REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 metų perkamiausių knygų sąraše dominuoja užsienio rašytojų kūriniai, lietuvių autoriai sudaro apie 25 proc. Tarp dažniausiai 2012 metais įsigytų knygų – romanai ir vaikiškos knygos. Šiuos duomenis pateikia didžiausias Lietuvoje knygynų tinklas „Pegasas“.

2012 metų perkamiausių knygų sąraše dominuoja užsienio rašytojų kūriniai, lietuvių autoriai sudaro apie 25 proc. Tarp dažniausiai 2012 metais įsigytų knygų – romanai ir vaikiškos knygos. Šiuos duomenis pateikia didžiausias Lietuvoje knygynų tinklas „Pegasas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkamiausių knygų sąraše romanai sudaro apie 30 proc., vaikams skirtos knygos – 25 proc., keletą pozicijų užima saviugdai skirti leidiniai ir kulinarinės knygos.

REKLAMA

Pasak knygynų tinklą „Pegasas“ valdančios bendrovės „ALG knygynai“ generalinės direktorės Lilijos Tolbatovos, praėjusių metų perkamiausių knygų statistika rodo, kad pagrindiniu knygynų lankytoju išlieka moterys, tačiau kiek keičiasi jų pirkimo įpročiai. „Kaip ir kiekvienais metais, perkamiausi išlieka moteriški romanai ir vaikiški leidiniai, tačiau peržvelgus praėjusių metų tendencijas, galima daryti prielaidą, kad vis dažniau perkamos ir knygos, skirtos dovanoms, o ne paties pirkėjo poilsiui ar saviugdai“, - teigia L. Tolbotova.

REKLAMA
REKLAMA

Perkamumo rekordus praėjusiais metais sumušė ir pirmoje populiariausių knygų sąraše vietoje atsidūrė Latvijos rašytojas Gundega Seja su vadovu jauniems žmonėms, pradedantiems savarankišką gyvenimą - „Auksine namų knyga“. Antroje vietoje liko tikrais faktais paremta garsia manekene tapusios afrikietės Waris Dirie gyvenimo istorija „Dykumų gėlė“, o trečioji vieta atiteko autorių – Hanne Turk ir Rosanna Pradella kūriniui „Didžioji vaikų piešimo mokyklėlė“, skirtu vaikams nuo ketverių metų. Populiariausių knygų dvidešimtuke tik ketvirtadalį sąrašo šiemet užima lietuvių pavardės. Tarp perkamiausių lietuviškų knygų pateko tokie kūriniai kaip Algimanto Čekuolio „Faktai ir šypsenos“, Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“, Beatos Nicholson „Kepinių knyga“ ir lietuviškų pasakų rinkinys „Pasakų skrynelė“. Pastarieji autoriai tarp populiariausių buvo ir 2011 metais, tačiau lietuviškų pavardžių sąrašas užpernai buvo papildytas ir Valdo Adamkaus memuarais, Filomenos Taunytės, Rasos Jurevičiūtės, Vitoldos Sofijos Glebuvienės kūriniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vargu ar galima teigti, kad lietuvių literatūrai knygynų lankytojai skiria mažiau dėmesio. Retesnį lietuviškų knygų pirkimą galėjo sąlygoti tai, kad nemažai mūsų šalies autorių kūrinių buvo išleisti praėjusių metų pabaigoje ir tiesiog nespėjo patekti tarp populiariausių“, - teigia „ALG knygynai“ vadovė.

2012 m. perkamiausių knygų TOP 10

1. Auksinė namų knyga Gundega Seja

2. Dykumų gėlė Waris Dirie, Cathleen Miller

3. Didžioji vaikų piešimo mokyklėlė Rosanna Pradella, Hanne Turk

4. Ką žmonės dirba visą dieną Richard Scarry

5. Uždrausta žmona Verena Wermuth

6. Liudytoja Sandra Brown

7. Pasakų skrynelė Nėra Autoriaus

8. Faktai ir šypsenos Algimantas Čekuolis

9. Kaip pažinti save Jo Šventenybė Dalai Lama Jeffrey Hopkins

10. Kurk ir spalvink. Nuostabūs darbeliai iš popieriaus. Kirpk, lankstyk, piešk Tony Payne

11. Silva Rerum Kristina Sabaliauskaitė

12. Ypatinga klientė Sandra Brown

13. Paslapčių dienoraštis Nėra Autoriaus

14. Silva Rerum II Kristina Sabaliauskaitė

15. Beatos virtuvė: Kepinių knyga Beata Nicholson

16. Naujojo šaukšto receptai. Nuo sriubos iki deserto

17. Vaikai kilę iš dangaus John Gray

18. Ar žinai? Išsilavinimo pagrindai Martin Zimmermann

19. Mažasis princas Antoine de Saint-Exupery

20. Penkios meilės kalbos. Kaip suprasti ir išmokti meilės kalbą Gary Chapman  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų