REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 metų vasarą buvo sėkmingai baigtas įgyvendinti projektas „Sukurti biometrinių duomenų patikros pasienyje sistemą“. Šiai sistemai įdiegti buvo skirta virš 5,6 milijonų litų nacionalinio biudžeto bei Europos Sąjungos (ES) lėšų. Pastaroji finansavo 75 proc. sumos. Tai didžiausio biudžeto Išorės sienų fondo 2010 metų metinės programos projektas.

REKLAMA
REKLAMA

Nauja įranga – išorės sieną kertančių asmenų atpažinimui

Didžioji dalis nelegalių migrantų, sulaikomų Lietuvos teritorijoje, yra iš trečiųjų šalių. Jiems kelionei į ES privalomos vizos. Norint sustiprinti ir suefektyvinti atvykstančių ir išvykstančių asmenų kontrolę, būtina pasitelkti naujausias technologijas. Įgyvendinto projekto „Sukurti biometrinių duomenų patikros pasienyje sistemą“ tikslas buvo aprūpinti pasieniečius modernia įranga, kuria būtų galima tikrinti trečiųjų šalių piliečių, kertančių ES sieną, duomenis ir jų autentiškumą.

REKLAMA

Įgyvendinus minėtą projektą, buvo įsigyti 64 mobilieji bei 136 stacionarūs kelionės dokumentų bei pirštų atspaudų skaitytuvai. Naująja įranga buvo aprūpinti pasieniečiai, dirbantys kontrolės punktuose ir užkardose. Be to, su biometriniais duomenimis dirbti buvo pritaikyta Valstybės sienos apsaugos tarnybos informacinė sistema. Taip pat padidėjo tarpinstitucinio bendradarbiavimo galimybės – naujosios pasieniečių darbo vietos turi sąsajas ne tik su Valstybės sienos apsaugos tarnybos informacine sistema ir ES centrine vizų sistema, bet ir gali keistis duomenimis su kitų institucijų informacinėmis sistemomis. Biometrinių tapatybės nustatymo priemonių įvedimas į išorės sieną saugančių institucijų naudojamas informacines sistemas yra svarbus žingsnis naudojant naujausias technologijas.

REKLAMA
REKLAMA

Stacionarūs ir mobilieji įrenginiai

Patikra pasienio punktuose atliekama tiek stacionariomis, tiek ir mobiliosiomis darbo priemonėmis. Stacionarios darbo vietos yra visuose sienos kirtimo punktuose, išskyrus geležinkelio ir jūrų uosto. Mobiliosios darbo vietos yra skirtos traukinių, įskaitant ir tranzitinius, bei laivų keleivių tikrinimui. Šie mobilieji postai turi veikti sklandžiai, kadangi traukinių ir laivų eismo grafikai numato konkretų keleivių patikrinimo laiką, kurio patikrą atliekantys pasieniečiai negali viršyti.

Naujoji įranga patikros vietoje akimirksniu nuskaito asmens pirštų atspaudus. Ši informacija yra sutikrinama su vizų informacinėje sistemoje pateikiamais duomenimis. Tuo atveju, jei kyla neaiškumų dėl keliaujančio asmens tapatybės ar nesutampa duomenys, informacija perduodama specialiam patikrinimui. Tokio patikrinimo išvados įrašomos į Valstybės sienos apsaugos tarnybos informacinę sistemą, o įtariami asmenys sulaikomi.

Daugiau informacijos apie Išorės sienų fondą - http://www.vrm.lt/go.php/lit/Apie-Iores-sienu-fonda/800

Užsakymo nr. 3003

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų