REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pirmadienį pasitarime pritarė viešosios įstaigos ,,Energinio efektyvumo didinimo agentūra" steigimui. Naujoji įstaiga, kurią tikimasi įkurti per mėnesį, bus atsakinga už naujosios daugiabučių namų renovacijos programos, kurioje numatyta, kad gyventojams jau nereikės imtis iniciatyvos ir skolintis iš bankų, įgyvendinimą. Naujoji agentūra daugiabučių renovavimą vykdys iš JESSICA programos fondo, kuriame šiuo metu yra 516 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

,,Ši agentrūra bus atsakinga už gyvenamųjų namų renovacijos naukos program įgyvendinimą naudojant JESSICA programos pinigus, pritraukiant Europos investicinio banko pinigus ir komunikuos su savivaldybėse įsteigtomis agentūromis arba administratoriais, kurie bus atsakingi už gyvenamųjų namų renovaciją, parenkant gyvenamuosius namus, kurie turi būti renovuojami pirmiausia”, - po Vyriausybės posėdžio aiškino premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio teigimu, naujos strategijos esmė – ji bus vykdoma valstybės iniciatyvos pagrindu.

,,Valstybė atrinks prasčiausius pastatus visose savivaldybėse, kartu su savivaldybėmis ieškos vykdytojo ir kontroliuos procesą”, -sakė V. Mazuronis. Aiškindamas, kokie pastatai bus laikomi neefektyviausiais, ministras aiškino, kad tai ,,pastatai, statyti iki 1993 metų ir kurių šildymui 1 kv. metrui per metus sunaudojama 150 kilovatvalandžių energijos”.

REKLAMA
REKLAMA

V. Mazuronis pridūrė, kad jeigu kai kuriose savivaldybėse itin neefektyvių energetiniu požiūriu pastatų bus itin mažai, renovuojami bus ir palyginti energetiškai taupesni pastatai, kadangi norima išjudinti procesą visoje Lietuvoje. Jau šiuo metu 13 savivaldybių, anot V. Mazuronio,  renovuotinų namų skaičius pateikė apie 400.

Pasak premjero, ankstesnės Vyriausybės kadencijos pabaigoje sukurta Viešųjų investicijų plėtros agentūra išliks, kadangi ankstesnės programos nestabdomos. Tačiau jo teigimu, jei naujos funkcijos būtų deleguotos šiai instirucijai, ,,mes gygenamųjų namų renovaciją būtume galėję pradėti įgyvendinti 2014 metais“.

Skaičiuojama, kad agentūroje iš pradžių dirbs apie 10-15 žmonių, vėliau jų gali padaugėti iki 25. Jos metinis biudžetas sudarytų apie 1,5-2 mln. litų. Tačiau šie pinigai, anot V. Mazuronio, rasti reorganizuojant Aplinkos ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų