REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta RIPSKYTĖ

Joniškio rajono kultūros įstaigų vadovai prabyla, kad šiais metais jų įstaigų darbuotojams gresia 1,5–2 mėnesiai nemokamų atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau valdžios įtikinti, kad rajono biudžeto padėtis labai sudėtinga, kultūrininkai politikų prašo vienintelio dalyko – dar labiau nesumažinti numatyto vargano mokos fondo.

REKLAMA

Prarandama motyvacija

Joniškio kultūros centrui, Istorijos ir kultūros muziejui 2013 metams numatyta skirti 27,5 procento mažiau mokos fondo lėšų nei 2012-aisiais. Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka pagal biudžeto projektą gautų 89 procentus praėjusių metų mokos fondo arba 11 procentų mažiau.

Kultūros įstaigų vadovai, susitikę su Savivaldybės administracija, Švietimo, kultūros ir sporto bei Rajono plėtros komiteto nariais prašė vienintelio dalyko – dar labiau nesumažinti lėšų algoms, nes žmonės ir taip jaučiasi neįvertinti, praranda motyvaciją darbui.

REKLAMA
REKLAMA

Algos vidurkis – 900 litų į rankas

Joniškio kultūros centras, aptarnaujantis 8 ir 10 rajono seniūnijų, per metus organizuojantis apie 500 renginių, per 2012 metus turėjęs 105 tūkstančius lankytojų, gali likti net be kai kurių techninių darbuotojų – garso ar šviesos operatorių, nes vidutinė kultūros darbuotojo alga – 1100 litų popieriuje arba – apie 900 litų į rankas.

Istorijos ir kultūros muziejaus direktorė Rasa Ališauskienė pažymėjo, kad darbuotojai jau susitaikė su nemokamomis atostogomis, per kurias vis tiek dirbs, nes nėra kam eiti šių pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Muziejus tik prašo atsižvelgti, kad vis dar dirba neturėdamas savų patalpų. Jei šiemet pavyktų išsikraustyti, reiktų lėšų baldams, nes, anot direktorės, „ant eksponatų nesėdėsime“.

Bibliotekos direktorės pavaduotoja Violeta Vilčiauskienė sakė, kad šiemet įstaigoje sumažinta nuo 55 iki 48,5 etato. Algų vidurkis bibliotekoje svyruoja nuo minimumo iki 1300 litų popieriuje. Tačiau yra darbuotojų, kurie pluša net už mažesnį negu minimalų atlygį, nes teturi 0,75 ar 0,5 etato.

„Ar tai – ne paslėptas nedarbas? Gal geriau jau eiti į Darbo biržą?“ – retoriškai klausė V. Vilčiauskienė.

REKLAMA

Trūks ne tik mokos fondo

Meras Gediminas Čepulis aiškino, kad savivaldybėms savarankiškoms funkcijoms vykdyti šiemet iš valstybės biudžeto skiriama dar mažiau lėšų nei praėjusiais metais, o rajono biudžetą reikia subalansuoti. Todėl pakankamai mokos fondo negaus ne tik kultūros, bet ir kitos biudžetinės įstaigos.

„Visiems trūks vidutiniškai 26 procentų mokos fondo. Ir šildymui, elektrai lėšų skirta tik iki pavasario bei dar skoloms padengti, o rudeniui nieko nenumatyta,“ – skėsčiojo rankomis Gediminas Čepulis.

Gali prarasti socialines garantijas

Savivaldybės administracijos direktorius Voldemaras Bandžiukas sakė, kad jam ne naujiena, kokiomis sąlygomis gyvena kultūros įstaigos.

REKLAMA

„Prievarta neversime eiti nemokamų atostogų. Bet taip yra visoje šalyje, daugelyje biudžetinių įstaigų,"– sakė V. Bandžiukas.

Rajono Tarybos narys Mindaugas Balčiūnas ragino įstaigų vadovus nevaryti darbuotojų nemokamų atostogų, verčiau tegul lieka skola kitiems metams. Kitu atveju bus nusižengta Darbo kodeksui, žmonės gali prarasti socialines garantijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų