REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei Ukrainos vyriausybė nesusitars su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl kredito, šaliai gresia nemokumas. Antradienį per spaudos konferenciją apie tai paskelbė Ukrainos bankų asociacijos (UBA) prezidentas Aleksandras Sugoniakaa.

Jei Ukrainos vyriausybė nesusitars su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl kredito, šaliai gresia nemokumas. Antradienį per spaudos konferenciją apie tai paskelbė Ukrainos bankų asociacijos (UBA) prezidentas Aleksandras Sugoniakaa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, daugiausia problemų vyriausybės ir TVF derybose kelia būtinybė grąžinti praėjusių metų skolas. "Iš tiesų Ukraina šiais metais TVF turi sumokėti apie 6,5 mlrd. JAV dolerių ankstesnę skolą ir 58 mlrd. grivinų (daugiau nei 7 mlrd. JAV dolerių) vidaus skolą. Tokių lėšų šalis šiuo metu neturi. Todėl 2013 metais vyriausybė negali išsiversti be TVF paskolos", - sakė A. Sugoniakas.

REKLAMA

Pasak UBA pirmininko, Ukraina atsidūrė ant įsipareigojimų nevykdymo ribos, nes jos pastarųjų dvejų metų ekonominė politika buvo neapgalvota ir neprofesionali.

"Būtent dėl netinkamos ekonominės šalies politikos šalis dabar susiduria su tokiomis rimtomis problemomis. Pakeisti šią padėtį galima, jei šalis atsiskaitytų už ankstesnes skolas valiutos atsargų dalimi, kuri šalyje laikoma aukso atsargomis. Juk tam jos ir yra. Tačiau, 11,4 mlrd. šių rezervų JAV doleriais per praėjusius pusantrų metų dėl politinių priežasčių Nacionalinis bankas jau išleido, kad būtų dirbtinai palaikomas grivinos kursas. Jei tada Nacionalinis bankas būtų klausęs mūsų įspėjimų ir pasiūlymų, dabar vyriausybė neprašytų 15,4 mlrd. JAV dolerių, o tik 4 mlrd.", - pridūrė A. Sugoniakas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis įsitikinęs, kad dabar Ukrainai "yra tik viena išeitis - TVF paskola", nes kiti šaltiniai, iš kurių galima būtų skolintis, paskolą suteiktų daug blogesnėmis sąlygomis, visų pirma palūkanų norma būtų nepalanki. Vis dėlto, kaip pabrėžė A. Sugoniakas, tai tik laikinas aktualių klausimų sprendimas, kuris neišspręstų dabartinių visos ekonomikos problemų.

"Jei vyriausybė nepakeis ekonominės politikos strategijos, jei turto perskirstymas nebus sustabdytas, jei nuo importo nebus pereita prie vietos gamintojų ir jei nebus užtikrintas laisvas nacionalinių rinkų veikimas, tada dabartinės šalies problemos tik pagilės", - sakė UBA prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau pirmasis ministro pirmininko pavaduotojas Sergejus Arbuzovas sakė, kad vyriausybė tikisi pradėti derybas su TVF dėl naujos bendradarbiavimo programos ir gauti paskolą už maždaug 15,5 mlrd. JAV dolerių sumą. Tačiau šis klausimas iki šiol dar nebuvo išspręstas. TVF patvirtins paskolos suteikimą ne anksčiau nei iki kovo pradžios.

TVF atstovas Ukrainoje Maxas Alieris paaiškino, kad Ukrainos vyriausybė kreipėsi TVF pagalbos, nes šaliai reikia kredito, o iš kitų šaltinių ji negali gauti finansavimo palankiomis sąlygomis.

REKLAMA

"Pagalba suteikiama su sąlyga, kad vyriausybė įsipareigoja vykdyti tam tikrus ekonominės politikos veiksmus, kuriais siekiama atkurti makroekonominį stabilumą šalyje. Šie veiksmai taip pat sudarytų sąlygas ekonomikai atsigauti ", - priminė M. Aljeris.

M. Alieris atsisakė prognozuoti, ar TVF misija Ukrainoje bus toliau finansuojama. Ji veikia nuo sausio 29 d., o vasario 12 d. pateiks preliminarias išvadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų