REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nors Lietuvą užspaudę šalčiai kiek atlėgo, tačiau pastaroji savaitė buvo itin aktyvi Vilniaus nakvynės namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Stipriai atšalus orams, šiuose namuose prasidėjo tikras benamių antplūdis. Kaip praneša sostinės savivaldybės atstovai, kasdien A. Kojelavičiaus gatvėje esančiuose namuose nakvoja per 80 žmonių.

REKLAMA

Vilniaus meras Artūras Zuokas šiandien apsilankė Nakvynės namuose, kur susitiko su įstaigos direktoriumi bei aptarė esamas problemas, apžiūrėjo gyventojų nakvynės sąlygas.

(Papildyta 15.50 val.)

„Čia patekusiems ne tik pasiūlomas stogas virš galvos, lova, bet jie ir pamaitinami – dalinamas sausas davinys ir arbata arba sultinys. Kiekvieną rytą į miesto gatves išvažiuoja specialus Socialinės tarnybos autobusiukas, kursuojantis keliolika kartų per dieną iki vėlaus vakaro.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojai surenka valkataujančius ir benamius iš parkų, skverų, patilčių ir kitų vietų ir nuveža į nakvynės namus. Ten gerokai mažiau lovų, nei šiuo metu gyventojų, tad nuvežėme papildomai 20 čiužinių, salėje dabar gali nakvoti daugiau asmenų. Kviečiu vilniečius – būkite jautrūs ir atidūs.

Pamatę lauke gulintį, sušalusį ar besiglaudžiantį laiptinėje žmogų, skambinkite Socialinės tarnybos telefonu 8 617 446 61. Šiuo telefonu iškviesti specialų autobusiuką, kuris nuveš benamį į Nakvynės namus. Jei matote, kad žmogui reikia medikų pagalbos, skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112“, – ragina vilniečius miesto meras A. Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 14.20 val.)

Nakvynės namuose besiglaudžiantis 46-erių Egidijus teigė, kad čia gauna visas paslaugas, todėl tikrai negali skųstis: „Čia apsisaugome nuo šalčių. Dieną reikia išeiti, bet vakare galima sugrįžti ir išsimiegoti. Dieną galima veikti, ką tik nori. Dalis pasilieka nakvynės namuose. O tie, kurie turi sveikatos, tie išeina į lauką.“

Pasiteiravus, kas atsitiko gyvenime, kad tenka laiką leisti nakvynės namuose, vyras pasakyti nenorėjo.

Tačiau paklausus, ko nakvynės namuose trūksta, Egidijus pasirodė be galo sąmojingas: „Vakare norėčiau gauti cepelinų ir pyrago gabalėlį. Taip pat labai norisi moterų.“

REKLAMA

Vėliau, kiek surimtėjęs, pridūrė, kad nakvynės namuose yra televizorius, tačiau niekas jo normaliai nepajungia. Ir nakvynės namų gyventojai gali tik įrašytus filmukus pažiūrėti.

(Papildyta 13.00 val.)

Apsilankęs meras sakė, kad situacija su benamiais yra gana sunki. Anot jo, paskaičiuota, kad per metus benamių skaičius nuo 400 šoktelėjo iki 800, t. y. išaugo dvigubai. Nepaisant tokių tendencijų, A. Zuokas tvirtina, kad nakvynės namuose kol kas priimamas kiekvienas norintis pernakvoti ir pasišildyti.

Meras taip pat pabrėžė, kad vienos vietos kaina mėnesiui yra 700 litų. Pasiteiravus dėl čia gyvenančių žmonių, A. Zuokas tvirtino, kad daugelio jų gyvenimo būdo pakeisti neįmanoma, tačiau jau geriau apsvaigę nuo alkoholio jie išsimiegos čia, nei sušals gatvėse.

REKLAMA

Balsas.lt primena, kad savivaldybės biudžetinė įstaiga „Nakvynės namai“ yra vieninteliai mieste, dirbantys ir priimantys benamius ir elgetaujančius bet kuriuo paros metu. Į šiuos namus žmonės gali būti atvežti policijos arba atvykti patys.

Pasitaikė atvejų, kai tokius asmenis atveža žmonės, kurie benamius suranda miegančius laiptinėse ar pargriuvusius gatvėse.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų