REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Amerikiečio koledžo tyrimas rodo, jog trys ketvirtadaliai visų verslininkų neturi sukūrę formalaus išėjimo į pensiją plano. JAV tai yra šokas. Kita vertus, Lietuvoje dar visai nėra susiformavusi kultūra, kurioje vyresnio amžiaus verslininkai galvotų apie atsistatydinimą ir tai, ką veiks atsistatydinus.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrauja tokia mąstysena: pasirūpink verslu šiandien, o verslas pasirūpins tavimi rytoj. Neprarask koncentracijos. Daugybė verslo kūrėjų ir vystytojų yra taip atsidavę savo “kūdikiui”, jog nepagalvoja apie save, tarkim, didesnio atlyginimo sau išmokėjimą, nedidelės akcijų dalies pardavimą.

REKLAMA

Tai mąstymas, kuris gali atnešti didelės papildomos rizikos verslo savininkams, jų šeimoms ir paveldėtojams. Didžiulio entuziazmo, susikoncentravimo ir pasitikėjimo savimi problema yra ta, jog didieji verslo protai užmiršta vieną ir tikriausiai vienintelį būdą, kuris garantuoja (taip, garantuoja!) turto stabilumą ir rizikos mažėjimą – diversifikaciją.

Investuoti kiekvieną centą į vieną verslo vienetą – net jei verslo vienetas išgyvena didžiulės plėtros stadiją – yra neišmintinga. Nesvarbu, kaip puikiai viskas sekasi šiandien, ar esate 100 proc. tikras, jog taip pat bus ir ateityje? Nesakau, jog verslas nesuklestės. Tiesiog siūlau apsaugoti save ir savo šeimą. Vienintelis būdas tą padaryti – diversifikuoti turimą turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Jūs pavojingai naivus, jeigu manote, kad diversifikacija pernelyg išaukštinama. Tai nėra vien tik sudėtingas (suprask, vertingas) terminas. Diversifikaciją vykdo daugybė garsių verslininkų, įskaitant ir šviežiai iškeptus “Facebook” milijonierius. Jeigu manote, kad klystu, pateikiu keletą investavimo strategijų, apie kurias vertėtų susimąstyti.

Paruoškite savo išėjimo į pensiją planą

Tai skamba labai kvailai ir tai akivaizdžiai negalioja dar tik pradedantiesiems verslininkams, kurių amžius nesiekia nė trisdešimties. Tačiau net ir vyresni verslininkai dar neturi paruošę išėjimo į pensiją plano. Tyrimas parodė, jog JAV tokį planą turi vos ketvirtadalis verslininkų. Ne tik paruoškite planą, tačiau ir pradėkite jį įgyvendinti – dar neišėjus į pensiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu šio plano įgyvendinimas reiškia atskaičiuoti daugiau pinigų nuo atlyginimo, tebūnie taip. Tikiuosi, jog jūsų verslas išliks sėkmingas ir nustojos jam diriguoti galėsite mėgautis finansine laisve. Tačiau šiuo metu, šio plano įgyvendinimas yra jūsų apsidraudimas nuo daugybės nepageidautinų scenarijų. Patikėkite, esu matęs per daug puikių verslininkų, kurie paskutines savo dienas gyveno skurde (o taip pat ir jų šeimos).

Sukurkite savo valdomo turto portfelį

Norite to ar ne, jūs bet kuriuo atveju turite turto portfelį. Nebent neturite turto. Tačiau vartodamas sąvoką “portfelis”, turiu omenyje skirtingų verslo vienetų bei kitų turto vienetų visumą. Jeigu jūsų “portfelis” sudarytas iš jūsų anksčiau valdytų įmonių sąrašo, tuomet tai tiesiog turtas.

REKLAMA

Jums reikia investuoti į išorę. Ir jums reikia investuoti į tai, kam neturite kompetencijos. Skamba beprotiškai? Tai praktika, kurią taiko sėkmingi verslininkai, kurių portfelis paremtas įvairių įmonių akcijomis. Tai tas pats kas investuoti į atskirą vyno pavadinimą, tačiau tas atskiras vynas vistiek priklausytų tam pačiam vyno rūsiui. Tad, koks skirtumas?

Parduokite šiek tiek turto ir diversifikuokite

Žinoma, jūs norite ir toliau išlaikyti kiek įmanoma daugiau savo buvusios įmonės akcijų – juk tai jūsų kūdikis. Kita vertus, jeigu nesate 100 proc. įsitikinęs arba galbūt nujaučiate verslo smukimą, parduokite dalį akcijų. Kuo tą padarysite greičiau, tuo mažiau jusite spaudimo parduoti neefektyvų verslo vienetą vėliau. Jau nekalbant apie tai, kad pardavę dabar, tą padarysite už geresnę kainą.

REKLAMA

Susiraskite finansų konsultantą už įmonės ribų

Žmogus, kuris tvarko jūsų įmonės sąskaitas nėra idealus patarėjas jūsų asmeninio turto mokesčių klausimais. Jums reikia mokesčių profesionalo, kuris galėtų sukurti mokesčių strategiją. Užduotis nr. 1 – sukurti ilgalaikę akcijų ir turto valdymo strategiją. Tai nėra lengva, nes Lietuvoje šie klausimai tik visai neseniai pradėti kristalizuoti.

Galiausiai, pasamdykite profesionalų advokatą. Visą savo gyvenimą jūs dirbote labai sunkiai – ar nebūtų sąžininga, jog jūsų sukurtas turtas ilgainiui generuotų grąžą, kaip ir pridera įvairių tipų investicijose? Įsteikite patikimą juridinį vienetą (geriausia, holdingą), kuris užtikrins jūsų verslo stabilumą ir tęstinumą bei apsaugos jus ir jūsų šeimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų