REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskaičiuota, kad Lietuvoje po mažiau kaip pusės amžiaus net kas trečias gyventojas bus peržengęs 63 metų ribą. Visuomenės senėjimo iššūkiai Lietuvą pasitiko nepasiruošusią.

REKLAMA
REKLAMA

Statistika rodo, kad 2010-aisiais Lietuvoje gyveno apie 627 tūkst. pensinio amžiaus gyventojų. O po dviejų metų jų skaičius šoktelėjo jau iki 673 tūkst. gyventojų.

REKLAMA

Guodžiamasi, kad kitose šalyse (pavyzdžiui, Vokietijoje) visuomenės senėjimo situacija dar blogesnė, tačiau prieš žvelgiant į kaimynų kiemą, greičiausiai derėtų susitvarkyti savajame.

Lietuva pasiryžusi kurti ilgalaikę slaugos sistemą, kad senstančios visuomenės problemos taip akivaizdžiai nebebadytų akių.

Seime surengtoje tarptautinėje konferencijoje pabrėžta, kad visuomenės senėjimo problemos negalima atidėti keleriems metams į priekį, nes, logiška, kiekvienas iš mūsų senstame. O vyresnio amžiaus žmonėms paslaugų reikės tikrai ne rytoj, jų reikės šiandien.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė Kristina Miškinienė sakė, kad turime mokytis vieni iš kitų, kaip užtikrinti kokybiškesnes paslaugas senyvo amžiaus žmonėms: „Daug kalbame apie iššūkius, kurie mūsų laukia. Blogai, kad itin dažnai yra akcentuojami finansiniai aspektai. Suprantu, kad visiems trūksta pinigų. Darbuotojų apmokėjimas socialinės globos įstaigose nėra didelis.

O pats darbas yra labai sunkus. Ypač kai tenka dirbti su psichinę ar fizinę negalią turinčiais senoliais. Turime akivaizdžių problemų, bet jos nėra sprendžiamos daugelį metų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė savo kalbą pradėjo nuo to, kad būtina mažinti socialinę atskirtį, kuri Lietuvoje atsivėrusi itin plačiai.

„Po mažiau kaip 50 metų kas trečias Lietuvos gyventojas bus peržengęs 63 metų ribą. Todėl socialinių paslaugų reikės vis daugiau žmonių.

Valstybė turės pasirūpinti tais, kuriems bus reikalinga pagalba. Visi suprantame, kad su senyvo amžiaus žmonėmis reikia elgtis pagarbiai. Jie turi jaustis oriai, nesvarbu, kur gyventų – namuose ar slaugos įstaigoje“, – sakė A. Pabedinskienė.

REKLAMA

Šiuo metu daugiausia vilčių siejama su socialinių globos įstaigų licencijavimu, apie kurį jau kalbama daug laiko, tačiau tik nuo šių metų pradžios, panašu, nuo kalbų bus pereita prie darbų.

Planuojama, kad bus licencijuojama apie 500 įvairaus pavaldumo socialinę globą teikiančių įstaigų. Jos turės pateikti dokumentus, įrodančius atitikimą socialinės globos normoms, aprašyti įmonės struktūrą, jos strateginį veiklos planą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų