REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo valdyba penktadienį planavo spręsti, kokių veiksmų imtis po to, kai jos sudaryta komisija konstatavo, jog Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) neteisėtai išslaptino Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimo medžiagą, tačiau nuspręsta sulaukti Etikos ir procedūrų komisijos išvadų.

REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas priimtas bendru valdybos narių sutarimu, nors buvo paruoštas ir kitoks projektas - informuoti VSD apie nustatytą pažeidimą. Šiuo atveju VSD būtų galėjusi pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto slaptos medžiagos paviešinimo.

REKLAMA

Seimo pirmininko Viktoro Muntiano potvarkiu sudaryta komisija, kurią sudarė kanceliarijos darbuotojai, o vadovavo - Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius, konstatavo, kad NSGK neteisėtai išslaptino komiteto atlikto VSD veiklos parlamentinio tyrimo dalies posėdžių stenogramas.

NSGK tuo tarpu kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydamas išnagrinėti, ar nebuvo pažeistos Seimo statute numatytos procedūros, kai Seimo tarnautojai, o ne Seimas nagrinėjo ir vertino komiteto veiksmų ir sprendimų teisėtumą.

REKLAMA
REKLAMA

Komiteto narių nuomone, komisija sudaryta neteisėtai, todėl jos sprendimas ir išvada esą nepagrįsti, neturi teisinio pagrindo ir nesukelia teisinių pasekmių.

Komitetui kyla abejonių, kodėl jo veiklą tyrė Seimo kanceliarijos darbuotojai, jei NSGK nėra Seimo kanceliarijos struktūrinis padalinys, o Seimo įsteigtas Seimo padalinys.

Speciali Seimo komisija pirmadienį paskelbė išvadą, jog NSGK sprendimas išslaptinti VSD veiklos tyrimo dalį prasilenkė su įstatymais - komisija nustatė, jog teisinę galią išslaptinti minėtą medžiagą turi Seimo pirmininkas, o ne parlamentinis komitetas ar kitas struktūrinis Seimo padalinys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisijos vadovo teigimu, už valstybės paslapties atskleidimą medžiagą paviešinusiems komiteto nariams gali grėsti teisės dirbti su slapta informacija atėmimas, baudos ir net laisvės atėmimas iki trejų metų.

NSGK praėjusią savaitę skubotai išslaptino dalį VSD veiklos tyrimo medžiagos. Išslaptinta tyrimo dalis, susijusi su galimais valstybės pareigūnų korupciniais ryšiais - daugiau nei 180 puslapių dokumentų iš maždaug pusantro tūkstančio, sukauptų per parlamentinį tyrimą.

Skubus posėdis, kurio metu nuspręsta išslaptinti dalį tyrimo medžiagos, sušauktas po to, kai VSD vadovas Arvydas Pocius pranešė, kad turi informacijos, esą patvirtinančios, jog parlamentiniam VSD veiklos tyrimui vadovavęs NSGK pirmininkas A.Matulevičius praeityje turėjo ryšių su sovietų KGB. Liustracijos komisija vėliau nustatė nepakankant įrodymų tokiems teiginiams pagrįsti.

REKLAMA

Išslaptindamas tyrimo medžiagą, NSGK užbėgo už akių Seimo valdybai, kuri, kaip planuota, jau kitą dieną turėjo apsispręsti - viešinti medžiagą ar ne ir kokia forma bei apimtimi.

Tuomet Seimo pirmininkas V.Muntianas sudarė komisiją, kuri turėjo įvertinti, ar skubotas slaptos informacijos išviešinimas įvyko nepažeidžiant įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų