REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patogumų norintiems dvylikos Radviliškio rajono kaimų gyventojams nebereikės vandenį tempti iš šulinių, o nuotekas pilti į paplavų duobes.

REKLAMA
REKLAMA

Rajone pradėti vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklų plėtros darbai leis ir kaimo žmonėms pajusti šiuolaikinės civilizacijos patogumus.

REKLAMA

Pertvarkas pajus pirmieji

Įvairaus masto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros darbai rajone vienur jau gerokai pažengė į priekį, kitur bus pradėti šį pavasarį.

Labiausiai pasistūmėta Radviliškio seniūnijai priklausančioje Karčemų gyvenvietėje ir Šiaulėnų seniūnijos Šiaulėnų miestelyje. Pasak projektą įgyvendinančios UAB „Radviliškio vanduo“ direktoriaus Juozo Jučo, šiose gyvenvietėse jau atlikta apie 90 procentų visų darbų ir čia beliks sutvarkyti aplinką.

REKLAMA
REKLAMA

Karčemų kaime darbus planuojama baigti šių metų balandžio mėnesį. Iki šiol neturėję nei vandentiekio, nei nuotekų tinklų, karčemiškiai jau galės naudotis šiais šiandieninio gyvenimo privalumais. Galimybė prisijungti prie šių tinklų bus sudaryta maždaug 250 Karčemų gyventojų.

„Dažnai atvažiuoju pas dukrą – Karčemai nuo miesto nutolę vos per kelis kilometrus, dukra kasdien važiuoja dirbti į Radviliškį. Būdami pusiau miestiečiai, galintys džiaugtis nuosavu kiemu ir kaimo ramybe, vaikai labai pasigenda vandentiekio ir nuotekų tinklų patogumų“, – sakė gyvenvietėje sutikta pas dukrą atvažiavusi ponia Angelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulėnuose nuotekas valys nauja nuotekų valykla, o gerokai išplėsti vandentiekio ir nuotekų tinklai apims beveik visą miestelį. Pasak J. Jučo, be tinklų liks tik pačios atokiausios gatvelės.

Gaus kokybišką vandenį

Kaimyninius Aukštelkų ir Gražionių kaimus jungs ne tik ta pati seniūnija, bet ir sujungti vandentiekio ir nuotekų tinklai.

Pernai gražioniečiai jau turėjo vandens gerinimo įrenginius ir pradėjo vartoti kokybiškesnį vandenį. Nutiesus trasas, vanduo jau paleistas ir į Aukštelkus.

„Kol kas aukštelkiškiai dar nepajuto pertvarkų naudos. Turi praeiti laiko, kol prasiplaus vamzdynai, tačiau šis procesas ilgai neužtruks ir tada kaimo žmonių gyvenimo kokybė pasikeis. Toks ir yra įgyvendinamo projekto tikslas“, – sakė J. Jučas.

REKLAMA

Kadangi Aukštelkų nuotekų valykla jau susidėvėjusi, vietoj jos kaime bus pastatyta perpumpavimo stotis ir nuotekos pumpuojamos į Gražionių kaimo valyklą.

Panašiai bus įgyvendintas ir Kutiškių gyvenvietės projektas: kokybiškas vanduo iš Radviliškio pasieks Kutiškių gyvenvietę, o nuotekos iš gyvenvietės tekės į Radviliškio nuotekų valyklą.

Kokybišką vandenį jau geria ir Šniūraičių kaimo gyventojai, tačiau amžina bėda čia būdavo nuotekų tvarkymas. Nuotekų tinklų kaime nebuvo, o jas tvarkyti pagal visus higienos reikalavimus pavykdavo ne visiems. Ne vienam yra tekę dėl to mokėti ir baudą. Įrengus nuotekų sistemą, ši problema bus išspręsta.

REKLAMA

Įgyvendinus projektą ir Šniūraičių kaime įrengus vandentiekį bei nuotakyną, šiomis paslaugomis galės naudotis apie 90 procentų gyventojų.

Be šių, vandentvarkos darbai bus vykdomi ir kitose rajono vietovėse – Linkaičiuose, Šaukote, Alksniupiuose, Sidabrave, Raudondvaryje, Pakiršinyje, kai kuriose Radviliškio gatvėse.

Įsigijo modernios technikos

Bendrovės direktorius J. Jučas pakvietė pasižiūrėti pirkinio, kurio, anot jo, radviliškiečiams pavydi net didžiųjų miestų vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įmonės.

Kalbama apie asenizacijos – tinklų plovimo, dumblo transportavimo mašiną, kuri bendrovės garaže stovi nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Projektuotojai mums siūlė rengti dumblo tankinimo įrenginius. Atsisakėme dėl kelių priežasčių – viena, jie yra brangūs, antra, reikalauja žmonių jiems eksploatuoti. O įsigijus šią mašiną, nereikės įsteigti naujų 8 darbo vietų. Tad privalome galvoti ir apie sąnaudų mažinimą“, – sakė direktorius.

Naujoji „Iveco Trakker“ mašina su joje pagal specialų radviliškiečių užsakymą sumontuota modernia itališka įranga dumblui transportuoti gali dirbti ir esant oro temperatūrai iki minus 15 laipsnių. Joje sumontuotas specialus pašildymo įrenginys. Bendrovės turima senoji mašina įveikia šaltį iki minus 5 laipsnių.

REKLAMA

Naująja dumblo transportavimo mašina galima siurbti bet kokios konsistencijos dumblą iš 9 metrų gylio. Joje telpa 6,5 tonos dumblo ir 2,5 tonos švaraus vandens.

„Iveco Trakker“ automobilio vertė – 658 tūkstančiai litų (be PVM). Lėšų automobiliui pirkti skirta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Projektams įgyvendinti skirta europinių lėšų

Visi šie darbai rajone atliekami Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis pagal 2007–2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programos 3 prioriteto „Aplinka ir darnus vystymasis“ VP3-3.1-AM-01-V priemonę „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“.

REKLAMA

Iš viso projektui skirta per 26 milijonus 248 tūkstančius litų, iš jų per 23 milijonus 485 tūkstančius litų sudarys Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšos, per 2,7 milijono litų – bendrojo finansavimo lėšos.

Projektas bus baigtas įgyvendinti iki 2014 metų rugpjūčio mėnesio.

Pagrindinis projekto tikslas – užtikrinti gyventojams kokybišką geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą. Nutiesus projekte numatytus vandentiekio ir nuotekų tinklus, bus užkirstas kelias požeminių ir paviršinių vandenų taršai, apsaugota gamtinė aplinka bei vietos gyventojų sveikata. Šis projektas prisidės prie vieno svarbiausių struktūrinės paramos uždavinių – nuoseklaus socialinių ir ekonominių skirtumų tarp Europos Sąjungos šalių narių ar atskirų regionų mažinimo.

Atlikus viešųjų pirkimų procedūras, UAB „Radviliškio vanduo“ direktorius Juozas Jučas pasirašė rangos sutartį su UAB „Laugina“.

Laima AGANAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų