REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Loreta Mačiulienė, Tomas Kavaliauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba

Kaune pristatyta Mildos Kulikauskienės knyga apie žymiausio Lietuvos menininko – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio – seserį Valeriją. Joje – iki šiol niekur nepublikuoti Čiurlionio šeimos gyvenimo faktai, Valerijos Čiurlionytės-Karužienės tapybos darbai.

REKLAMA
REKLAMA

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio sesuo Valerija Karužienė labiau nei kiti broliai ir seserys domėjosi genialiojo menininko vaizduojamąja kūryba. Būdama visai jauna, prie Vilniaus artėjant Pirmojo pasaulinio karo liepsnoms, ji siekdama apsaugoti Čiurlionio kūrinius, vežė juos į Maskvą. Vėliau darė viską, kad jie būtų grąžinti į Lietuvą. Valerijos Čiurlionytės gyvenimo istorijos, jas liudijantys dokumentai, nuotraukos, darbas muziejuje, publikuojami Mildos-Mildažytės Kulikauskienės knygoje „Sesers rūpestis“.

REKLAMA

Knygoje gausu istorinių faktų liudijančių kokių sunkumus sukėlė Rusijos carinis režimas, Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai, kokią įtaką kultūrininkų veiklai darė sudėtingas pokario gyvenimas. Ne vienerius metus medžiagą knygai rinkusi autorė pasakoja atradusi ir iki šiol niekur nepublikuotų laiškų.

„Jinai susirašinėjo su Sofija Čiurlioniene gyvenančia Voroneže. Sofija Čiurlionienė labai rėmė pinigais, maistu, paltuką pasiuvo ir kvietė atvažiuoti į Voronežą, nes ten nebuvo tokio bado kaip Maskvoj po 1917-tų metų revoliucijos“, – sako knygos sudarytoja Milda Mildažytė- Kulikauskienė.

Sudarytoja į knygą sudėjo ir Valerijos Čiurlionytės-Karužienės iki šiol niekur neskelbtus tapybos darbus iš šeimos archyvo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų