REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemira Pumprickaitė, LRT televizijos laida „Savaitė“, LRT.lt

Keturias kredito unijas drebina finansiniai skandalai. Dviem iš jų – Nacionalinei kredito unijai ir „Švyturio taupomajai kasai“ – Lietuvos bankas visam laikui atšaukė veiklos licenzijas. Nacionalinei kredito unijai paskelbtas bankrotas.

REKLAMA
REKLAMA

Ir dar dviejose Lietuvoje veikiančiose kredito unijose Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tarnyba atlieka ikiteisminius tyrimus dėl galbūt neteisėto didelės vertės paskolų gavimo ir turto iššvaistymo. Unijų veiklos tyrimą kuruojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Minkevičius lankėsi LRT televizijos laidos „Savaitė“ studijoje.

REKLAMA

Ar visose unijose buvo taikomas tas pats modelis – paskolos už kelis kartus padidinto turto vertę?

Taip. Visi tiriami atvejai yra praktiškai identiški. Schema gana paprasta – yra įsigijamas tam tikras nekilnojamojo turto objektas arba akcijos, toliau rodomas to turto pardavimas tam tikram asmeniui, tačiau jau žymiai didesne kaina, tą pagrindžiam turto vertinimo išvada. Atitinkmai vėl nevisiškai teisinga, o tiksliau – visiškai neteisinga. Ir jau tam didelės vertės sandoriui kredituoti prašoma paskolos iš kredito unijos, o jai įkeičiamas tas turtas.

REKLAMA
REKLAMA

O asmenys, kurie veikė, visi buvo tie patys ar skirtingi? Kurie ėmė tas paskolas?

Na, vėlgi. Paskolas dauguma atveju gavo vadinamos vieno direktoriaus įmonės, kur yra vienas darbuotojas. Tai jie, savaime suprantama, yra visi skirtingi. Tai schemos ir asmenys skiriasi, bet organizatoriai, pagal dabartinius duomenis, yra tokios dvi grupelės jos šiek tiek yra susijusios, jie daugmaž yra tie patys.

Kitaip sakant, tie asmenys, kurie vadovavo toms bendrovėms, tas vadinamasis direktorius, nebuvo pats sumanytojas, jis buvo tik vykdytojas. Bet buvo dvi grupuotės, kurios kontroliavo tą situaciją?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, kurie organizavo, kurie derino su turto vertintojais visus reikalus.

O turto vertintojai irgi visais atvejais buvo tie patys?

Tais atvejais, kai buvo įkeistas nekilnojamas turtas, tai buvo, jei neklystu, trys mažai žinomos bendrovės ir jos tos pačios, taip.

O akcijos?

Akcijos – viena bendrovė ir irgi ta pati. Bent jau „Švyturio taupomosios kasos“ atveju ta pati.

O tai, kad išduodant paskolas nebuvo tinkamai įvertintos rizikos, tai ar šiandien Jūs galite patvirtinti, kad tai buvo padaryta sąmoningai – tų unijų vadovai sąmoningai tą darė žinodami, kad negalima, ar jie nieko nežinojo ir įkliuvo dėl patiklumo?

REKLAMA

Na, tikrai palaikyti to aplaidumu negalėčiau, nes vien tik skaičius, tas sistemingumas rodo, kad viskas ten buvo suprantama, ir ta rizika buvo prisiimta sąmoningai.

Kitaip sakant, jie viską žinojo?

Bent jau šiai dienai pranešimai apie įtarimus jiems yra suformuluoti taip, kad jie sąmoningai, suprasdami riziką, iššvaistė kredito unijų turtą. Tai visgi jie yra įtarimi, kad jie tą padarė tyčia.

Ar jie tą pripažįsta?

Ne, jie teigia, kad tai buvo normali veikla.

Tų dviejų jau įvardytų unijų vadovai susiję su Darbo partija, o neįvardytų?

Negaliu atsakyti į šitą klausimą. Apie sąsajas su Darbo partija aš pirmiausia išgirstu iš žiniasklaidos, tai nėra byloje įrodinėtina aplinkybė ir iš tikrųjų tyrimo ta linkme mes tikrai nekreipiam.

REKLAMA

Jūs norite pasakyti, kad Darbo partija čia neatlieka pagrindinio vaidmens?

Tikrai... na, kas galėtų paneigti „kad“, bet kol kas jokių duomenų tyrimo medžiagoje, kad Darbo partija būtų susijusi su organizavimu šitų reikalų tikrai nėra ir tai galiu vienareikšmiškai pasakyti.

Gerai, o gal yra kitų politikų ar garsių verslininkų pėdsakų, nebūtinai Darbo partijos ir Viktoro Uspaskicho?

Na, tikrai aš Jums neatsakysiu į šitą klausimą. Jeigu jie bus nustatyti, ir, kai jiems bus įteikti pranešimai apie įtarimą, Jūs, be abejo, sužinosite, bet tyrimo taktikos sumetimais tikrai negaliu dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai dabar Jūs man šito neatsakote todėl, kad nėra nustatyta ar dėl vykdomo tyrimo?

Yra tiriamos kelios darbinės versijos ir jos yra siejamos su tam tikrais daugiau ar mažiau Lietuvoje žinomais žmonėmis. Šiai dienai tiek duomenų, kad užtektų įteikti jiems pranešimą nesurinkta, ir dėl to anksti apie tai kalbėti.

Kitaip sakant, jeigu Jūs sakote, kad su daugiau ar mažiau žinomais žmonėmis, tai jie gali būti tie, kurie organizavo šitą procesą?

Taip.

Ar taip nebus, kad po tokių skambių akcijų vėl neliks kaltų, visi bus išteisinti, o pinigai bus iššvaistyti? Ir bjauriausia, kad padengti tuos iššvaistytus pinigus turėsime mes, nes tai bus iš valstybės biudžeto, o tai yra mokesčių mokėtojų sunešti pinigai?

Galiu tik tiek pasakyti, kad tyrimas vyksta labai intensyviai ir tų duomenų jau esame pririnkę tikrai labai nemažai. Aišku, dar laukia didžiulis darbas, aš manau, kad šita byla skils į gabaliukus, nes tokios apimties teismas vargu ar sugebės išnagrinėti. „Forum Palace“ jiems reikėtų samdyti, kad sutalpintų visus proceso dalyvius. Tai, aš manau, kad šita byla yra perspektyvi ir tikrai anksčiau ar vėliau ji pasieks teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų