REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį pirmadienį rajono savivaldybėje vykusiame Seimo Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės susitikime su rajonų merais ir Vyriausybės atstovu Šiaulių apskrityje merai kėlė pastaruoju metu susikaupusias savivaldybių problemas vildamiesi bičiuliais pasivadinusių Seimo narių pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrai neatvyko

Buvo skelbta, jog į susitikimą Kelmėje atvyks ir keletas ministrų: kultūros – Šarūnas Birutis, susisiekimo – Rimantas Sinkevičius, švietimo ir mokslo – Dainius Pavalkis, socialinės apsaugos ir darbo – Algimanta Pabedinskienė. Tačiau ministrai merams nepasirodė. Esą ministerijose dar nespėjo išspręsti organizacinių klausimų.

REKLAMA

Naujiesiems ministrams būtų naudinga išgirsti, kiek skaudulių prisikaupė provincijoje.

Auga senelių namų poreikis

Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis svečiams pristatė rajoną ir išdėstė pagrindines problemas.

Sparčiai mažėja gyventojų. Kelmėje jų nebeliko nė dešimties tūkstančių, mažiausiose Vaiguvos ir Kukečių seniūnijose jau nebegyvena nė po du tūkstančius žmonių.

Senstant visuomenei auga senelių namų poreikis. Dar reikėtų plėsti Liolių senelių namus ir pagerinti higienos sąlygas. Tam reikėtų 6 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Daugėja socialinių pašalpų gavėjų, nes auga nedarbas.

Reikia lėšų investicijoms

Kelmės ligoninė įgyvendino nemažai projektų. Iš Europos paramos pastatytas jungiamasis koridorius tarp atskirų ligoninės korpusų, įrengtas Priėmimo – skubios pagalbos skyrius. Reikėtų dar 900 tūkstančių litų jungiamajam koridoriui tarp trečiojo ir ketvirtojo korpusų. Būtina atnaujinti sterilizacinės įrangą. Tikimasi gauti lėšų iš valstybės investicijų programos.

Valstybės investicijų reikia ir Kelmės kultūros centro renovacijai tęsti. Jau įsisavinta 2 milijonai 400 tūkstančių litų, skirtų kultūros įstaigoms atnaujinti. Išorės darbai eina į pabaigą. Šiemet bus pradėtas remontuoti vidus. Trečiajame etape numatytas scenos atnaujinimas ir baldų pirkimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renovacija turėtų būti užbaigta iki 2015 – ųjų ar bent iki 2017 metų. Tačiau meras abejojo, ar pavyks, nes kasmet valstybė šiam tikslui turėtų skirti po pustrečio milijono. Šiems metams kultūros centro renovacijai numatyta tik 500 tūkstančių litų.

Trūksta gydytojų ir lėšų švietimui

Dar viena problema – gydytojų trūkumas. Šiuo metu gydytojų amžius – 50 – 60 metų ir vyresni. Ligonius konsultuoja tik vienas kitas jaunas iš kitų miestų ar rajonų atvažiavęs gydytojas.

Meras išreiškė nuostatą, jog jauni medikai turėtų keletą metų atidirbti pagal paskyrimą už tai, kad valstybė jiems suteikė išsilavinimą. Šiuo metu gydytojų trūkumo problemą siūlė spręsti nuperkant gydytojams butus.

REKLAMA

Kritikuota netobula mokinio krepšelio metodika. Dėl neteisingo lėšų paskirstymo jau lapkričio mėnesį per šimtą mokinių turinčios kaimo mokyklos neturėjo iš ko mokytojams mokėti atlyginimų. Pinigus teko skolintis iš aplinkai skirtų lėšų.

V.Andrulis siūlė numatyti 3700 litų mokinio krepšelį, jo neperskirstyti dėl rugsėjo mėnesį į mokyklą neatvykusių vaikų. Be to reikia numatyti tikslines dotacijas mokytojų išeitinėms kompensacijoms, kai uždaromos mokyklos ar mažinama klasių komplektų.

Turizmui trukdo prasti keliai

Paliesta ir dar viena labai opi Kelmės rajono problema – prasti keliai. Nors dėl gražios gamtos ir gausių turizmo paveldo objektų bei gausybės lankytinų vietų rajonas galėtų gyventi iš turizmo, patrauklumą menkina susisiekimo galimybės.

REKLAMA

Rajone yra 1722 kilometrai kelių. Tik 9 procentai jų asfaltuoti. 57 procentai žvyrkelių, 34 procentai grunto kelių, kurie kasdien vis labiau prastėja.

Meras apgailestavo, jog dėl krizės atidėtas kelio Nemakščiai – Kražiai – Junkilai asfaltavimas.

Žalią šviesą skaldai ir gyvulininkystei

Ne pagyromis, o sunkiai išsprendžiamomis problemomis dalijosi ir kitų Šiaulių regiono rajonų merai.

Pakruojo merė Asta Jasiūnienė apgailestavo dėl biudžeto mažinimo 30 procentų. Darbuotojams tenka eiti nemokamų atostogų, mažinta etatų.

Pakruojo ligoninėje uždarytas dienos chirurgijos skyrius. Medicinos paslaugos tolsta nuo žmogaus.

Pakruojis turi skaldos gamyklą. Bet skaldos resursai baigiasi. Reikėtų kirsti miškus, kad atsirastų nauji kasybos plotai. O miškus kirsti dėl tokių tikslų draudžia įstatymas. Pakruojiečiai turės įrodinėti, kad be skaldos Lietuva negalės gyventi. Teks keisti įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Merė siūlė pagyvinti gyvulininkystės sektorių, sudaryti geresnes sąlygas ir teikti daugiau paramos gyvulių augintojams. Pastaruoju metu daugelis ūkininkų metasi į augalininkystę, nes taip ūkininkauti paprasčiau ir geriau apsimoka.

O gyvulininkystė sukuria daugiau darbo vietų. Per ją galima plėsti ir gamybą.

Pakruojis nebespėjo pereiti prie šildymo biokuru. A.Jasiūnienė pasigedo aiškesnės politikos daugiabučių klausimu.

Rajonams reikia daugiau pinigų

Radviliškio rajono meras Darius Brazys pasidžiaugė, kad tapus pilotine savivaldybe ir pradėjus labiau kontroliuoti pašalpų skyrimą, sutaupyta pustrečio milijono litų. Šiuos pinigus savivaldybė panaudos investicinėms programoms.

REKLAMA

Tačiau savivaldybei vis tiek trūksta pinigų kapinių plėtrai, sąnarių protezavimui, minimalios algos kėlimui.

„Savivaldybės savarankiškoms funkcijoms šiemet skirta pustrečio milijono mažiau. Trūksta lėšų kelių tvarkymui. Rajone mažiausiai asfaltuotų dangų", – bėdojo Joniškio rajono meras Gediminas Čepulis.

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas siūlė peržiūrėti savivaldos įstatymą. Šiandieninė lėšų skirtsymo metodika verčia savivaldybes lysti į skolas. „Metų pabaigoje atima pinigus iš mokyklų ir atiduoda muitininkams. O paskui trisdešimt muitininkų suima,“ – piktinosi meras.

REKLAMA

Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas kėlė rajono moksleivių pavėžėjimo į miesto mokyklas ir neformaliojo ugdymo šiose mokyklose problemas. 1300 Šiaulių rajono moksleivių lanko Šiaulių miesto mokyklas. „Rytą jie Šiaulių mokyklų moksleiviai, o popiet – jau nebe. Nes jiems nepriklauso neformalus ugdymas. Juk vaikas nueidamas į miesto mokyklą nusineša savo mokinio krepšelį, kuriame yra numatyta dalis lėšų ir jo neformaliajam ugdymui. Tai kodėl erziname tėvus?“ – klausė meras.

Seimo nariai bėdas priėmė kaip įpareigojimą

Susitikime dalyvavusi Seimo narė Rima Baškienė sakė visa, ką išgirdusi, priimanti kaip įpareigojimą. Reikia aiškesnės politikos regionų klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelmiškių išrinkta Seimo narė Alma Monkauskaitė patikino, jog naujasis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis palaiko mažąsias ligonines, ir sveikatos politika turėtų šiek tiek keistis. Būsianti peržiūrėta ir savivaldybių biudžeto formavimo metodika.

Kita Seimo narė Zita Žvikienė kėlė mažo gimstamumo, vaiko gerovės problemas.

Seimo narys Edvardas Žakaris pasiūlė sistemingai rengti tokius susitikimus. O Seimo narys Valerijus Simulik paprašė merus raštu pateikti savo problemas ir pasiūlymus.

Susitikime dalyvavo ir Vyriausybės atstovas Šiaulių regione Jonas Novogreckis.

Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų