REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kritikos audrą savo pasiūlymais, kaip reformuoti sveikatos apsaugos sistemą, sukėlęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis pagaliau nusprendė išklausyti ir antrąją pusę. Antradienį ministerijoje jis susitiko su Lietuvos poliklinikų vadovais ir išklausė jų nusiskundimų bei pasiūlymų, susijusių su valdiškų ir privačių sveikatos priežiūros įstaigų santykiais.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijoje įvairių Lietuvos miestų ir rajonų poliklinikų vadovai kritikavo kvotų sistemą, pageidavo išplėsti galimybes teikti mokamas paslaugas poliklinikose, siūlė, kaip nukreipti jaunus gydytojus dirbti periferijoje, kalbėjo apie problemas, kylančias dėl gydytojų, dirbančių ir valdiškose poliklinikose, ir privačiame sektoriuje, guodėsi, kad privačios sveikatos priežiūros įstaigos neparankius – sunkesnėmis ar lėtinėmis ligomis sergančius ligonius – siunčia atgal į poliklinikas, siūlė padidinti mokamų paslaugų, teikiamų poliklinikose, įkainius, kėlė savanoriško sveikatos draudimo galimybės klausimą.

REKLAMA

Vilniaus rajono centrinės poliklinikos vadovė Vida Žvirblienė susitikime sakė, kad buvo gerai, kai savivaldybės turėjo įtakos privačių kabinetų steigimui. O dabar savivaldybės nežino, kur ir kokie privatūs gydytojų kabinetai steigiami.

„Turi būti savivaldybės prerogatyva, kur turi būti išdėstytos sveikatos priežiūros įstaigos“, - sakė ji. Ji taip pat teigė, kad rezidentai nori dirbti centrinėje poliklinikoje, tačiau stengiasi išvengti darbo rajono pakraščiuose. Ji siūlė sudaryti sutartis su rezidentūros studentais, kad jie vėliau atidirbtų kelerius metus tuose regionuose, kurie mokėjo už rezidentūros studijas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Žvirblienė aiškino, kad poliklinikoms skiriama per mažai lėšų, o metams baigiantis „siunčiamas desantas, kuris tikrina, kaip teikiamos mokamos paslaugos“. Ji pabrėžė, kad privačios gydymo įstaigos ima priemokas, „ir jų paslaugos yra kitokios“, bei ragino sugriežtinti atsakomybę už nepagrįstus siuntimus konsultacijoms pas specialistus.

,,Neįsivaizduoju, kaip ambulatorijoje dirbantis vienas gydytojas gali dirbti visą parą. Tai neįgyvendinamas dalykas“, - pabrėžė A. Žvirblienė. Anot jos, jeigu pacientas pageidauja kokio nors tyrimo savo iniciatyva, turi turėti tokią teisę, bet už tyrimus turi susimokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antakalnio poliklinkos vadovas Arūnas Grigaitis pabrėžė, kad poliklinikoms trūksta specialistų, nes patys geriausi dirba privačiame sektoriuje. Jis aiškino, kad tai padėtų išspręsti priemokos. Jam pritarė Alytaus atstovas Vitalijus Kovaliovas. Jis taip pat aiškino, kad Švietimo ir mokslo ministerija turėtų atsižvelgti į specialistų poreikius. Taip pat siūlė, kad jauni specialistai turėtų būti siunčiami atidirbti tam tikrą laiką periferijoje.

„Labai dažnai periferija neturi galimybės užtikrinti galimybę pacientui kreiptis į gydytoją naktį ar švenčių dienomis“, - pabrėžė jis. V. Kovaliovas taip pat ragino peržiūrėti būtinosios pagalbos teikimo tvarką bei mokamų paslaugų apimtį ir kainas.

REKLAMA

Vidmantas Obelienius, Šilainių poliklinikos atstovas, tvirtino, kad laikas peržiūrėti, kokios paslaugos pacientams teikiamos nemokamai, o už kurias jau teks susimokėti. „Tada bus aišku, už ką dar reikia primokėti, kadangi visko valstybė tikrai negalės apmokėti“, - sakė jis.

Kauno Kalniečių poliklinikos vadovė Virginija Gailienė apgailestavo, kad jų poliklinikoje per kelerius metus iš 85 tūkst. „prisirašiusių” gyventojų liko apie 30 tūkst. Ji kėlė klausimą, kas turi teisę steigti šeimos gydytojo paslaugas teikiančias privačias sveikatos priežiūros įstaigas, ir kokiomis sąlygomis jos galėtų būti steigiamos.

REKLAMA

Susitikime Kauno Šančių poliklinikos atstovai teigė, kad privačios klinikos gyvena valdiškų poliklinikų sąskaita. O Vilniaus Naujininkų poliklinikos vadovė Vilija Kristina Židonienė teigė, kad „valdiškoms įstaigoms pasidarė neaktualu investuoti į paslaugų plėtrą“. Nors poliklinika yra įsigijusi modernios įrangos, kadangi negali finansiškai skatinti gydytojų ir siūlė, kad pasibaigus pinigams, skirtiems pagal kvotas, piliklinikos taip pat galėtų teikti mokamas paslaugas.

Susitkimo dalyviai taip pat siūlė skiriant pinigus atsižvelgti į tai, kad privačios gydymo įstaigos vilioja sveikus žmones, o dažniau sergantys, ypač lėtinėmis ligomis, lieka valdiškose poliklinikose, kuriose lankosi labai dažnai. Taip pat buvo siūloma padidinti įkainius odontologijos paslaugoms, kadangi privačiame sektoriuje jos yra gerokai didesnės. Be to, Lietuvos poliklininkų atstovai teigė, kad specialistus poliklinikose padės išsaugoti tik du dalykai – didesni atlyginimai ir mažesni krūviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo dalyviai atkreipė dėmesį, kad gydytojai, dirbantys ir valdiškose, ir privačiose poliklinikose, dirbdami su privačiais pacientais, naudojasi valdiškų įstaigų įranga ir kitomis galimybėmis. Tai, pasak daugelio susitikimo dalyvių, viena iš didžiausių problemų, kurias reikėtų spręsti siekiant daugiau tvarkos sveikatos priežiūros sektoriuje. Dar viena problema, kurią kėlė kai kurie poliklinikų vadovai, yra eilės, kadangi poliklinikose lankosi ne viena liga sergantys pacientai. Tuo metu privačios sveikatos priežiūros įstaigos neretai dažniau ir sunkesnėmis ligomis sergančius pacientus parsiunčia atgal į valdiškas poliklinikas. Poliklinikų atstovai reiškė nepasitenkinimą, kad Valstybinė ligonių kasa vėluoja atsiskaityti už suteiktas paslaugas. Jie taip pat teigė, kad PSD lėšų nepakanka net valdiškoms sveikatos priežiūros įstaigoms apmokėti už suteiktas paslaugas.

Diskusijos pabaigoje V. P. Andriukatis sakė, kad savo pasiūlymus pateikė ir savivaldybės. Jis teigė, kad darbo užmokestis svyruoja taip smarkiai, kad kai kur slaugytojas uždirba daugiau negu gydytojas. Jo teigimu, „brangių tyrimų tendencija privačiame sektoriuje auga žymiai greičiau, negu viešajame“. Ministras kėlė klausimą, ar tyrimai privačiame sektoriuje visada daromi dėl to, kad jų reikia. Jis teigė, kad bus ieškoma išeičių, kurios padėtų sumažinti gydytojų darbo krūvį. Jis žadėjo, kad 2014 metais jau gali būti formuojamas valstybinis užsakymas, kiek ir kokių specialistų reikėtų paruošti. Sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis jau buvo susitikęs su pacientų atstovais. Vėliau susitiks su ligoninių, privačių sveikatos priežiūros įstaigų vadovais, kad kartu nuspręstų, kaip reformuoti sveikatos apsaugos sektorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų