REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aršios kritikos audrą savo pasiūlymais, kaip reformuoti sveikatos apsaugos sistemą, sukėlęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis pagaliau nusprendė išklausyti ir antrąją pusę.

Aršios kritikos audrą savo pasiūlymais, kaip reformuoti sveikatos apsaugos sistemą, sukėlęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis pagaliau nusprendė išklausyti ir antrąją pusę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašė naujienų portalas balsas.lt, antradienį ministerijoje jis susitiko su Lietuvos poliklinikų vadovais ir išklausė jų nusiskundimų bei pasiūlymų, susijusių su valdiškų ir privačių sveikatos priežiūros įstaigų santykiais.

REKLAMA

Diskusijoje įvairių Lietuvos miestų ir rajonų poliklinikų vadovai kritikavo kvotų sistemą, pageidavo išplėsti galimybes teikti mokamas paslaugas poliklinikose, siūlė, kaip nukreipti jaunus gydytojus dirbti periferijoje, kalbėjo apie problemas, kylančias dėl gydytojų, dirbančių ir valdiškose poliklinikose, ir privačiame sektoriuje, guodėsi, kad privačios sveikatos priežiūros įstaigos neparankius – sunkesnėmis ar lėtinėmis ligomis sergančius ligonius – siunčia atgal į poliklinikas, siūlė padidinti mokamų paslaugų, teikiamų poliklinikose, įkainius, kėlė savanoriško sveikatos draudimo galimybės klausimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, privačių gydymo įstaigų atstovai tokius ministro susitikimus vertina skeptiškai ir teigia, kad ministras girdi tik tai, ką nori girdėti, o reali situacija ir piešiamos vizijos prasilenkia.

Vasario 5-ąją pacientų organizacijos surengė spaudos konferenciją: „Kokią kainą mokėsime už ministro V. Andriukaičio sukeltą sumaištį?“ Konferencijos metu pacientai ir gydytojai išsakė savo poziciją apie siūlomą sveikatos sistemos pertvarką ir galimas pasekmes.

Konferencijoje dalyvavusi Vida Augustinienė, Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė, kalbėjo: „Mūsų uždavinys, kad sveikatos sistema tarnautų pacientui, turime turėti teisę rinktis paslaugas, o ne biurokratai turi nuspręsti, kur mums eiti gydytis. Jei bus įgyvendintas dabartinis ministro sumanymas šią teisę riboti, nukentėtų ne tik privačiose įstaigose besigydantys pacientai, bet ir visi žmonės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė akcentavo, kad pacientai priversti laukti ilgose eilėse norėdami patekti pas specialistus ar tiesiog išsirašyti vaistų pas šeimos gydytoją. „Jau dabar valstybinių įstaigų medikai per dieną priima po keliasdešimt pacientų ir pildo dokumentus nepakaldami akių, tad išaugus pacientų skaičiui apie kokią kokybę galime kalbėti?“

V. Augustinienė teigė, kad prastės pagalbos suteikimas ir atsiras daugiau užleistų ligų atvejų, tad didės ir mirtingumas.

„Ministras turi prisiimti atsakomybė ir už nelegalius mokėjimus“, – dar vieną problemą priminė specialistė ir pridūrė, kad norėdami sulaukti pagalbos pacientai ieškos būdų tai padaryti.

REKLAMA

Laimutis Paškevičius, Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos atstovas, teigė, kad naujoji reforma neturi koncepcijos ir tai pavieniai pasisakymai, kurių tikslas nėra aiškus.

„Ar kas nors matė reformos planą? Bet veiksmai jau prasidėjo. Nei vyriausybė nei Seimo nariai ar pacientų organizacijos nebuvo informuotos. Viskas vyksta buldozerio principu. Supriešinta ir visuomenė ir medikų bendruomenė“, – kalbėjo L. Paškevičius.

Anot kalbėtojo, kaltinimai metami privačiai medicinai yra nepagrįsti ir daug ministro išsakytų minčių kelia nuostabą. „Į ministrą raštu kreipėmės dėl diskusijos, praėjo trys savaitės, bet atsakymo negavome. Girdime, kad buvo pakviesti valstybinių gydymo įstaigų vadovai... Šiandien mes norime per žiniasklaidą atkreipti ministro dėmesį, nes jis mus ignoruoja. Panašu, kad tai Vytenio reforma. Situacija tokia: jei pacientas ateina ir sako, kad skauda dantį, tai pasiūloma operuoti inkstą“.

REKLAMA

„Nortway“ medicinos centro kraujagyslių chirurgas Gintaris Vilkevičiūs konferencijoje kalbėjo: „Visą gyvenimą dirbau ir privačioje ir valdiškoje institucijoje, tad pažinodamas visą virtuvę drąsiai galiu teikti, kad privati ir valstybinė medicina gali gyventi viena šalia kitos. Vidutinis mediko atlyginimas yra apie du tūkstančiai litų, o kainos kyla. Jei privačios medicinos nebeliktų, tai dalis gydytojų, ypač turinčių vardą, neteks galimybės prisidurti ir paprasčiausiai emigruos.“

Kalbėtojo teigimu, taip pat nereiktų pamiršti konkurencijos fakto tarp gydytojų: „Jei esi blogas medikas, nekeli kvalifikacijos ir netobulini žinių, natūralu, kad pacientų neturėsi. Žvelgiant iš pacientų pusės, tai yra tokių, kurie turi geras pajamas, privačius draudimus ir šie pacientai nenori laukti eilėse prie kabinetų ar tyrimo keletą mėnesių, o privati medicina suteikia galimybę paslaugą gauti greičiau.“ Anot jo, reikia rasti būdų, kad būtų suderinta privačios ir valdiškos medicinos egzistavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų