REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas – viena iš daugelio šalių, per kurias vingiavo legendinis Šilko kelias, šiandien vis dažniau turistams tampa egzotiškos kelionės tikslu. Tuo buvo galima įsitikinti ir apsilankius tarptautinėje turizmo parodoje „Adventur“, kur prie Irano stendo būriavosi daugybė parodos lankytojų, norinčių bent akimirką pajusti paslaptingosios šalies kultūros dvelksmą.

REKLAMA
REKLAMA

Irano ambasados Lietuvoje pirmasis sekretorius Hosseinas Ebrahimis naujienų portalui Balsas.lt sutiko papasakoti, kas laukia turistų Irane ir kodėl dabar pats laikas įtraukti šią šalį į savo kelionių planus.

REKLAMA

Per visą Lietuvos ir Irano bendradarbiavimo istoriją tai pirmasis kartas, kai Iranas pristato savo turizmo industriją Lietuvoje. Ar buvo sudėtinga pasiruošti šiai parodai?

Tiesa, tai pirmoji tokio pobūdžio Irano iniciatyva. Kaip žinote, Irano ambasada veikia Varšuvoje, bet kartu ji akredituota ir Lietuvai. Geriausias būdas vieniems kitus pažinti yra tai daryti per kultūrines veiklas, turizmo mainų skatinimą. Noriu pabrėžti, kad tai itin geranoriškas būdas suvesti dviejų šalių žmones, dirbančius turizmo srityje ar planuojančius keliauti.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi šiemet yra pirmieji metai, kai dalyvaujame tarptautinėje turizmo parodoje Vilniuje – turime nedidelį stendą, pasakojantį apie Iraną ir šalių tarpusavio jungtis bei santykius.

Kalbant apie turistus, kurie iš Lietuvos vyksta į Iraną, ar tokių keliautojų daug?

Deja, tikslios statistikos neturiu, bet Lietuvoje net pora turų operatorių aktyviai dirba su mūsų rinka. Kasmet jie organizuoja po keletą išvykimų į Iraną. Deja, iš Irano į Lietuvą turistai kol kas nevyksta, dažniau keliaujama šalies viduje arba į kaimynines šalis. Pavyzdžiui, 2010-aisiais iš Irano į Turkiją išvyko apie 2 milijonai turistų. Norėtųsi tikėti, kad pristatydama save mūsų šalyje Lietuva galėtų bent dalies šių turistų sulaukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo Iranas patrauklus Lietuvos keliautojams?

Iranas – Senoji Persija, kuri išsaugojo unikalią kultūrą ir daug mokslo, meno ir kultūros paminklų, kurie labai brangūs viso pasaulio kultūrai. Mūsų šalyje yra daugybė vietų ir vertybių, kurios įrašytos į UNESCO paveldo sąrašą. Pavyzdžiui, garsusis „Kyro cilindras“, kurio originalas šiuo metu saugomas Londono istorijos muziejuje, yra pirmoji pasaulyje žmogaus teisių chartija ir daugiau nei prieš du tūkstančius ji atsirado būtent Irane. Turistai aktyviai lanko ir Persepolį, miestą, kuriame buvo įsikūrusi senosios Persijos sostinė. Kiek man žinoma, šiuo objektu aktyviai domisi ir turistai iš Lietuvos.

REKLAMA

Iranas patraukli šalis ne tik istorinėmis kelionėmis besidomintiems žmonėms. Puikiai žinau, kad lietuviai mėgsta ir poilsines keliones ir noriai vyksta į kraštus, kur klimatas ganėtinai karštas. Irane yra keturi metų laikai ir net jei keliaujate žiemą, Irane galite rasti saulėtų paplūdimių. Jei vasario mėnesį atvyktumėte į Teheraną, vos valanda kelio nuo sostinės esančioje Kish saloje galėtumėte mėgautis 30-ties laipsnių karščiu, nors tuo metu šalies sostinėje tebūtų vos minus penki laipsniai. Kaspijos jūra turi didelės įtakos šalies klimatui ir tai labai pasitarnauja turizmui, nes ieškantys šaltos žiemos turistai tikrai ją suranda, taip pat galime pasiūlyti ir vasarą. Populiarios atostogos, kai vykstama į keliones po dykumą ar pasirenkamas poilsis Kaspijos jūros pakrantėje. Irane tikrai yra ką pamatyti ir palankyti.

REKLAMA

Teko girdėti nuomonę, kad savarankiškam keliautojui, kuris nesinaudoja kelionių agentūrų paslaugomis, nėra taip paprasta patekti į Iraną. Ar tai tiesa?

Šiuo metu patekimo į šalį tvarka labai supaprastinta ir vizą galima gauti ir atvykus. Tokią paslauga suteikiama Tarptautiniame Imamo oro uoste Teherane. Žinoma, kartais keliautojams kyla kokių nors neaiškumų ar problemų bandant patekti į šalį, bet labai stengiamės, kad situacija gerėtų.

Kiek kainuoja užsieniečiui Irano viza?

Šiuo metu sumos tiksliai nurodyti negaliu, bet jos kaina yra apie 50–70 eurų.

Iranas lietuviams labai egzotiška šalis ir čia vykdami keliautojai neišvengia kultūrinio šoko. Ką patartumėte turistams, susiruošusiems į Iraną?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė žiniasklaida apie mūsų šalį ne visuomet kalba tiesą ir tebėra mitų ir stereotipų apie tai, koks yra Iranas. Žmonės prieš vykdami į Iraną turi tam tikrą, dažnai labai neigiamą įsivaizdavimą apie tai, kokia tai šalis, bet po kelionės jų nuomonė pasikeičia iš esmės. Jei Irane apsilankytų bent šimtas lietuvių, tikiu, kad nuomonė apie šalį keistųsi. Pernai Irane sutikome ekspedicijos „Gintaro kelias“ dalyvius. Žinau, kad šie žmonės, dalydamiesi savo įspūdžiais apie mūsų šalį, padeda kovoti su žiniasklaidos primestais stereotipais.

REKLAMA

Kuriuo metu laiku, jūsų nuomone, geriausia lankytis Irane?

Kaip jau minėjau, Iranas labai įvairi šalis, siūlanti keliautojams skirtingas klimato sąlygas, bet planuojantiems kelionę, tai patarčiau daryti balandį, gegužę arba birželį. Žinoma, liepą, rugpjūtį ir rugsėjį taip pat labai palanku keliauti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų