REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio inicijuotos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, kuriose buvo siūloma įteisinti laikiną išimtį pirkimams, susijusiems su Lietuvos pirmininkavimu ES Tarybai, yra nesuderinamos su Europos Parlamento ir Komisijos direktyvomis.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pateikė, išnagrinėjusi Seimo narės Agnės Bilotaitės sausio 3 d. kreipimąsi, kuriuo ji prašė išaiškinti, ar aplinkos ministro iniciatyva įtvirtinti laikiną viešųjų pirkimų išimtį yra pagrįsta.

REKLAMA

Pasak Seimo narės A. Bilotaitės, po VPT sprendimo turi būti ieškoma kitų teisinių sprendimų, kurie pagreitintų viešųjų pirkimų procedūras.

"Negalime leisti, kad taikant įvairias viešųjų pirkimo išimtis be priežiūros būtų išleistos pirmininkavimui ES Tarybai skirtos valstybės lėšos. Biudžeto lėšų kontrolė turi išlikti, tuo labiau kad tokios viešųjų pirkimų įstatymo išimtys nebuvo taikomos nė vienoje ES valstybėje. Norint suefektyvinti viešųjų pirkimų procesą bei užtikrinti jo skaidrumą turi būti ieškoma kitokių teisinių sprendimų", - teigė Seimo narė.

REKLAMA
REKLAMA

Tvarkos ir teisingumo partijos deleguotas aplinkos ministras V. Mazuronis įstatymo pataisa siekė įtvirtinti laikiną išimtį, pagal kurią viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos nebūtų taikomos pirkimams, susijusiems su pirmininkavimo ES Tarybai funkcijų įgyvendinimu tarptautinių organizacijų vykdomuose renginiuose ne Lietuvos teritorijoje. VPT nurodė, kad šis siūlymas nesuderinamas su 2004 metais priimtomis Europos Parlamento ir Komisijos direktyvomis, numatančiomis detalų ir baigtinį sąrašą galimų išimčių, kurių atveju netaikomi šių direktyvų reikalavimai. Šiuo metu galiojantį viešųjų pirkimų reglamentavimą VPT laiko pakankamu ir užtikrinančiu, kad pirkimai, skirti Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai, būtų atlikti tinkamai.

Pažymima, jog ir esama įstatymo redakcija numato ir galimybę taikyti supaprastintas konkurso sąlygas mažų sumų (iki 100 tūkst. litų vertės) pirkimams. Pasak A. Bilotaitės, taip pat siūloma naudotis preliminariomis sutartimis, kurios sudaromos su visais konkurso sąlygas atitinkančiais kandidatais, o tolesnis konkursas vykdomas jau tik tarp turinčiųjų tokias sutartis. Tai leistų prieš pasirašant pagrindinę sutartį patikslinti ar papildyti konkurso sąlygas, ko reikia, kai visiškai tikslūs reikalavimai prekei ar paslaugai dar neaiškūs konkurso pradžioje. Šiuo metu galiojančios Viešųjų pirkimų įstatyme numatytos galimybės naudojimas daugeliu atžvilgiu supaprastina viešųjų pirkimų procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų