REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojai greičiausiai į buvusį pastatą miesto centre nebegrįš. Tikimasi, kad skaudi apnuodijimo gyvsidabriu istorija paspartins naujo teismo pastato statybas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Ukmergės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija įvykį teisme paskelbė ekstremaliu.

REKLAMA

Sulaukus šios žinios susitikti su rajono teisėjais į Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centrą atvyko teisėjų tarybos atstovai: tarybos sekretorė Laima Garnelienė, pirmininko pavaduotojas Egidijus Laužikas bei Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Vytautas Zelianka, Nacionalinės teismų administracijos direktorius Kęstutis Vaškevičius.

Susirinkusieji pažymėjo, kad paskelbta ekstremali situacija leis operatyviau priimti reikiamus sprendimus, efektyviau spręsti susidariusią situaciją. Dabar didžiausią nerimą kelią žmonių sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

Konsultuos toksikologai

Teismo darbuotojai jau gavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto laboratorijos atliktų tyrimų duomenis dėl gyvsidabrio koncentracijos kiekio jų organizme.

Kitą savaitę bus pradėtas išsamus jų sveikatos patikrinimas, kurį organizuoja Nacionalinė teismų administracija.

Jau suderintas teismo darbuotojų priėmimo grafikas Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre, kur bus atlikti jų sveikatos tyrimai, pateiktos rekomendacijos. Ukmergiškius pasiruošę konsultuoti geriausi šalies toksikologai.

Į Ukmergę atvykę svečiai ragino visus be išimties esamus ir buvusius teismo darbuotojus pasinaudoti galimybe išsitirti sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apygardos teismo pirmininkas V. Zelianka padėkojo mūsų teismo darbuotojams už tai, kad nepaisant didžiulės įtampos ir streso jie visi dirba, institucijos veikla nenutrūksta. Priminta, kad, atsižvelgiant į gaunamus skundus, Ukmergės teismas vertinamas kaip vienas geriausių.

Tapo žinovais

Teismo darbuotojai pasakojo po nelemto įvykio tapę tikrais gyvsidabrio specialistais. Žinoma, daugiausiai informacijos randa interneto platybėse.

Labai sudėtinga yra tai, kad toks įvykis, koks nutiko mūsų teisme, – pirmas šalyje ir nėra įteisinti normatyvai, kuriais galima vadovautis, nustatant leistinas gyvsidabrio koncentracijas patalpose. Todėl atliekant tyrimus tenka remtis kitų šalių praktika.

REKLAMA

Savo bėdas aptarė teismo darbuotojai.

Po to, kai apie mūsų teismo istoriją sužinojo visa Lietuva, Ukmergės teisėjai sulaukia juos palaikančiųjų laiškų.

Laikinoji teismo pirmininkė Edita Zarembienė pasakojo neseniai gavusi vieno marijampoliečio laišką su įvairiomis iškarpomis iš laikraščių. Iš pradžių manė – skundas, tačiau įdėmiau peržvelgusi suprato, kad tas žmogus atsiuntė sukauptą medžiagą, kaip gyventi, kokius produktus vartoti esant apsinuodijimui gyvsidabrio garais.

Teisėja Snieguolė Bielskienė pasakojo gavusi elektroninį laišką net iš Sankt Peterburgo. Šio Rusijos miesto medikai kviečia atvykti pas juos tirtis sveikatos.

REKLAMA

Teisėjas Rinaldas Adamonis išsakė mintį, jog priklausomai nuo sveikatos būklės mūsų rajono teisėjai galės reikalauti iš valstybės žalos dėl sveikatos atlyginimo.

Teisėjo manymu, gyvsidabriu teismas buvo nuodijamas dešimtmetį – nuo 2003-iųjų, kuomet pirmame pasato aukšte buvo rasta išpilta šios medžiagos. „Tai mano asmeninė nuomonė“, – pabrėžė teisėjas.

Tačiau vykdant ikiteisminį tyrimą kol kas dar nenustatyta, ar tikrai anuomet išpiltas gyvsidabris ir gruodį rastasis yra tas pats.

Tiktų policijos komisariatas

Ukmergės teismui rajono savivaldybė siūlo keltis į jaunimo mokyklą arba „Šilo“ pagrindinės mokyklos pradinukų korpusą, esantį šalia Vaikų globos namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau teisėjams abi šios vietos netinka. Penktadienį Ukmergėje apsilankę teisėjų tarybos nariai įvertino, kad pati tinkamiausia iš galimų vietų, kur keleriems metams galėtų prisiglausti jų įstaiga, – policijos komisariatas. Čia galėtų tilpti visi teismo darbuotojai ir net visas teismo archyvas.

Galimybė grįžti atgal į senąjį pastatą šiuo metu atrodo jau negalima. Ir Ukmergės teismo darbuotojai, ir jų interesus ginanti nacionalinė teismų administracija viliasi, kad iš mirties taško pajudės naujo teismo pastato statybos. Sklypas Deltuvos gatvėje šiam tikslui jau yra įsigytas.

REKLAMA

Susirūpino saugumu

Po istorijos Ukmergės teisme, kuomet nežinia, kada ir kas, kaip spėjama, piktavališkai po radiatoriais papylė nuodus skleidžiančio metalo, savo saugumu susirūpinta visuose šalies teismuose. Čia imtos akyliau saugoti ir rakinti posėdžių salės.

Po mėnesio Ukmergės rajono apylinkės teismo klausimus žadama pakartotinai svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų