REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV energetikos milžinė „Chevron“ Prezidentei Daliai Grybauskaitei pristatė savo planus dėl skalūninių dujų paieškos Lietuvoje. Prezidentė pareiškė, kad Lietuva privalo žinoti savo gamtinius išteklius, todėl ji „Chevron“ ketinimus įvertino teigiamai. Tiesa, tai JAV bendrovei yra tik pirmas žingsnis link savo tikslo.

JAV energetikos milžinė „Chevron“ Prezidentei Daliai Grybauskaitei pristatė savo planus dėl skalūninių dujų paieškos Lietuvoje. Prezidentė pareiškė, kad Lietuva privalo žinoti savo gamtinius išteklius, todėl ji „Chevron“ ketinimus įvertino teigiamai. Tiesa, tai JAV bendrovei yra tik pirmas žingsnis link savo tikslo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė palaimino žvalgybą

„Lietuvoje yra nemaži skalūninių dujų ištekliai, ir Lietuva siekia išsiaiškinti šį potencialą. Kiekvienai valstybei labai svarbu žinoti savo gamtinius išteklius, savo energetinius resursus ir galimybes“, – teigė Prezidentės atstovė spaudai.

REKLAMA

Prezidentės manymu, Lietuvai būtina ištirti savo žemės gelmes, kad galėtume prireikus tuos gamtinius išteklius naudoti žmonių gerovei.

D. Grybauskaitė ypatingą dėmesį skyrė aplinkosaugai. Ji „Chevron“ atstovams teigė, kad skalūninių dujų žvalgyba turi būti vykdoma pagal visus gamtosauginius reikalavimus. Taip pat turi būti vykdomas aktyvus dialogas su vietos bendruomene, o visiems Lietuvos žmonėms privalo būti pateikiama kuo aiškesnė informacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime užsitikrinti energetinių šaltinių įvairovę. Jeigu skalūninių dujų paieška būtų sėkminga, galbūt tai galėtų tapti dar viena alternatyva brangioms šiuo metu naudojamoms dujoms“, – pareiškė Prezidentės atstovė spaudai.

Žmonių pasipriešinimas – įprasta praktika

„Susitikimas su Prezidente Dalia Grybauskaite buvo labai pozityvus ir produktyvus. Aptarėme Lietuvos energetikos sektoriaus reikalus, kalbėjome apie naftos bei dujų paieškos šalyje perspektyvas. Prezidentei trumpai pristačiau „Chevron“ kompanijos patirtį pasaulyje, apsvarstėme darbo Lietuvoje planus“, – po susitikimo teigė Jay Johnsonas, „Chevron“ Europos, Eurazijos ir Viduriniųjų Rytų žvalgymo ir gamybos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Johnsonas akcentavo, kad „Chevron“ kompanija garantuoja aukščiausio lygios darbo ir aplinkosaugos standartus, skaidrumą. „Kad ir kur būtume, gerbiame savo kaimynus, bendradarbiaujame su vietos valdžia ir bendruomenėmis, investuojame į jų gerovę“, – tvirtino „Chevron“ atstovas.

Pasak J. Johnsono, vietinės bendruomenės pasipriešinimas yra įprasta praktika. „Chevron“ atstovas tvirtino, kad su vietiniais gyventojais bus bendraujama ir ieškoma dialogo. „Įsipareigojame bendradarbiauti su vietos bendruomene, Vyriausybe ir padėti Lietuvai atrasti naujų naftos ir dujų išteklių“, – pareiškė J. Johnsonas.

REKLAMA

Leidimo dar negavo

JAV energetikos milžinė „Chevron Global Energy“ praėjusių metų spalį įsigijo 50 proc. Lietuvos pajūryje naftos telkinį valdančios bendrovės „LL investicijos“ akcijų. Šalia Rietavo esančiame naftos telkinyje gali būti iki 1,2 milijono tonų naftos. Tiesa, pagrindinis „Chevron“ tikslas yra ne nafta, o skalūninės dujos. Jų paieškoms kompanija ketina išleisti daugiau nei 0,5 milijardo litų. Žvalgybiniai darbai turėtų būti pradėti jau artimiausiu metu.

„Chevron“ dar turi gauti Lietuvos geologijos tarnybos leidimą pradėti žvalgybai. Tik tuomet paaiškėtų, ką bendrovė aptiktų mūsų šalies gelmėse. Remiantis šalies geologų skaičiavimais, Lietuvoje gali slypėti iki 585 milijardų kubinių metrų skalūninių dujų. Iš jų išgauti būtų galima apie 120 milijardų kubinių metrų. Tokie išteklių kiekiai galėtų patenkinti Lietuvos poreikius 30 metų.

REKLAMA

Kol žvalgybiniai darbai nėra įvykdyti, antra pagal dydį po „Exxon Mobil“ JAV energetikos bendrovė nesiryžta vertinti komercinę gavybos perspektyvą. 2009 metais „Chevron“ analogiškus darbus pradėjo Lenkijoje. Praėjusiais metais mūsų kaimyninėje valstybėje jau buvo užbaigtas pirmasis gręžinys. Tiesa, pastaruoju metu bendrovės entuziazmas dėl projektų Lenkijoje yra kritęs.

Projektas gali būti numarintas

Skalūninės dujos turi potencialo suduoti rimtą smūgį „Gazprom“ monopolijai. Bet nepaisant pigesnių dujų perspektyvos, „Chevron“ ketinimai Lietuvoje jau susilaukė priešininkų. Seimo aplinkos komitetas jau prakalbo apie galimybę stabdyti bendrovės planuojamą žvalgybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau „mobilizavosi“ ir aplink planuojamą žvalgybos vietą išsidėsčiusių kaimų gyventojai. Jie tvirtina, kad jokiais būdais skalūninių dujų ieškotojų į savo sklypus neįsileis. Jie tvirtino, kad bijo, kad jų sklypai bus užteršti.

Aplinkosaugininkus baugina potenciali žala aplinkai. Komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas pareiškė, kad projektas gali būti sustabdytas, ginant Lietuvos gyventojų interesus. Tačiau kai kurie ekspertai tvirtina, kad Lietuvai toks sprendimas galėtų būti pražūtingas, nes būtų atsisakyta puikios galimybės stiprinti šalies energetinę nepriklausomybę.

REKLAMA

Galutinį sprendimą dėl „Chevron“ klausimo turės priimti Vyriausybė. Ji tai žadėjo padaryti iki kovo mėnesio.

„Chevron“ yra tarp pasaulio lyderių pagal kompanijos pajamas. „Forbes“ 2011 metais „Chevron“ įvardijos kaip 16 stambiausią pasaulio viešąją kompaniją. Bendrovė yra pasižymėjusi ne vienu skandalų aplinkosaugos srityje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų