REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Janauskaitė, Zinaida Paškevičienė, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Didžiuliai, net ir per krizę augantys medžio anglies poreikiai Europoje ir Azijoje skatina investicijas į šios anglies gamybą. Maždaug 13 mln. litų naujai gamyklai Ignalinos rajone numačiusios išleisti 5 įmonės planuoja kartu dalytis ne tik išlaidas, bet ir būsimą pelną.

REKLAMA
REKLAMA

Darbas Mikalavo kaime nestoja ir žvarbiu oru. Jau baigtos krosnių aikštelės, pradėtas statyti produkcijos sandėlis, tvarkoma infrastruktūra. Ši medžio anglies gamykla, planuojama, bus didžiausia Baltijos šalyse ir Skandinavijos regione.

REKLAMA

Ją stato 5 į asociaciją susibūrusios įmonės. Kitos prisijungti nepanoro – esą dirbdamos vienos, vienos ir uždirbs, nereikės su niekuo dalytis. Asociacijos vadovo teigimu, jų pasirinktas modelis – didesnė nauda mažesnėmis sąnaudomis. Numatytos investicijos – apie 13 mln. litų – savų ir gautų iš Europos Sąjungos.

„Įmonės sudėjo savo investicijas į joms reikalingą įrangą. Nėra taip, kad kiekvienas nusiperka atskirai po kibirą, po kastuvą, dar po kokį įrankį. Viskas tvarkoma taip, kad gautųsi ganėtinai ekonomiškai pagrįsta technologinė linija“, – kalbėjo Medžio anglies gamintojų asociacijos prezidentas Šarūnas Nacevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Investuoti į medžio anglies gamybą nepabūgta, nes jos rinka pasaulyje esą tik auga, nors beveik visos kitos ūkio šakos per krizę turėjo problemų. Lietuvių akiratyje – Vakarų Europos ir Azijos eksporto rinkos.

„Tuomet, kai gamykla veiks visu pajėgumu, per mėnesį planuojama pagaminti iki 500 tonų anglies. Ar viskas bus skirta Lietuvai? Ne, ne, tikrai ne – Lietuvai tokio kiekio nereikia, o mes labiau orientuoti į užsienio rinką“, – sakė Š. Nacevičius.

Verslininkus ypač vilioja Azija, nes ten gilios kepimo ant grotelių, kuriam reikia medžio anglies, tradicijos. Lietuvos įmonės net siuntė tirti savos produkcijos pavydžius, kad įtiktų azijiečiams.

Planuojama, kad medžio anglies gamyba Ignalinos rajone bus pradėta vasarą. Iki tol bus atrenkamas personalas. Iš viso ketinama įdarbinti 50-imt žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų