REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Naujoji valdžia jau šiemet žada imtis reguliuoti lėšų paskirstymą aukštajam mokslui pagal valstybės poreikius, informuoja „Vakarų ekspresas“.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos parengtas projektas, kurį dar turi patvirtinti Vyriausybė, manoma, turėtų paskatinti abiturientus rinktis dabar nepopuliarias specialybes ir pakeisti padėtį darbo rinkoje.

REKLAMA

Tokia iniciatyva, kurią aktyviai kėlė šalies pramonininkai, sukėlė prieštaringų diskusijų. Ar valdžios institucijos gali nuspėti, ko reikės rinkai po dešimties ar dvidešimties metų? Ar sudarytos geresnės sąlygos vieniems studentams nediskriminuoja kitų, nes šalies Konstitucija garantuoja nemokamą mokslą visiems gerai besimokantiems piliečiams? Ar nemokamos studijos netaps jauku negebantiems studijuoti aukštojo mokslo? Ar valstybinis reguliavimas gali užtikrinti gerų specialistų, o ne specialybių atsiradimą rinkoje?

REKLAMA
REKLAMA

Kaip dienraščiui teigė naujasis švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, krepšeliai bus skiriami pagal siauresnes studijų kryptis.

„Numatoma, kad krepšeliai bus skiriami pagal siauresnes studijų krypčių grupes, ir tokioms valstybei reikalingoms specialybėms, kaip miškininkai, inžinieriai, agronomai, policininkai ir kiti, nebeteks konkuruoti su itin paklausiomis studijų programomis. Kitaip tariant, griežtinamas pernelyg liberalus krepšelių paskirstymas, atsiranda aiškesnis valstybės užsakymas rengti reikalingus specialistus“, – sakė jis.

Savo ruožtu Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis teigia, kad specialistų poreikį bent iš dalies tikrai galima nuspėti: „Kas imtųsi nuspėti ir pasakyti šimtu procentų, tikriausiai nebūtų rimtai vertinamas. Tiksliai prognozuoti sunku, tačiau galima atsispirti nuo bazės, nuo to, kas šiuo metu šalyje vyksta, ir 40 proc., manau, galima nuspėti. Pagal ką? Pasižiūrėjus į pramonės įmones, kurios tvirtai įleido šaknis (maisto pramonės sektorių – pieno, mėsos perdirbimo įmones), galima numatyti, kad reikės technologų, medienos perdirbėjų, baldų, popieriaus technologų, tekstilės, metalo apdirbimo specialistų. Puikus pavyzdys – šiandien daugiau stojančiųjų į biomediciną, biotechnologijas, tai madinga specialybė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų