REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Kažukauskienė, LRT televizijos naujienų laida „Šiandien“, LRT.lt

Ketvirtadienio pavakare pirmą kartą šiemet skubėta gelbėti ant atskilusios ledo lyties įstrigusių žvejų. Nepaisydami nei šio incidento, nei marių pakrantėse jau telkšančio vandens, poledinės žūklės entuziastai toliau tebeplūsta ant Kuršių marių.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio pavakare Klaipėdos pakraštyje, ties Kiaulės nugaros sala, arti laivybos kanalo, atskilo didelė, apie 600 metrų pločio ledo lytis ir septynis žvejus sparčiai plukdė gilyn į marias. padėti nelaimėliams išsiųstas uosto direkcijos kateris.

REKLAMA

„Reikia važiuoti ten, kur ledas yra monolitinis, vientisas. Ten taigi vyksta laivyba, ten jis judinamas“, – incidentą komentavo žvejai.

Marių pakrantėje jau telkšo vanduo, oro temperatūra teigiama, tačiau agurkais kvepiančių žuvelių suviliotiems žvejams tai – nė motais.

„Nerizikuosi – šampano negersi. Ligoniai tie žvejai, bet ką padarysi...“ – sako žvejoti išsiruošęs vyras.

Specialistai patvirtina, kad ledas ties Vente ir Nida kol kas tikrai tvirtas, tačiau artėjant Klaipėdos link, jo storis mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu Kuršių mariose ties Nida ledo storis yra 28 cm, o ties Vente – 31 cm. Kadangi šiąnakt truputėlį pašalo, tai visas apsitraukė ledu. Kuršių mariose šiek tiek storesnis tas ledas, o Klaipėdos sąsiauryje dabar ledas jau šiek tiek retėja, atskyla ledo lytys“, – teigė Jūrinių tyrimų centro Hidrologijos sk. vyr. specialistas Vitalijus Malejavas.

Civilinės saugos specialistai primena, kad tvirtas ledas turi būti melsvos arba žalsvos spalvos, ant jo neturi telkšoti vanduo, privaloma turėti smaigus, rekomenduojama pasiimti ir virvės. Ant ledo siūloma lipti grupelėmis, laikantis maždaug 5 metrų atstumo tarp žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie atvažiuoja į Klaipėdos kraštą žvejoti iš plačios Lietuvos, gerai būtų, kad išsiaiškintų, kurioje vietoje jie eina žvejoti. Nes labai svarbus yra pirmas pranešimas, kur tu esi, kad gelbėjimo tarnybos galėtų kuo greičiau atvykti, kad nereikėtų klaidžioti“, – pataria Klaipėdos apskrities PGV Civilinės saugos sk. vedėjas Stanislovas Kučinskas.

Pernai nuo atskilusio ledo buvo išgelbėti 262 žmonės. 201 iš jų – per vieną operaciją, kai ledo lytys vienu metu atskilo ties Nida ir Preila. Išsiųsti valandai pasieniečių laivą kainuoja nuo 300 iki 700 litų, o pakelti sraigtasparnį – nuo 5 iki 15 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų