REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek visame regione netradicinės grėsmės "lenkia" tradicines savo aktualumu, teigia Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiuo metu Lietuvoje, kaip ir visame regione, vyrauja požiūris, kad labai svarbios, o galbūt net daug svarbesnės ir realesnės, yra netradicinės grėsmės - energetika ir kibernetinis saugumas", - antradienį interviu "Žinių radijui", paklausta, ar energetinis saugumas - vis dar aktualija, sakė ji.

REKLAMA

Šalies vadovės patarėja priminė, jog, dalyvaudama Miuncheno saugumo konferencijoje, Prezidentė pažymėjo, kad kibernetinio saugumo klausimai jau nebėra vien NATO kompetencija - jie tampa vis svarbesni ir Europos Sąjungai.

Didelis dėmesys buvo skiriamas ir energetikos klausimams, nes, J. Neliupšienės teigimu, siekiant energetinio saugumo, visų pirma Lietuva turi atlikti savo pačios namų darbus - sužinoti, kokių išteklių esama šalies žemės gelmėse.

REKLAMA
REKLAMA

"Tikimės, kad per artimiausius trejus penkerius metus žinosime, ko esame turtingi", - kalbėdama apie skalūninių dujų žvalgybą Lietuvoje teigė ji.

ELTA primena, kad pirmadienį D. Grybauskaitė pareiškė, kad skalūninių dujų žvalgyba turi būti vykdoma tik atsižvelgiant į gamtosaugos reikalavimus ir glaudžiai bendradarbiaujant su vietos bendruomenėmis.

"Prezidentė pabrėžė, kad kiekvienai valstybei labai svarbu žinoti, kiek turi gamtos išteklių, energetinių resursų, todėl Lietuvai taip pat būtina ištirti savo žemės gelmes, žinoti, kas jose slypi, kad galėtumėme prireikus tuos išteklius naudoti žmonių gerovės sukūrimui", - pirmadienį po susitikimo su tarptautinės energetikos bendrovės "Chevron" atstovais Prezidentės poziciją pristatė šalies vadovės spaudos atstovė Daiva Ulbinaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pažymėjo, jog D. Grybauskaitė itin didelį dėmesį skyrė gamtosaugos reikalavimams, be to, "Chevron" atstovų prašė vietos bendruomenės pateikti kuo aiškesnę ir suprantamesnę informaciją.

"Lietuva siekia užsitikrinti energetinį savarankiškumą, todėl turime užsitikrinti energetinių šaltinių įvairovę. Jeigu skalūnų dujų paieška būtų sėkminga, tai galėtų tapti dar viena alternatyva brangioms šiuo metu vartojamoms dujoms", - kalbėjo D. Ulbinaitė.

Sausio 15 d. buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė "Chevron". Dar dvi bendrovės - "Diseta" ir "Perkūno nafta" - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų