REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikime su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Juliumi Sabatausku, vidaus reikalų ministru Juozu Bernatoniu ir Teisėjų tarybos pirmininku, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininku Gintaru Kryževičiumi aptarė teismų reformos eigą bei tai, kokių priemonių reikėtų imtis, kad būtų paspartintas bylų nagrinėjimas teismuose.

REKLAMA
REKLAMA

Po susitikimo Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė žurnalistus informavo, kad jo metu šalies vadovė pabrėžė, jog teismų reforma turi užtikrinti kokybiškesnį ir spartesnį bylų nagrinėjimą.

REKLAMA

,,Ilgas ir procesinėse smulkmenose skęstantis bylų nagrinėjimas, nepagrįstas jų vilkinimas - pagrindinė žmonių nepasitikėjimo teisingumu priežastis”, - citavo D. Grybauskaitę atstovė spaudai. Jos teigimu, tam, kad bylos būtų nagrinėjamos greičiau, būtina subalansuoti ir teisingai paskirstyti nagrinėjamų bylų srautus, todėl Prezidentė akcentavo, kad būtina toliau tęsti teismų reformą sujungiant mažesnius teismus, nes Lietuvoje veikianti sistema, kai teisme dirba vos keli teisėjai, yra neefektyvi ir neracionali.

REKLAMA
REKLAMA

,,Reikia subalansuoti ir bylų srautus šalyje, nėra visiškai normalu, kai Ignalinoje ir Zarasuose, pavyzdžiui, nagrinėjamų bylų skaičius skiriasi kone dvigubai”, - citavo prezidentę D. Grybauskaitę atstovė spaudai.

Pasak D. Ulbinaitės, Prezidentės iniciatyva jau parengtos ir Seimui artimiausiu metu bus teikiamos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kurios leis dar paspartinti baudžiamųjų bylų nagrinėjimą teismuose. Susitikimo metu taip pat buvo aptartos galimybės įvesti teisėjų specializacijas. Tikėtina, kad tai užtikrintų profesionalesnį bylų nagrinėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismai persitvarkys iki 2015 metų

Atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar teismai sugebės persitvarkyti iki 2015 metų, Teisėjų tarybos pirmininku G. Kryževičius sakė, kad teismų pertvarkos ir sustambinimo projektai jau parengti, tačiau jų neatskleidžia, kadangi tai ,,politinės valios reikalas”, ir viską turės nuspręsti parlamentas.

,,Mes manome, kad sustambinę teismus, pačią sistemą padarytume mobilesnę ir efektyvesnę”, - sakė G. Kryževičius. Anot jo, pagal teisėjų skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuva yra ,,pirmoje pusėje tarp ES valstybių, todėl teisėjų savivalda mato dvi efektyvias priemonių grupes – kodeksų tobulinimai, procesų supaprastinimas, (…) ir ėjimas teismų stambinimo keliu”.

REKLAMA

Jis teigė, kad prognozuojama, jog sumažės 14 teismų, tačiau tai dar bus derinama su policija ir prokuratūra.

Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas J. Sabatauskas aiškino, kad bylų procesas paspartės ir dėl nuotolinės apklausos, ir dėl naujų kardomųjų priemonių įteisinimo. ,,Praktika tų trijų teismų - Vilniaus, Šiaulių ir Kauno miestų – šiais metais, manau, parodys visas galimas problemas, kurias bus galima įvertinti priimant sprendimus dėl visų apylinkių teismų sustambinimo”. – sakė J. Sabatauskas.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministras: tarėjai tesimuose atsiras iki kadencijos pabaigos

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis po susitikimo su D. Grybauskaite sakė, visos institucijos sutaria dėl pertvarkos pobūdžio ir tikslų, todėl bus galima ,,sparčiai realizuoti idėjas, kurios buvo išsakytos anksčiau, bet iki šiol nerealizuotos”. Plačiau jis kalbėjo apie naujo – tarėjų – instituto atsiradimą teismuose. Anot J. Bernatonio, tai susiję ne su spartesniu bylų nagrinėjimu, bet su teismų darbo skaidrumo didinimu – kad visuomenės atstovai galėtų dalyvauti priimant sprendimus. 

Ministras teigė manąs, kad tarėjų institucijos koncepcija bus parengta iki 2015 metų, o iki šios Seimo kadencijos pabaigos jau bus įvesta teismuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų