REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reaguodama į viešus pareiškimus, jog šilumos tiekimo įmonės už sausio mėnesį suvartotą šilumą pateiks apie 20 proc. didesnes sąskaitas nei už 2012 m. gruodį, miesto savivaldybės įsteigta AB „Kauno energija" prognozuoja, kad Kaune sąskaitos už sausį bus tik 5,6 proc. didesnės.

Reaguodama į viešus pareiškimus, jog šilumos tiekimo įmonės už sausio mėnesį suvartotą šilumą pateiks apie 20 proc. didesnes sąskaitas nei už 2012 m. gruodį, miesto savivaldybės įsteigta AB „Kauno energija" prognozuoja, kad Kaune sąskaitos už sausį bus tik 5,6 proc. didesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodį vidutinė sąskaita už šilumą, suvartotą šildymui buvo 427,80 Lt standartiniam 60 m2 ploto butui, o sausį ji, kaip prognozuojama, sieks 451,80 Lt to paties ploto butui.

REKLAMA

Lietuvos hidrometeorologijos centro duomenimis, sausio vidutinė oro temperatūra buvo -6,7 oC šalčio. Lyginant su praėjusiųjų metų gruodžiu, -2,4 oC žemesnė. Dėl to patalpoms šildyti buvo suvartota vidutiniškai 8,6 proc. daugiau šilumos: 2012 m. gruodį - 21,89 kWh/m2, 2013 m. sausį - 23,77 kWh/m2.

Tačiau vidutiniai mokėjimai už sausį šildymui suvartotą šilumą nebus didesni tiek, kiek didesnis buvo suvartojimas. Juos „amortizuoja" sausio mėnesį sumažėjusi šilumos kaina, kuri, lyginant su 2012 m. gruodžiu, buvo 2,71 proc. mažesnė. Gruodį ji sudarė 29,87 ct/kWh, sausį - 29,06 ct/kWh. Dėl to, vidutinis mokėjimas už sausį šildymui suvartotą šilumą, kaip prognozuojama, bus tik 5,6 proc. didesnis ir sieks 7,53 Lt/m2. Gruodį buvo 7,13 Lt/m2.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak AB „Kauno energija" specialistų, sąlygiškai nedidelis centralizuotai tiekiamos šilumos suvartojimo šildymui padidėjimas Kaune gali būti paaiškinamas šilumos taupymu. Šią prielaidą sustiprina ir faktas, kad lygiai prieš metus, 2012-ųjų sausio mėnesį, šilumos buvo suvartota ne ką mažiau - 20,11 kWh/m2, nors vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra buvo daugiau nei dvigubai aukštesnė: -2,9 oC. Tokia pati ji buvo ir prieš 2 metus - 2011-aisiais. Šilumos suvartojimas šildymui tuomet irgi buvo panašus: 20,81 kWh/m2, tik mokėjimai už šildymą tai metais buvo mažesni. Nes mažesnė buvo ir šilumos kaina (23,48 ct/kWh ir 24,33 ct/kWh, priklausomai nuo to, kieno buvo šilumos punktų įrenginiai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad šių metų sausį kauniečiai šilumos mažiau suvartojo ir dėl to, jog toliau sandarino savo pastatus. Be to, buvo palaikoma žemesnė patalpų temperatūra, įrenginėjami automatizuoti šilumos vartojimo reguliavimo įrenginiai, atliekami šildymo sistemų hidraulinio balansavimo darbai.

Kaip visada, mažiausiai šilumos (vidutiniškai 13,67 kWh) vienam kvadratiniam metrui apšildyti sunaudojo naujos statybos namai. Jų mokėjimai už 60 m2 ploto buto šildymą vidutiniškai sudarys apie 259,80 lito, arba 4,33 lito už kvadratinį metrą su PVM. Nelabai didesni mokėjimai laukia modernizuotų (renovuotų) namų savininkų, kurių pastatuose vieno kvadratinio metro šildymo kaina sudaro apie 4,48 lito su PVM. Šių pastatų butų savininkams vidutiniai mokėjimai už 60 kvadratinių metrų buto šildymą sudarys apie 268,8 lito. Lyginant su visų miesto namų vidutiniu suvartojimu, naujų ir modernizuotų namų bendraturčiai už patalpų šildymą mokės bene dvigubai mažiau.

„Kauno energijos" specialistų patikinimu, į pastatą patekęs šilumos kiekis išmatuojamas metrologiškai patikrintu sertifikuotu įvadiniu šilumos apskaitos prietaisu (skaitikliu) ir paskirstomas vartotojams pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą metodiką. Kiekvienas vartotojas moka tik už jam priskirtą šilumos kiekį. Šilumos kainas tikrina, tvirtina ir, esant neatitikimams skaičiavimuose, koreguoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų