REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį nuo ryto Vilniaus apylinkės teisme suiminėjami sunkiais nusikaltimais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse įtariami Kauno Agurkinių gaujos lyderiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai policijos šou“, – taip antradienį plačiai žiniasklaidoje pagarsintą Lietuvos kriminalistų operaciją, nukreiptą prieš ryškiausią pastarojo meto Kauno nusikaltėlių organizaciją portalo Balsas.lt žurnalistui pakomentavo savo vardo nenorėjęs atskleisti Vilniaus advokatas, atstovaujantis Agurkinių interesams.

REKLAMA

„Susidaro įspūdis, kad žmonės sąmoningai klaidinami, kadangi kai kuriose visuomenės informavimo priemonėse vakar paskelbtos tikrovės neatitinkančios žinios, kad neva šios gaujos nariai buvo triukšmingai sulaikyti, dalyvaujant šimtui teisėsaugos pareigūnų ir „Aro“ automatininkų. Išties jie niekur nesislapstė, kadangi Saulius Velečka (Agurkinių gaujos lyderiu tituluojamas 41 metų kaunietis – Balsas.lt) ir Algis Ringaila buvo ir vėl telefonu iškviesti į Policijos departamentą duoti parodymų dėl jiems inkriminuojamo neteisėto praturtėjimo. Aš pats vakar dalyvavau apklausoje su S. Velečka ir buvau nustebintas, kai netikėtai policijos tyrėjų kabinetuose vietoj pasisveikinimo pasirodė antrankiais mojuojantys kriminalistai, o šiems iš paskos ir automatais ginkluoti „Aro“ vyrai.“

REKLAMA
REKLAMA

Suimti šeši įtariamieji

Šiandien Generalinė prokuratūra kreipėsi į teismą, prašydama suimti šešis vakar Vilniuje ir Kaune sulaikytus paskutiniais metais plačiai nuskambėjusios kauniečių gaujos narius.

Vilniaus areštinėje trims mėnesiams atsidūrė ne tik šios grupuotės lyderiu vadinamas S. Velečka, pravarde Agurkas, bet ir artimiausi jo patikėtiniai – A. Ringaila, geriau žinomas pravardėmis Algencas ir Čikis, Norbertas Tučkus.

Tadas Petrošius bei broliai dvyniai – Darius ir Andrius Petkauskai – už grotų turės praleisti du mėnesius. Visi suimtieji į teisėjų kabinetus buvo vedami automatais ginkluotų ir kaukėtų „Aro“ pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pajamos – iš nusikaltimų užsienio šalyse?

„Įtariamiesiems įteikti pranešimai apie įtarimą organizavus nusikalstamą susivienijimą ir vadovavus jam, neteisėtai disponuojant (įgyjant, laikant ir gabenant) labai dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų, labai dideliu kiekiu pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako, organizuojant narkotinių ir psichotropinių medžiagų bei jų pirmtako kontrabandą iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos šalis per Lietuvos Respublikos valstybės sieną, neteisėtai praturtėjus“, – portalui Balsas.lt atsakė ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė.

REKLAMA

Taip pat teigiama, kad kauniečiai yra įtariami vykdę nusikalstamą veiką užsienio valstybėse – tiek Europos Sąjungos šalyse, tiek ES nepriklausančiuose regionuose.

Ar pavyks įveikti pagal Henytės nukenksminimo scenarijų?

Kol kas bandymo nukenksminti anksčiau teistą S. Velečką scenarijus labai primena jau beveik ketverius metus už grotų Lukiškėse Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio laukiančios Daktarų įžymybės Henriko Daktaro atvejį.

Verslininku save vadinančiam S. Velečkai tarp kitų nusikalstamų veikų yra pareikštas įtarimas dėl organizuoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo. Už šį nusikaltimą Baudžiamajame kodekse yra numatoma laisvės atėmimo bausmė nuo 10 iki 15 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

REKLAMA

„Jiems pateikti įtarimai yra pakankamai sunkūs, todėl manyčiau, kad ši Policijos departamento užsukta daina užtruks ne vienerius metus. Bet šita byla dar neprimena Daktarų gaujos atvejo, nes jokių lavonų jiems kol kas nepriskiriama“, – portalui Balsas.lt kalbėjo vienas iš Agurkinių gynėjų.

Kauno Agurkiniams atstovaujantys advokatai priklauso vienai garsiausių sostinės advokatų kontorų, kurios steigėjas ir vadovas yra ilgametis teisininkas Sigitas Petras Juodelis.

Anksčiau ne vienoje byloje Agurkinių gaujos vyrus ginęs advokatas Linas Belevičius taip pat priklauso minėtai teisininkų korporacijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras L. Belevičius portalui Balsas.lt telefonu sakė, kad šiuo metu atostogauja užsienyje, todėl apie vakarykščius savo klientų sulaikymus sužinojęs iš kolegų.

Kai kurie šaltiniai teisėsaugoje prasitarė, kad daugelis Agurkinių nusikaltimų Kaune nebuvo tiriami arba tiriami paviršutiniškai. Tyrimo metu paaiškėjo ir nauji S. Velečkos bei jo parankinių nusikaltimai.

Tiesa, daugelį nusikaltimų S. Velečka darė ne savo rankomis, kur kas daugiau yra žinoma atvejų, kai didžiausius nusikaltimus darė save Agurkinių ratui priskyrę jauni vyrai.

REKLAMA

Tačiau šį tyrimą į savo rankas perėmė Vilniuje dirbantys Kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros darbuotojai, pastaraisiais metais sudavę ne vieną stiprų smūgį ne tik Kauno, bet ir kitų šalies miestų kriminalinėms gaujoms.

Nuo išsamesnių komentarų aukšti Kriminalinės policijos biuro pareigūnai vis dar susilaiko. Tačiau portalui Balsas.lt pavyko sužinoti, jog ikiteisminį tyrimą atlieka kai kurie šio padalinio pareigūnai, kuriems pastaraisiais metais pavyko sėkmingai sutriuškinti ir iki teismo nuvesti visus senosios Vilijampolės Daktarų gaujos lyderius ir žemesnio rango atstovus.

REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Generalinės prokuratūros veteranai – paskutinėje Kauno Daktarų gaujos byloje ne tik tyrimus atlikęs, bet ir valstybinį kaltinimą pateikęs Zdzislavas Tuliševskis ir Tomas Meškauskas.

Informacija kruopščiai slėpta nuo pareigūnų Kaune

Su Balsu.lt bendravusio Vilniaus advokato žodžiais, šiuo metu S. Velečka uždarytas vienoje sostinės areštinių. Kol kas nėra žinoma, kada jis bus pervežtas į Lukiškių kalėjimą – tardymo izoliatorių.

Be S. Velečkos ir A. Ringailos, kiti keturi gaujai priskiriami vyrai vakar buvo suguldyti vienoje Kauno kavinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau galiu pasakyti, kad jiems didelio netikėtumo nebuvo. Visiems buvo aišku, kad anksčiau ar vėliau taip galėjo nutikti. Jau antrus metus vyksta tyrimas dėl nusikalstamo susivienijimo ir neteisėtai įgytų turtų. Jie penktą kartą buvo iškviesti pas policijos tyrėjus. Jie niekur nesislapstė, nebėgo, nebuvo ilgesniam laikui išvykę į užsienio šalis. Dažniausiai važiuodavo tvarkingai, sulaukę skambučio telefonu, be iš anksto jiems siunčiamų šaukimų. Kadangi nemažai daliai šių žmonių yra skirti turto apribojimai – areštuoti automobiliai, namai – neatimti, tačiau jiems skirtas nuosavybės teisių apribojimas, todėl ir šį kartą jie važiavo pasišnekėti dėl neteisėto praturtėjimo bylos. Tačiau pokalbiui nespėjus prasidėti viskas pasibaigė suėmimais“, – kalbėjo vienas iš Agurkinių advokatų.

REKLAMA

Portalo Balsas.lt šaltinių teigimu, viskas vyko pagal iš anksto numatytą planą. Suimti S. Velečką buvo nutarta dar prieš keletą mėnesių.

Apie planuojamą Agurkinių sulaikymo operaciją Kriminalinės policijos biuro pareigūnai nieko nepranešė net aukščiausiems Kauno kriminalistams.

Suėmimo planas buvo kuriamas Vilniaus prokurorų ir kriminalistų kabinetuose. Iškart buvo atsisakyta ketinimų S. Velečką suimti jo namuose Kaune – tam būtų reikėję pasitelkti dideles pajėgas, todėl galėjo nutekėti informacija.

Buvo nutarta S. Velečką iškviesti pokalbio į Vilniuje esančio Policijos departamento Kriminalinės policijos biurą ir ten sulaikyti.

REKLAMA

Buvo numatyta, ką daryti, jeigu iš Policijos departamento vežamą S. Velečką bandys vaduoti jo apsauga. Bet kaip žinia, to neprireikė. S. Velečkai buvo uždėti antrankiai ramiai, jis nė trupučio nesipriešino jį sulaikusiems pareigūnams.

Simboliška, tačiau šiandien Kauno apygardos teisme buvo atversta Agurkinių jaunimui priskirtų vyrų baudžiamoji byla. Keli jauni vyrai, tarp kurių ir praeityje garsaus Kauno reketo pionieriaus Algirdo Žemaičio, pravarde Kuko, sūnus kaltinami dėl muštynių prie viename Kauno mikrorajone esančios varganos išvaizdos užeigos „Iltis“ bei kvaišalų vartojimo. Šioje byloje Agurkinių jaunimą gina plačiai žinomi Kauno advokatūros specialistai – Ričardas Girdziušas ir Vytautas Merkšaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai nuolat sekė

Praeityje Agurko pravarde pagarsėjęs kaunietis ilgus metus buvo paprastas buvusio Žaliakalnio nusikalstamo pasaulio veikėjo Kęstučio Liukaičio, pravarde Liukas, gaujos narys.

Taip pat palaikė glaudžius ryšius su 2001-ųjų lapkritį Vilniuje snaiperio šūviu nukauto, prieš mirtį legalizuotis rimtai ketinusio Remigijaus Daškevičiaus-Daškės aplinkos žmonėmis. Tačiau pastaraisiais metais jis pagal įgytus turtus ir įtaką praaugo faktiškai visus Kauno nusikaltėlių pasaulio mohikanus.

Net pats H. Daktaras prieš Daktarų istorijos saulėlydį privengė S. Velečkos.

Manoma, kad didžiausią kapitalą jis susikrovė iš prekybos narkotikais užsienio šalyse. Pareigūnai šiomis dienomis skelbia, kad gauja narkotikų prekybos fabrikus kontroliavo ne tik Lietuvoje ar Europos Sąjungos šalyse, bet ir tolimajame užsienyje.

Tačiau S. Velečka rimtai svarstė atsiriboti nuo šešėlinio pasaulio ir bandė legalizuotis. Su keliais artimiausiais bendražygiais buvo įsteigęs keletą legaliai veikiančių įmonių. Naujų verslo nišų S. Velečka aktyviai dairėsi Ukrainoje, Baltarusijoje.

Pamažu keitėsi ir S. Velečkos draugų ratas. Dažnai jį buvo galima sutikti žinomų verslininkų, sportininkų ir pramogų pasaulio veikėjų draugijoje.

REKLAMA

„Jaučiau, kad jį slegia praeitis. Nesigilinau į tai, kiek yra Sauliaus kaltės, kai buvo pagarsinti plačiai nuskambėję nusikaltimai. Bet buvo akivaizdu, kad jis labai norėjo grįžti į normalų gyvenimą“, – prasitarė vienas artimas jo draugas.

Nepasaint S. Velečkos bandymo legalizuotis, jis nuolat buvo operatyvinių tarnybų akiratyje. Daugiau kaip prieš ketverius metus jis dviem mėnesiams buvo uždarytas vienoje Vilniaus areštinių, tačiau pritrūkus įrodymų paleistas.

Nors jam buvo skirti įtarimai tik dėl neteisėto praturtėjimo, tačiau operatyvininkai jo nepalikdavo be dėmesio.

Paskutiniu metu viešose vietose Agurkas paprastai pasirodydavo tiktai lydimas ginkluotų asmens sargybinių, važinėjo šarvuotu BMW automobiliu. Kaune kalbama, kad savaitgalius ir žiemos šventes jis dažniausiai praleisdavo su artimaisiais namuose arba išvykdavo į užsienio kurortus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų