REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Europos Parlamentas (EP) balsavo už priemones, kuriomis būtų dar labiau sugriežtinta kredito reitingų agentūrų veikla. Nauju dokumentu siekiama padidinti kredito reitingų agentūrų veiklos Europos Sąjungoje skaidrumą ir apriboti Jungtinių Amerikos Valstijų agentūrų įtaką.

 Europos Parlamentas (EP) balsavo už priemones, kuriomis būtų dar labiau sugriežtinta kredito reitingų agentūrų veikla. Nauju dokumentu siekiama padidinti kredito reitingų agentūrų veiklos Europos Sąjungoje skaidrumą ir apriboti Jungtinių Amerikos Valstijų agentūrų įtaką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV galybė

Bankų reitingai turi įtakos skolinimo palūkanų dydžiams, kurie lemia ekonomikos raidai, valstybių ir gyventojų gerovę. Iki šiol reitingų agentūros „Standard & Poor's“, „Moody's“ ir „Fitch“ užėmė 95 proc. rinkos. Dar nuo krizės laikų, kai šios reitingų agentūros negailėjo gerų vertinimų sunkumų kamuojamiems JAV bankams ir kompanijoms, o Europos bei Azijos bankams ir atskiroms šalims reitingus įtartinai mažino, buvo kalbama apie jų galios apribojimą.

REKLAMA

Prieš keletą metų „New York Times“ rašė, kad po Šaltojo karo pasaulyje liko tik dvi supergalingos valstybės: JAV ir reitingų agentūros. JAV, turėdamos itin didelę karinę galią, galėjo sutriuškinti bet kurį priešą, o reitingų agentūros gali sunaikinti bet kurią šalį finansiškai, nustatydamos jai itin žemus skolinimosi reitingus.

Žinomo Amerikos ekonomisto Maiklo Hadsono straipsnyje apie „skolų karų“ epochos pradžią, kai beveik visos šalys yra skolininkės, buvo išsakyta mintis, kad šiais laikais pagrindinis ginklas kovojant su nepaklusniomis šalimis tampa reitingų agentūrų vertinimai. Pasigirdus net nereikšmingai užuominai apie ekonominį kurios nors šalies nestabilumą, reitingų agentūros turi galimybę mažinti jos skolinimosi reitingus. Tai gali ne tik pabranginti kreditus, bet ir paralyžiuoti ekonomiką, nes nebelieka jokios galimybės pasiskolinti. Tai pastaruoju metu ir įvyko Graikijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nepasitikėjimo banga oligopolinės rinkos sąlygomis dirbančiomis tarptautinėmis reitingų agentūromis kilo 2008-aisiais, kai finansų krizės įkarštyje šios agentūros, vertindamos didžiąsias privačias finansų verslo bendroves, nesugebėjo įžvelgti jų finansinių problemų.

Lietuvos atstovo iniciatyva

Klausimą dėl reitingų agentūrų veiklos EP iškėlė Lietuvos atstovas, buvęs finansų ministras Zigmantas Balčytis. Jis pasisakė už griežtesnį kredito reitingų agentūrų, nuo kurių sprendimų priklauso valstybių ekonominė ir politinė perspektyva bei kaina, kuria valstybės gali skolintis tarptautinėje paskolų rinkoje, veiklos reglamentavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras įsitikinęs, kad naujos priemonės leis objektyviau ir skaidriau vertinti Europos valstybių finansinę padėtį. „Nuo pat krizės pradžios pradėta kalbėti apie iki šiol beveik nekontroliuojamą kredito reitingų agentūrų veiklą bei jų didžiulę ir neretai, kaip galėjome įsitikinti, destruktyvią įtaką ne tik valstybių narių skolinimosi perspektyvoms, bet ir ilgalaikiam ekonominiam augimui bei apskritai visos valstybės ateities raidai. Dabar pamažu priėjome prie teisingų išvadų, kad privalome turėti savo reitingų sistemą ir ją tobulinti. Šiandien, manau, žengėme žingsnį didesnės kredito reitingų agentūrų kontrolės, jų veiklos skaidrumo bei tam tikrų aiškių veiklos principų ir standartų apibrėžimo link“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė Z.Balčytis.

REKLAMA

Nauji reikalavimai

Investuotojai bus skatinami vadovautis ES vidaus reitingais, mažiau kliautis išorės kredito reitingų agentūrų reitingais. Bus reikalaujama, kad išleidžiantieji struktūrizuotų finansinių priemonių emisijas gautų du reitingus vienu metu iš dviejų skirtingų agentūrų.

Taip pat bus reikalaujama, kad joks reitingų agentūros narys ar akcininkas neturėtų daugiau negu 5 proc. kitos agentūros akcijų. Reitingų agentūros negalės turėti akcijų reitinguojamuose subjektuose ar finansinių interesų jų atžvilgiu.

Reitingų agentūros, į kurias kreipiasi emitentas, paslaugas teiks rotacijos principu. Taip siekiama užtikrinti, kad viena agentūra neteiktų reitingų ilgiau kaip trejus metus arba daugiau nei vienus metus, jei ji reitinguoja daugiau kaip dešimt to paties emitento skolos finansinių priemonių. Privaloma agentūrų rotacija reitingų rinkoje turėtų sukurti didesnę konkurenciją.

REKLAMA

Kredito reitingų agentūros privalės atnaujinti valstybių skolinimosi reitingus ne kas dvylika mėnesių, o kas šešis. Reitingai turės būti paskelbti pasibaigus darbo dienai ir likus bent valandai iki ES prekybos vietų darbo pradžios. Valstybių neužsakytus skolinimosi reitingus skelbti bus draudžiama. „Manau, kad ateityje tai leis įsteigti ir visos ES kredito reitingų agentūrą, kurios būtų naudinga vertinamoms ES valstybėms, o pagal surinktus duomenis būtų galima objektyviai įvertinti realią situaciją valstybėse narėse bei atlikti tam tikras ateities prognozes“, – įsitikinęs Z.Balčytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Riboti didžiųjų JAV reitingų agentūrų įtaką ėmėsi ir kitos šalys. Kinijos agentūra „Dagong Global Credit“, Rusijos „RusRating“ ir JAV „Egan-Jones“ nutarė sujungti pajėgas, siekdamos sudarytų konkurenciją garsiai trijulei. Naujos agentūros „Universal Credit Rating Group“ centrinė būstinė bus Honkonge.

Arūnas DAUGĖLA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų