REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitą ketvirtadienį Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbiai Briuselyje rengs taikią protesto akciją, kurios metu dainuodami Baltijos šalių liaudies dainas reikalaus sąžiningos Europos Sąjungos (ES) Bendrosios žemės ūkio politikos ir primins apie nelygiavertį požiūrį į Baltijos žemdirbius skirstant tiesiogines išmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žemdirbių interesus Briuselyje žada ginti daugiau kaip pusšimtis jaunųjų ūkininkų ir žemdirbiškų specialybių studentų.

REKLAMA

Žemės ūkio rūmų teigimu, Lietuvos delegacija protestuoti į Briuselį išvyks kitą pirmadienį. Aleksandro Stulginskio universitete protestuotojai į Briuselį bus išlydėti su dainomis, liepsnos vilties laužas.

Trečiadienį Baltijos šalių žemdirbių delegacija dalyvaus COPA/COGECA - įtakingiausios ES žemdirbių ir kooperatyvų organizacijos - prezidiumo posėdyje, kur bus diskutuojama dėl Bendrosios žemės ūkio politikos biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA

Protesto akcija ketvirtadienį vyks Europos Vadovų Tarybos posėdžio metu. Akcijos metu skambės Baltijos šalių liaudies dainos, protestuojantis Lietuvos kaimo jaunimas prašys "nežlugdyti jų ateities".

Pasak Žemės ūkio rūmų pirmininko Andriejaus Stančiko, Baltijos šalių žemdirbiai neketina taikstytis su tolesne diskriminacija.

"Šiuo metu Baltijos šalys gauna mažiausias tiesiogines išmokas ES, nors mūsų gamybos kaštai ir išlaidos yra tokie pat, o kai kuriais atvejais netgi didesni, negu kitose ES šalyse. Vienodi ir aplinkosaugos, gyvūnų gerovės, maisto saugos ir kiti reikalavimai - kurie, beje, yra griežčiausi pasaulyje. Todėl Baltijos šalių žemdirbiams yra pernelyg sunku konkuruoti bendroje ES rinkoje", - sako A. Stančikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltijos šalių žemdirbiai reikalauja stipraus ir sąžiningo Bendrosios žemės ūkio politikos biudžeto, kuris užtikrintų kaimo vietovių užimtumą, žemės ūkio konkurencingumą ir stabilumą. Reikalaujama, kad Baltijos šalių žemdirbiams mokamų tiesioginių išmokų lygis jau nuo 2014 m. sausio 1 d., be jokių pereinamųjų laikotarpių, būtų lygus ES vidurkiui arba kiek įmanoma jam artimas.

Šie reikalavimai buvo išsakyti ir bendroje Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemės ūkio ministrų bei nevyriausybinių žemės ūkio organizacijų vadovų deklaracijoje bei Baltijos šalių peticijoje, kurią pasirašė beveik 100 000 Baltijos šalių piliečių. Ši peticija įteikta ES Parlamento pirmininkui Martinui Šulcui (Martin Schultz) bei Europos komisarams Algirdui Šemetai ir Dacianui Čiolosui (Dacian Ciolos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų