REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratų partiją nepaklusnumu vadovybei stebinantis sostinės kairiųjų lyderis Algirdas Paleckis palieka Seimą ir renkasi darbą Vilniaus miesto savivaldybės taryboje. Šį sprendimą giria Rolandas Paksas, teigiantis, kad su socdemu jau sutarta dėl Vilniaus vicemero posto.

REKLAMA
REKLAMA

A.Paleckis teigia, jog atsisakyti Seimo nario mandato jį įpareigoja gauti rinkėjų balsai per vasario 25-ąją vykusius savivaldybių tarybų rinkimus.

REKLAMA

"Už mūsų partiją savivaldos rinkimuose balsavo daug žmonių, reitingavimo balsų buvo daug už mane, todėl negaliu neatsižvelgti į tai", - aiškino jis.

A.Paleckis anksčiau yra tvirtinęs, jog Seimo nario mandato atsisakytų, jei atsirastų reali galimybė tapti Vilniaus meru.

Tuo tarpu vienas socialdemokratų derybinės grupės dėl Vilniaus valdžios narys BNS sakė, jog "paklydėlis" A.Paleckis tikriausiai pasitenkintų ir vicemero pareigomis, dėl kurių jau gali būti sutaręs su nušalintuoju prezidentu Rolandu Paksu, nors tokiam žingsniui galėtų prieštarauti partijos vadovybė.

REKLAMA
REKLAMA

"A.Paleckis pasitenkintų ir vicemero pareigomis, dėl kurių gal jau yra sutaręs su R.Paksu, jam atiduodamas mero postą. Partijos vadovybė yra aiškiai pasakiusi, kad R.Pakso nenorim meru matyti, tačiau viskas priklausys nuo Vilniaus skyriaus tarybos sprendimo. Jei A.Paleckiui pavyks įtikinti tarybą - tai pavyks, pats Dievas žino, kaip bus antradienį", - BNS sakė socialdemokratas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų skelbiama.

R.Paksas giria A.Paleckio sprendimą ir tvirtina, kad jau yra sutarta su A.Paleckiu, jog sudarius valdančiąją koaliciją jis taptų meru, o A.Paleckiui atitektų vicemero kėdė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"A.Paleckio žingsnis rodo mūsų susitarimų tęstinumą. Jau pačią pirmą savaitę po rinkimų mes buvome sutarę dėl koalicijos, taip pat pasirašę susitarimą, jog vicemeru taptų A.Paleckis, o aš - meru. Mes jau žinome, kad su mumis bus lenkų politikai ir kartu turime 26 mandatus", - BNS sakė R.Paksas.

BNS žiniomis, tiek socialdemokratai, tiek ir konservatoriai, kurie tebesidera dėl bendro koalicijos Vilniuje, svarsto versiją, kad A.Paleckis palieka Seimą ir linksta prie R.Pakso liberaldemokratų, nes šie esą galėjo pažadėti įrašyti A.Paleckį į savo sąrašo pirmąsias pozicijas per kitų metų rudenį vyksiančius Seimo rinkimus.

REKLAMA

Viešumoje A.Paleckis ragina neskubėti dalintis postų.

"Atsisakiau mandato ne dėl postų, postų klausimas paaiškės derybų metu", - žurnalistus tikino A.Paleckis.

Pasak BNS kalbinto socialdemokrato, partijos vadovybė yra nekartą bandžiusi "perauklėti" A.Paleckį, bet nesėkmingai.

"Partijos vadovybė jau nesykį yra bandžiusi perauklėti paklydėlį (red. - A.Paleckį), kad neužsiimtų saviveikla, pats esu septynių susitikimų tarp A.Paleckio ir partijos lyderio liudininkas, bet vis nepavyksta. Aš jau po tris kartus būčiau plaukus nusirovęs", - BNS sakė pašnekovas.

REKLAMA

Šią savaitę kairieji derėjosi ir su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, Lietuvos liberalų sąjūdžio ir Artūro Zuoko vadovaujamos Liberalų ir centro sąjungos atstovais bei nušalintojo prezidento Rolando Pakso įkurta partija "Tvarka ir teisingumas".

Kairiųjų susitikime su pastarąja partija buvo išreikšta mintis, jog meru galėtų tapti tik nušalintasis prezidentas R.Paksas. Pasak sostinės socialdemokratų lyderio A.Paleckio, R.Pakso kandidatūra neatmestina, galutinį sprendimą skyriaus taryba turėtų priimti antradienį.

Tuo tarpu prieš kelias savaites į socialdemokratų derybinę grupę dėl valdžios Vilniuje inkorporuotas eksparlamentaras, A.Paleckio kritikas Vytenis Andriukaitis tikino, jog A.Paleckis užsiima "saviveikla".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mano nuomone, A.Paleckis užsiima saviveikla ir tai tampa tendencija, kuri viršija jo įgaliojimus. Mūsų grupė buvo įpareigota derėtis su visais, surinkti pozicijas partijų ir tik tada dėlioti koalicijų variantus, o juos dėliosime partijos ir skyriaus tarybose", - BNS sakė V.Andriukaitis.

Stebėtojų nuomone, A.Paleckiui socialdemokratų vadovybė už flirtą su nušalinto prezidento R.Pakso vadovaujamais liberaldemokratais jau sudavusi smūgį - į derybininkų dėl valdančiosios koalicijos sostinėje grupę inkorporuodama du jo oponentus.

REKLAMA

Prie kelias savaites prie jos prisijungė buvęs parlamentaras Vytenis Andriukaitis ir buvęs Vilniaus skyriaus lyderis Algirdas Kunčinas.

Pernai buvęs diplomatas A.Paleckis ir kiti LSDP "jaunosios kartos" atstovai, žadėdami sostinės skyriaus atsinaujinimą, nustūmė nuo valdžios vadinamajai partijos senajai kartai lojalų A.Kunčiną ir jo šalininkus. Pernai formuojant savivaldybių tarybų rinkimų sąrašą, skyriaus senbuviai A.Kunčinas, vicemeras Gediminas Paviržis, V.Andriukaitis ir Rimantas Vaitkus buvo nustumti žemyn.

Minėtieji politikai per skyriaus posėdžius smarkiai oponuoja A.Paleckiui.

LSDP vadovybė paskelbusi, kad ankstesni A.Paleckio susitarimai su R.Paksu tebuvę "ketinimai" ir "žvalgyba".

REKLAMA

51-nos vietos Vilniaus miesto taryboje daugiausiai mandatų - 14 - laimėjo liberaldemokratai, konservatoriai - 10, liberalcentristai - 9, socialdemokratai ir Lenkų sąjunga - po 6, Liberalų sąjūdis - 4, Rusų sąjunga - 2.

Vieną koaliciją ėmėsi formuoti liberaldemokratai ir Lenkų sąjunga, kitą - "švaros koaliciją" - konservatoriai ir Liberalų sąjūdis.

Rusų sąjunga kol kas neskuba skelbti, kurią koaliciją rinktųsi, o ligšiolinio mero A.Zuoko vadovaujamų liberalcentristų savo gretose kol kas ne itin laukė nei liberaldemokratai, nei konservatoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų