REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2005 m. lapkričio 1 d. rezoliucija paskelbė sausio 27 dieną kasmetine Tarptautine holokausto aukų atminimo diena. Būtent 1945 metų sausio 27 dieną buvo išvaduota Aušvico koncentracijos stovykla Lenkijoje, kuriame naciai sunaikino pusantro milijono žmonių, iš jų beveik 1,1 milijono – žydų.

REKLAMA
REKLAMA

JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijoje besąlygiškai smerkiamos visos religinio nepakantumo, kurstymo, persekiojimo ar smurto apraiškos prieš asmenis ar bendruomenes dėl etninės kilmės ar religinių įsitikinimų. Priėmusi šią rezoliuciją Generalinė Asamblėja paragino valstybes – JTO nares – parengti švietimo programas, kad holokausto, didžiausio nusikaltimo žmonijos istorijoje, pamokos visiems laikams išliktų būsimųjų kartų atmintyje ir padėtų užkirsti kelią genocido aktams. Prie penkių šios rezoliucijos autorių (Australijos, Izraelio, Kanados, Rusijos ir JAV) prisidėjo dar 100 šalių.

REKLAMA

Aušvico koncentracijos stovykla buvo didžiausia nacistinės Vokietijos koncentracijos ir naikinimo stovyklų, įkurta nacistų okupuotoje Lenkijoje. Stovykla pavadinta netoliese esančio Lenkijos miesto Osvencimo vokišku pavadinimu. Birkenau buvo nedidelis kaimelis netoliese, didžiąja dalimi sunaikintas vokiečių. Aušvico-Birkenau muziejus, esantis buvusios koncentracijos stovyklos teritorijoje – tai viena dažniausiai turistų lankomų vietų Lenkijoje, kurioje jau apsilankė per 25 mln. žmonių.

Fotografijų galerijoje – archyviniai koncentracijų stovyklų kadrai ir vaizdai, kaip šios vietos atrodo šiandien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų