REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Išorė apgaulinga, tik ne HR (angl. „Human resource“) specialistams, sprendžiantiems pretendentų į laisvą darbo vietą likimus vienu matu. Kartais jiems pakanka vien tik užmesti akį į kandidatą. Tą įrodo eksperimentas, pavadintas „Are Good-Looking People More Employable?“ (Ar gražūs žmonės turi daugiau šansų susirasti darbą?). Jo autoriai – Izraelio mokslininkai Bradley J. Ruffle iš Negevo Ben-Guriono universiteto ekonomikos fakulteto ir Zeev Shtudiner iš Arielės universiteto sumanė išsklaidyti populiarų mitą, kad graži išvaizda padeda daryti karjerą. Ir jiems tai pavyko.

REKLAMA
REKLAMA

CV be nuotraukos

Mokslininkai išsiuntinėjo 5312 „kandidatų“, pretenduojančių į 2656 laisvas darbo vietas – nuo vadybininko darbui su klientais iki inžinieriaus ir IT specialisto – gyvenimo aprašymus (lot. curriculum vitae - CV). Nurodyti kandidatų žygdarbiai triūsiant tėvynės labui beveik nesiskyrė. Kandidatų vyrų ir moterų buvo maždaug po lygiai. Pusė CV buvo išsiųsta su nuotraukomis, kurios, savo ruožtu, buvo padalytos į dvi grupes. Pirmąją sudarė patrauklių žmonių fotografijos, antrąją – eilinės išorės pretendentų nuotraukos. Išsiuntinėjus CV beliko tik laukti gavėjų – įdarbinimo agentūrų (75 proc.) ir kompanijų personalo tarnybų (25 proc.) - reakcijos.

REKLAMA

Buvo atsiliepta tik į 14,5 proc., arba 770 CV. Bet ir šių kelių šimtų pakako dėsningumui nustatyti. Moterų grupėje didžiausią paklausą turėjo CV be fotografijų (16,6 proc.). Antroje vietoje buvo eilinės išorės kandidatės (13,6 proc.). O paskutinė vieta atiteko gražuolėms (12,8 proc.). Tuo tarpu gražūs vyrai aiškiai turėjo didesnę paklausą – pašnekesiui buvo kviečiamas bemaž kas penktas, o tai daugiau kaip 10 procentų viršijo kandidatų su nepatraukiančiomis dėmesio fizionomijomis. 13,7 proc. pašnekesiui pakviestų pretendentų CV buvo nusiųstos be fotografijų.

REKLAMA
REKLAMA

Blondinių neimti

Personalo atrankos fronte naudojama diskriminacija – ši išvada peršasi savaime. HBR tinklaraštyje B. J. Ruffle aiškino išankstinį nusistatymą prieš dailiosios lyties kandidates tuo, kad įdarbinimo agentūrų ir personalo skyrių darbuotojų didžiąją dalį sudaro moterys, dažniausiai jaunos ir vienišos.

Kita vertus, vyrai irgi turi išankstinį nusiteikimą. Daugeliui iš jų patraukli motersišvaizda byloja apie pasiturintį gyvenimą („Tai kokiu verslu užsiima jūsų vyras?“) ir yra potencialaus pasyvumo darbe požymis.

Kaip ten bebūtų, jeigu jūs moteris, tai pavydėtina išvaizda – ne tai, kas padės jums prasiskinti kelią į tarnybą per HR skyrių (ir todėl fotografija anaiptol nepapuoš jūsų CV). Ir priešingai, išvaizdus kandidatas vyras tik padidins savo šansus įsidarbinti, jeigu pridės savo vyriško veido nuotrauką. Tai neteisinga? Bet tokios žaidimo taisyklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų