REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai penktadienį išreiškė solidarumą su Didžiąja Britanija dėl savaitę Irane laikomų 15 britų karinio jūrų laivyno narių, bet nenorėjo dėl šio ginčo įšaldyti ryšių su Teheranu.

REKLAMA
REKLAMA

"Aišku, kad iš čia turi būti pasiųstas solidarumo su Didžiąja Britanija signalas", - atvykęs į 27 ministrų susitikimą Brėmene žurnalistams sakė Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos vadovas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris).

REKLAMA

ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana (Chavjeras Solana) paskelbė: "Britų kariai turėtų būti nedelsiant ir be išankstinių sąlygų paleisti".

Tačiau keli ministrai ir pareigūnai užsiminė, kad dabar nėra tinkamas metas pasekti Britanijos pavyzdžiu ir sustabdyti normalius ryšius su Iranu, kai pirmoji Teherano diplomatinė nota sužadino viltis, kad šis ginčas bus išspręstas.

Britų užsienio reikalų sekretorė Margaret Beckett (Margaret Beket) sakė, kad sieks ministrų paramos pareiškimo, bet vengė viešai raginti partnerius įšaldyti ryšius su Iranu, kol jūrininkai bus paleisti.

REKLAMA
REKLAMA

"Mūsų kolegos ES visiškai supranta ir labai palaiko, ypač (ES) pirmininkaujanti Vokietija. Mes, žinoma, tikimės, kad šiandien po susitikimo bus (paskelbtas) pareiškimas", - sakė ji.

Britanija sako, kad jūrininkai buvo sulaikyti Irako teritoriniuose vandenyse, bet Iranas teigia, jog turi vaizdo įrašą ir kai kurių jūrininkų "prisipažinimus", kurie įrodo, kad jie įplaukė į Irano teritoriją.

Pasak F.-W.Steinmeierio, jis atskirai susitiks su Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narių iš Europos - Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Belgijos, Slovakijos ir Italijos - atstovais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį ši pasaulinė organizacija paskelbė sušvelnintą pareiškimą dėl "rimto susirūpinimo" šiuo incidentu.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Philippe'as Douste'as-Blazy (Filipas Dustas-Blazi) anksčiau penktadienį per prancūzų radiją užsiminė, kad Paryžius kol kas neplanuoja įšaldyti ryšių su Iranu.

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas) radijui "Deutschlandfunk" sakė: "Nors visiškai solidarizuojamės su Britanija, turime padaryti visa, kad įtaisytume būtinus stabdžius (ir) kad neįvyktų sprogimas".

"Turime būti atsargūs, kad nepradėtume lenkti vieni kitų dėl sankcijų Iranui ir nekalbėtume dėl santykių įšaldymo", - pridūrė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų