REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikime sausio 31 dieną Briuselyje pabrėžė, kad formuodama kaimynystės politiką, ES turėtų taikyti vienodus standartus ir atsižvelgti į kiekvienos šalies reformų tempą.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjunga santykius su kaimyninėmis šalimis turėtų nustatyti atsižvelgdama į kiekvienos iš jų poreikius ir reformų pažangą. Tačiau visada reikia remti pilietinės visuomenės plėtrą, žmogaus teisių padėties gerinimą ir atsaką į krizes“,– sakė L. Linkevičius.

REKLAMA

Praėjus dvejiems metams nuo „Arabų pavasario“ pradžios ES užsienio reikalų taryboje buvo svarstoma padėtis Pietų kaimynystės valstybėse ir tolesnė ES parama, siekiant veiksmingesnių reformų. Lietuvos ministras pareiškė, kad šiame regione neišsklaidytas susirūpinimas dėl žmogaus teisių, ypač moterų, padėties.

L. Linkevičius Briuselyje taip pat pabrėžė, kad vienodi principai turi būti taikomi ir pietų, ir rytų kaimynėms. Ministras dalyvavo „Ukrainos draugų“ grupės susitikime, kur pabrėžė, kad Europos Sąjunga laukia pačios Ukrainos apsisprendimo dėl užsienio politikos krypties.

REKLAMA
REKLAMA

„Ukraina yra itin svarbi regiono šalis, ir Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje tikimės pasirašyti su ja Asociacijos sutartį. Bet sėkmė iš anksto negarantuota. Ar mūsų viltys virs rezultatu, priklausys nuo Ukrainos – ar ji užtikrins reformas, kurias vykdyti ragina Europos Sąjunga, ir ar išsklaidys abejones dėl pasirinktinio teisingumo“,– sakė Lietuvos ministras.

Užsienio reikalų taryboje svarstant santykius su JAV po šios šalies prezidento rinkimų, L. Linkevičius pabrėžė, kad plėtojant bendradarbiavimą, derėtų siekti ir bendro ES ir JAV požiūrio į Rytų partnerystės šalis, geriau dalytis informacija apie įvykius šiame regione ir glaudžiau koordinuoti paramą reformoms.

Taryboje taip pat svarstyta padėtis Pietų Kaukaze, situacija Sirijoje, ES politika Arktyje. Ministrai susitiko su Somalio prezidentu ir aptarė regiono saugumo padėtį bei kovą su piratavimu. Lietuva yra pasiūliusi šių metų antrajame pusmetyje į ES karinių jūrų pajėgų operaciją Somalyje „Atalanta“ nusiųsti autonominę laivų apsaugos grupę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų