REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik iš pirmo žvilgsnio kūdikiai gimsta visiškai bejėgiai. Gamta naujagimius apdovanojo gyvybiškai svarbiais refleksais, kurie žmogaus evoliucijos metu padėjo jam prisitaikyti ir vystytis. Vos gimusio kūdikio refleksus patikrina ligoninės personalas, vėliau, kūdikiui augant, periodinės apžiūros metu juos tikrina prižiūrintis pediatras. Pagrindinių refleksų pasireiškimas ir šio pasireiškimo intensyvumas leidžia vertinti vaiko sveikatos būklę. Dalį refleksų gali pastebėti ir kūdikio tėvai:

REKLAMA
REKLAMA

Mirkčiojimo refleksas: šviesos blyksnis ar vėjo dvelktelėjimas verčia kūdikį mirkčioti.

Ieškojimo refleksas: palietus kūdikio veidelį, jis pasisuks į tą pusę, kur pajautė prisilietimą, ieškos ką pačiulpti. Šis refleksas susijęs su vienu svarbiausiu - čiulpimo refleksu: kūdikio lūpoms prie ko nors prisilietus, jis tuoj pat prasižioja ir bando čiulpti.

REKLAMA

Rijimo refleksas: jei kas nors patenka kūdikiui į burnytę, jis ryja. Nors ką tik gimęs kūdikis turi šį refleksą, bet privalo išmokti, kaip suderinti jį su kvėpavimu. Mažylis springs ir kosės, kol jam pasiseks. Šis suderinamumo sunkumas kyla dėl to, kad kūdikis turi refleksą įkvėpti, kai sumažėja deguonies. Jis turi išmokti kvėpuoti, prieš refleksiškai įkvėpdamas oro gurkšnius, ir lėtai iškvėpti, kai to reikia.

Žingsniavimo refleksas: laikant kūdikį vertikaliai taip, kad jo kojytės liestų kietą paviršių, jis žingsniuoja aukštai keldamas kojas. Kadangi jos apsunksta, kūdikis nustoja ėjęs. Šie judesiai treniruoja jo sąnarius. Spardydamasis abiem kojytėm daro tą patį,- tai reakcija į žingsniavimo refleksą.

REKLAMA
REKLAMA

Babinskio refleksas: švelniai glostant kūdikio pėdas, kojų pirštai išsiskleidžia, o didysis pirštas susilenkia.

Moro (išgąsčio) refleksas: išgąsdintas kūdikis išskečia rankas, pirštus, kojas, bei išriečia nugarą. Paskui susiriečia, priimdamas gynybinę padėtį, sugniauždamas rankų ir kojų pirštus, sudėdamas rankas ant kūno ir suriesdamas kelius it embrionas.

Griebimo (vikšro) refleksas: kūdikiai automatiškai sugniaužia pirštus, jei tik kas nors paliečia jų delnus. Tai vienas pirmųjų refleksų, kuriuos tikrina gydytojas - jis paduoda kūdikiui savo pirštus ir jį pakelia. Šio reflekso kūdikiai netenka maždaug apie 7 mėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šliaužimo (atsispyrimo) refleksas: paguldžius kūdikį ant pilvo ir tvirtai laikant prie padų sulenktas jo kojytes, kūdikis bandys atsispirti išsitiesdamas.

Nardymo refleksas: jei staiga ant kūdikio veido patenka vandens, jo širdis ima lėčiau plakti; kūdikiui panirus po vandeniu, dalį laiko jis nekvėpuoja ir į jo plaučius nepatenka vandens. Nelavinamas refleksas nuslopsta nuo 6 mėnesių, todėl suaugusiam žmogui reikia vėl mokytis nardyti.

Kelio girnelės refleksas: šis refleksas mums pažįstamas, nes išlieka ir suaugusiems. Jį dažnai tikrina gydytojas neurologas: sudavus į girnelės sausgyslę po keliu, koja šokteli aukštyn.

Pykčio refleksas: abi rankas padėsime ant vienos budraus vaiko galvos pusės, kad negalėtų jos pajudinti, ir trumpam užspausime burną, jis ims verkti ir priešintis.

VšĮ „Laiminga šeima“

www.laimingaseima.eu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų