REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija ketina blokuoti Briuselyje vyksiančio ES viršūnių susitikimo galutinį susitarimą, jei Europos Sąjungos (ES) narės nesutiktų ženkliai sumažinti bendrijos biudžetą. Tai pirmadienį spaudos konferencijoje oficialiai paskelbė premjero Deivido Kamerono (David Cameron) atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot britų lyderio, derybos dėl ES biudžeto "visada buvo sunkios". "Tokios jos bus ir šį kartą," - sakė D. Kameronas prieš viršūnių susitikimą, vyksiantį vasario 7-8 dienomis. Šio susitikimo metu bus aptarta ES biudžeto struktūra 2014-2020 m.

REKLAMA

"Tačiau jei mūsų požiūris nebus išgirstas, tada jokio susitarimo nebus", - pabrėžė britų premjeras ir pridūrė, kad nesiruošia sušvelninti savo pozicijų šiuo klausimu.

Šiuo metu Didžioji Britanija "ir toliau konsultuojasi su sąjungininkais, kurie taip pat mano, kad ES biudžetas turėtų būti žymiai sumažintas, - teigė D. Kameronas. - Švedija, Nyderlandai, Danija ir Vokietija taip pat prieštarauja, kad būtų padidintos metinės ES biudžeto pajamos. Derybos dėl biudžeto gali užtrukti ilgą laiką, tačiau, jei norime susitarti jau šią savaitę, ES išlaidos turėtų būti sumažintas daugiau, nei buvo pasiūlyta lapkričio mėnesį".

REKLAMA
REKLAMA

Turimas omenyje ankstesnis, 2012 m. rudenį vykęs ES vadovų susitikimas, kurio metu nebuvo pasiektas susitarimas. Turtingiausios ES valstybės, kurios į ES biudžetą įneša daugiau lėšų, nei gauna iš jos pagal Europos programas, pareikalavo radikaliai sumažinti ES išlaidas. Tai buvo padaryta dėl politinės drausmės, kurios šiandien Europos Komisija reikalauja iš visų 27 valstybių narių. Europos institucijoms nepadėjo parama, skirta ekonomiškai silpniausioms Rytų Europos šalims, kurios pagal įvairias ES programas gauna daugiau pinigų nei atiduoda ES biudžetui ir todėl priešinasi viso biudžeto mažinimui.

Po tokių derybų septynerių metų ES biudžeto planas, kuris iš pradžių viršijo 1 trln. eurų, pirmiausia sumažėjo iki 973 mlrd., o dabar prieš aukščiausiojo lygio susitikimą deramasi dėl 950 mlrd. eurų. Tuo tarpu D. Kameronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel vis dar laiko tokias išlaidas pernelyg didelėmis. Toks požiūrių nesutapimas kelia abejonių, ar bus pasiektas kompromisas artėjančiame susitikime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų