REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pelno nesiekianti Nyderlandų bendrovė „Mars One“, pasišovusi 2023 metais į Marsą nuskraidinti 4 astronautus, kurie įsteigtų čia nuolatinai gyvenančių žmonių koloniją, pranešė sudominusi pirmuosius investuotojus. Visas pirmosios kolonijos Marse steigimo projektas vertinamas 6 milijardais JAV dolerių, skelbia „Space.com“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors keli milijonai dolerių, kuriuos investuotojai perves į „Mars One“ sąskaitą, tėra tik lašas būsimo projekto biudžeto jūroje, jie bus labai svarbūs pradiniame Marso apgyvendinimo plano etape. Už šiuos pinigus bus atlikti projekto koncepcijos inžineriniai tyrimai ir finansuojama astronautų atrankos programa, sakoma pranešime. Ir viena, ir kita bus pradėta įgyvendinti artimiausiu metu, praneša „Mars One“ atstovai.

REKLAMA

„Mars One“ verslo plėtros direktorius Kai Staatsas pareiškė, kad keli milijonai JAV dolerių, kurie papildys projekto vykdytojų biudžetą, atrodo labai kukliai turint mintyje būtinas milijardines išlaidas, tačiau projekto vykdytojai esą juda link tikslo žingsnis po žingsnio. Pasak jo, pirmosios investicijos yra labai svarbus patvirtinimas, kad judama teisinga krytimi.

„Mars One“ planuoja Marse surengti pasaulinį TV realybės šou, kuriame dalyvautų savanoriai, norintys skristi ir apsigyventi Marse be galimybės grįžti atgal į Žemę. Kiekvienas jų žingsnis Marse nuo pat išsilaipinimo akimirkos iki kelių pirmųjų šioje planetoje praleistų metų būtų filmuojamas TV kamerų. Projekto sumanytojai tikisi, kad šio šou retransliacijos teisės ir rėmėjų lėšos padengs didžiąją kolonijos Marse finansavimo dalį.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad pavasarį ar vasarą bus pradėti tyrimai siekiant nustatyti, kokios privačios kosminių skrydžių bendrovės galėtų įvykdyti užsakomąjį 4 astronautų skrydį į Marsą. Taip pat bus aiškinamasi, kas galėtų pagaminti pirmosios bazės Marse modulius, iš kurių ji būtų pastatyta. Bus analizuojami visų projekto inžinerinių uždavinių, susijusių su astronautų gyvybės palaikymo sistemomis, galimi sprendimo būdai.

Šiemet taip pat bus pradėtas būsimųjų skrydžio į Marsą dalyvių atrankos procesas. „Mars One“ pranešė jau gavusi šimtus tūkstančių prašymų iš žmonių, norinčių laimėti „bilietą į vieną pusę“ ir tapti pirmaisiais Marso kolonistais. Savanoriai privalo būti bent 18 metų amžiaus, būti geros fizinės bei psichinės sveikatos ir sutikti dalyvauti maždaug 8 metus truksiančioje pasirengimo gyvenimui Marse treniruočių programoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mars One“ planuoja tarp 2016 ir 2020 m. nusiųsti į Marsą visą eilę kosminių aparatų, kurie atliktų būsimosios bazės statybos žvalgymo ir parengiamuosius darbus. Pagal planą pirmieji 4 astronautai Marse išsilaipintų 2023 metais, o nauji kolonistai atvyktų kas 2 metus. Šių žmonių grąžinti į Žemę neplanuojama, sakoma pranešime.

Šiame vaizdo siužete – „Mars One“ pirmosios kolonijos Marse vizija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų