmis neapsiriboja, organizuojama ir daugiau su Niat-Nam susijusios veiklos. „Vasarą organizuojame stovyklas, šiemet jau antrą kartą vyks stovykla Snowdonijos regione Velse, rugpjūčio 10–17 dienomis. Tai gera proga patirti naujų įspūdžių, pamatyti kažką naujo, pakeliauti ir pailsėti nuo miesto, rutinos, pasimėgauti šviežiu, ką tik pagamintu maistu, išsimaudyti ežeruose ir kriokliuose ir, aišku, pasitreniruoti. Vaikus į stovyklą gali lydėti tėveliai, kurie apsistoja atskiroje stovyklavietėje ir ilsisi, kol vaikai treniruojasi ir laikosi stovyklos dienotvarkės. Rengiame ir parodomąsias programas ir vaikai savo įgūdžius gali parodyti publikai“, – pasakojo Niat-Nam instruktorius.

Jolanta Terminaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų