REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš 20 metų ligų iškankinta klaipėdietė Regina Balsevičienė ryžosi gyventi be medikamentų. Ji pakeitė gyvenimo būdą ir atsikratė negalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Regina – žavi, gyvenimo džiaugsmą ir energiją spinduliuojanti moteris. Vargu, ar kas pasakytų, kad jai – 66-eri, tačiau taip buvo ne visuomet. Iki 45 metų R. Balsevičienė, dabar jau buvusi chemijos ir biologijos mokytoja, buvo ligų maišas.

REKLAMA

Sirgo ji nuo vaikystės: kamavo mažakraujystė, įvairūs uždegimai, peršalimo ligos. Sulaukusi trisdešimties, lyg ir pačiame jėgų žydėjime, klaipėdietė kentė didžiulius nugaros ir rankų skausmus. Tuomet gydytojai moteriai pripažino stipriai pažengusią osteochondrozę.

Jėgos buvo išsekusios

Kuo daugiau sirgo, tuo daugiau gėrė vaistų. Vienus skyrė gydytojai, kitais gydėsi savo nuožiūra. Kritinę ribą R. Balsevičienė priėjo būdama 40 metų. Vaistai nebeįveikė prasidėjusios vegetacinės distonijos. Moteris tapo visiška ligone: šokinėjo kraujospūdis, nuolat kartojosi širdies priepuoliai, sutriko virškinimas, prastai dirbo inkstai.

REKLAMA
REKLAMA

R. Balsevičienė buvo beveik tikra, kad serga nepagydoma onkologine liga, tačiau gydytojai to nepatvirtino, tik paguldė moterį į ligoninę ir gydė antidepresantais. Nuo jų sveikata ne tik negerėjo, bet ir prastėjo. Per penkerius metus R. Balsevičienė visai išseko. Anksčiau buvusi apkūnoka moteris virto beveik skeletu. „Vien liga ir vaistai. Nebejutau, kad gyvenu. Dar kankino nerimas ir baimė, net troleibusu viena bijojau važiuoti“, – prisiminė R. Balsevičienė.

Metė sau iššūkį

Blaškydamasi nuo vieno žmogaus patarimo prie kito, moteris atrado homeopatinius vaistus. Griebėsi kaip skęstantis šiaudo. Jų pavartojus akyse pasidarė akyse šviesiau, tada prabudo maža viltis – gal...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pajutau, kad turiu ką nors keisti. Iš esmės, – pasakojo klaipėdietė. – Kitos išeities nemačiau, todėl vieną rytą visiškai atsisakiau cheminių vaistų.“

Pajutusi, kad gali gyventi be vaistų, R. Balsevičienė žengė kitą žingsnį – pakeitė mitybą. Visų pirma atsisakė mėsos. Po kurio laiko iš mitybos raciono išbraukė žuvį, kiaušinius, bulves, miltinius patiekalus, saldumynus.

„Esu biologė, todėl suvokiau, kad žmogui turėtų pakakti vien žalio maisto, kaip kad jo pakanka gyvūnams, mintantiems tuo, ką randa gamtoje.

REKLAMA

Viską dariau palengvėle, žingsnis po žingsnio: atsisakiau vaistų, keičiau mitybą,pradėjau mankštintis. Gerėjant savijautai, atsirado noras judėti. Dar po kurio laiko įsidrąsinusi palindau po vėsiu dušu ir pajutau, kad tą procedūrą kartojant kas rytą pamažu rimsta nervų sistema“, – praeitimi dalijosi pašnekovė.

Daug kam tada atrodė, kad R. Balsevičienė elgiasi per drąsiai, kad dieta, kurią pati pasirinko, yra per griežta, tačiau klaipėdietė metė sau iššūkį – išlipti iš ligų ir toliau gyventi be vaistų.

Pagalba – iš gamtos

Jau dvidešimt antrus metus moteris taip ir gyvena. Į vaistinę ji nebeužsuka, nes nepasigenda nei cheminių, nei homeopatinių vaistų, nei vitaminų, nei maisto papildų.

REKLAMA

„Jau 15 metų nesu sirgusi jokia liga, net sloga. Taigi vaistų man nereikia“, – šypsojosi R. Balsevičienė. Jos sveikatos būklė pasikeitė iš esmės. Pamažėle susitvarkė kraujospūdis, širdis, nervų sistema, dingo nugaros skausmas, pakeitus mitybą išsitiesino net kadaise išsiklaipę rankų pirštai.

„Man pačiai nuostabu, kad prieš 20 metų mano kaulų tankis buvo minus 2, o neseniai apsilankiusi pas gydytoją sužinojau, kad šiuo metu jis yra 1,4, – pasakojo pašnekovė. – Net gydytojas nustebo: „Kaulų tankis kaip jauno žmogaus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1 m 64 cm moters, kadaise svėrusios apie 80 kg, svoris jau keliolika metų nesikeičia – yra apie 60–61 kg. „Šiandien mano maistas, vaistai ir visi papildai yra iš gamtos, – džiaugėsi R. Balsevičienė. – Kai manęs paklausia, kuo save palepinu, atsakau, kad tomis pačiomis daržovėmis ir žaliosiomis sultimis. Tai tikra atgaiva ir palaima mano kasdienybėje.“

Žaliosios sultys – tai želmenys, kiaulpienės, dilgėlės, petražolės, krapai, salierų lapai, kitos prieskoninės žolės, kurias moteris vartoja ištisus metus. Pasiruošti jų atsargų žiemai nėra sudėtinga. Klaipėdietė išspaudžia sultis sulčiaspaude, supila į mažos talpos indus ir vartoja, kol gamtoje užauga naujų vaistinių žolių.

REKLAMA

R. Balsevičienė pasakojo, kad didelį dėmesį skiria profilaktikai. Vasarą ruošia ne tik vaistines sultis, bet ir beržų, kiaulpienių, dilgėlių trauktines, jas pakaitomis taip pat geria visus metus. Dar dukras ir anūkus jomis apdalija.

Biologijos mokslus studijavusi R. Balsevičienė puikiai žino, kad kiaulpienėse yra daug kraujagysles stiprinančio lecitino, o beržų pumpurai gerina medžiagų apykaitą, suteikia energijos.

Dirvinį asiūklį ir pelyną moteris dažniausiai vartoja sumaltą į miltelius. Pirmasis yra puiki priemonė nuo aterosklerozės, o antrasis – nepakeičiama profilaktinė priemonė nuo įvairių auglių. Sultis ji spaudžia ir iš moliūgų, cukinijų, kopūstų. Žiemą dažnai išsispaudžia citrinų, greipfrutų, apelsinų sulčių. Kartais vaisius sumaišo.

REKLAMA

Sportas turi teikti malonumą

Prieš keletą metų R. Balsevičienė parašė knygą „Gyvenu be vaistų“. Joje pasidalijo per 20 metų sukaupta gyvensenos ir mitybos išmintimi. Tos paslaptys nėra kuo nors ypatingos.

Klaipėdietė valgo nedidelėmis porcijomis maždaug tris kartus per dieną. Daugiausia žalią, neapdorotą maistą. Jei troškina, daro tai kuo trumpiau. Be to, viską, ką valgo, užkanda žalumynais.

Vandens moteris geria tik tiek, kiek norisi, bet pirmenybę teikia šviežioms sultims. Vieną dieną per savaitę būtinai badauja.

Sportuoja savo malonumui, savęs nekankindama, 10–15 min. kasdien.

R. Balsevičienė nėra atsisakiusi kavos. Puodelį šio gėrimo su medumi arba datulėmis išgeria kiekvieną rytą. Tai bene vieninteliai jos saldumynai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SVEIKUOLĖS PATARIMAI

Mūsų kūnas yra gyvas, jam reikia kuo daugiau gyvo maisto, neperdirbto, nesugadinto, tokio, kurį randame gamtoje.

Kiekvieną dieną reikėtų pradėti nuo šviežių sulčių, daržovių, vaisių. Citrinų sultys – būtinos. Jos švarina kraujagysles ir yra vitamino C šaltinis.

Pieno produktų vartoti nepatartina, išskyrus lydytą sviestą ir rūgpienį.

Elvyra Žvirblienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų