REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Kaupinis, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Tarptautinė Žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Human Rights Watch“ metinėje ataskaitoje paskelbė, kad 2012-aisiais pagal žmogaus teisių pažeidimus Rusija nukrito į prasčiausią padėtį nuo Sovietų Sąjungos laikų.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo prezidento Vladimiro Putino grįžimo į valdžią, tokia padėtis tik prastėja, informuoja LRT televizijos naujienų tarnyba. Žmogaus laisvę ribojantys įstatymai, kišimasis į nevyriausybinių organizacijų darbą, aktyvistų ir opozicijos persekiojimas ir bauginimas – visa tai, anot „Human Rights Watch“, sužlugdė bet kokias viltis apie demokratinius pokyčius Rusijoje po 2011-ųjų žiemą vykusių masinių protestų prieš valdžią didžiųjų Rusijos miestų gatvėse.

REKLAMA

Žmogaus teisių stebėtojai skelbia, kad ši sritis Rusijoje pasiekė seniai matytą dugną.

„Po Vladimiro Putino grįžimo į Kremlių, netgi prieš tai, buvo panaikinta ne tik atsargi Medvedevo laikų pažanga liberalizacijos link, tačiau autoritarizmas pasiekė lygį, neregėtą šios šalies paskutinių poros dešimtmečių istorijoje“, – teigia „Human Rights Watch“ atstovė Rachel Denber.

Žmogaus teisių stebėtojų teigimu, už tragišką padėtį atsakingas Rusijos parlamentas, dominuojamas dabar Medvedevo pirmininkaujamos Vieningosios Rusijos partijos, kurios neoficialiu lyderiu vis tiek laikomas V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Posūkio į autoritarizmą pamatas buvo Dūmos per rekordiškai trumpą laiką priimtas įstatymų paketas: susirinkimo laisvės suvaržymas, Interneto turinio ribojimas, D. Medvedevo anksčiau panaikintos baudžiamosios kriminalinės atsakomybės už šmeižtą sugrąžinimas bei, žinoma, įstatymas dėl vadinamųjų „užsienio agentų“, – teigia R. Denber.

2014-iais žiemos Olimpinių žaidynių šeimininke tapsianti valstybė kaltinama ir dėl negebėjimo atitikti pasaulio Sveikatos organizacijos standartų bei Kremliaus kritikų persekiojimo ir gąsdinimo, nežmoniškų darbo sąlygų iš buvusių sovietinių respublikų atvykstantiems imigrantams, žmonių persekiojimų, kankinimų bei žudymo Šiaurės Kaukaze.

Kremlius kol kas šios ataskaitos nekomentuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų