REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Klaipėda apginta nuo nerūšiuotų šiukšlių deginimo – milžiniški kyšiai, išdalyti kai kuriems politikams, nuėjo vėjais“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams atstovaujantis Seimo narys, klaipėdietis Naglis Puteikis. Projektą įgyvendinančios bendrovės atstovai sako nesuprantą, apie ką parlamentaras kalba.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys: mes laimėjome

„Vakar pasiekta pirma pergalė kovojant su „Fortum“ (jėgainę, kuri iš dalies bus kūrenama deginant atliekas, statanti įmonė „Fortum Klaipėda“Balsas.lt) melagystėmis bei įstatymų pažeidinėjimais, pagarba klaipėdiečiams, kurie prieš kelerius metus rinko parašus prieš nerūšiuotų šiukšlių bei plastiko deginimą miesto centre, pagarba Klaipėdos regiono aplinkosaugininkams, atlaikiusiems žvėrišką „Fortum“ spaudimą: pastarieji NEGAVO taip ilgai siekto leidimo deginti nerūšiuotas šiukšles miesto centre; NEGAVO leidimo deginti plastiką; NEGAVO leidimo įsivežti šiukšlių joms deginti iš kitų LT regionų“, – tvirtina N. Puteikis.

REKLAMA

Anot Seimo nario, aplinkosaugininkams buvo pagrasinta, kad „Fortum“ Seime pakeis įstatymus, tačiau tai esąs pirmas ženklas, kad „nevyriausybinės organizacijos, mitingai, parašų rinkimai ir aktyvi daugelio paprastų klaipėdiečių kova pradeda įvedinėti vakarietiškos kultūros standartus, kurie nugali „Fortum“ akiplėšiškumą bei politikų korupciją“.

Dabar „Fortum“, anot N. Puteikio, mėgins nerūšiuotų šiukšlių ir plastiko deginimą perkelti į kitus miestus, tad jis linki „visiems sėkmės ginantis nuo šių nuodytojų“. Ir ragina susitikti visiems mitinge prie Seimo, nes esą reikės ginti dabartinius aplinkosauginius oro taršos standartus nuo fortumiečių lobistų. Paklaustas, kokiems Klaipėdos politikams buvo išdalyti „milžiniški kyšiai“, N. Puteikis patikslino, kad tai ne vien Klaipėdos, bet ir Lietuvos politikai, nes tam neva reikėjo ir Energetikos ministerijos paramos.

REKLAMA
REKLAMA

„Fortum Klaipėda“ nesijaučia pralaimėjusi

Bendrovės „Fortum“ atstovas spaudai Andrius Kasparavičius portalui Balsas.lt sakė nežinąs, kokią pergalę švenčia N. Puteikis. „Iš tikrųjų reiktų klausti Seimo nario, nuo ko apginta Klaipėda. Nei mes toje gynyboje dalyvavome, nei ką nors puolėme. „Fortum Klaipėda“ kelerius metus vykdė statybas, siekė gauti įvairius leidimus, juos gavo, o šiuo metu pradeda testuoti objektą, kuris vadinasi koordinuota šilumos ir elektros jėgainė“, – sakė jis. Pasak A. Kasparavičiaus, jam neaišku, ką švenčia Seimo narys. Paprašytas pakomentuoti teiginius, kad bendrovė negavo leidimo deginti plastiko ir teisės įsivežti atliekų deginimui iš kitų regionų, A. Kasparavičius sakė: „Nei to buvo siekiama, nei tas buvo gauta. Ko buvo siekiama, tas ir buvo gauta. Leidimą gavome praeitą savaitę. Tai yra 123 lapų dokumentas, kurį išduoda ir patvirtina turbūt visos įmanomos Lietuvoje institucijos. Visą informaciją galima rasti svetainėje Tipk.lt. (Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą privalo turėti įmonės kurių veikloje susidaro pavojingos ir nepavojingos atliekos, jei į aplinką išleidžiamos nuotėkos, į aplinkos orą išmetami teršalai ir kt. – Balsas.lt).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kasparavičius, paklaustas, ar tikrai bendrovė neprašė leidimų tiems veiksmams, kurių negavimą Seimo narys įvardija kaip pergalę, atsakė aptakiai. „Na, čia labai sunku pasakyti apie viską detaliai. N. Puteikis ne kartą yra teigęs, kad mes ruošiamės net importuoti atliekas, o dabar kalbama apie kitus regionus. Aš noriu akcentuoti, kad atliekų tvarkymu bendrovė neužsiima ir iš to pajamų nesitiki. Tai bus jėgainė, kuri naudos iš dalies atliekas, iš dalies biokurą ir tieks šilumą bei elektrą, ir tai yra verslo esmė“, – aiškino jis.

REKLAMA

Pašnekovo teigimu, šiluma bus parduodama vieninteliam pirkėjui – AB „Klaipėdos energija“, o elektra – „bendra tvarka į tinklą“. Pasak jo, elektros kaina būsianti labai maža, o šilumos „ne tik konkurencinga, bet ir mažesnė“. A. Kasparavičius mano, kad projektas apskritai vystomas sėkmingai, nes visi veiksmai, kurie numatyti pagal verslo planą, vėlavo ne daugiau kaip mėnesį.

Kalta ne technologija?

Lina Šleinotaitė-Budrienė, UAB „Ekokonsultacijos“ vadovaujančioji partnerė, portalui Balsas.lt sakė, kad atliekų deginimas nėra nei panacėja, nei blogis. „Jis numatytas nacionaliniuose energetinės strategijos dokumentuose ir yra hierarchijoje aukščiau, nei atliekų utilizavimas sąvartyne“, – pabrėžė ekspertė. Akcentuodama, kad nėra įsigilinusi konkrečiai į Klaipėdos projektą, L. Šleinotaitė-Budrienė nurodė, kad pagrindinės bėdos atsiranda ne dėl technologijos pasirinkimo, o dėl galimai nepakankamos kontrolės. „Tiek rūšiuotų, tiek nerūšiuotų atliekų deginimui turi būti išduodami TIPK leidimai ir privalomi poveikio aplinkai kontrolės reikalavimai. Klausimas – kiek efektyvi yra ta kontrolė“, – sakė ji.

REKLAMA

Abiem atvejais, pasak pašnekovės, skiriasi tik kuro pateikimo būdas, o kriterijus ir normas turi nustatyti valstybės kontroliuojančios institucijos. Komentuodamas situaciją Klaipėdos žurnalistas Linas Poška portalui Balsas.lt sakė, kad visuomenei objektyvios informacijos trūksta. „Kova vyksta kelis metus. N. Puteikis buvo kaltinamas, kad dirba GAZPROMUI, o minėta įmonė – nešvariu verslu. Sprendimus priima Klaipėdos savivaldybėje posėdžiaujantys politikai. Prezidentė yra pagyrusi Klaipėdą už šią numatomą elektrinę, tačiau pasakyti, kad visiems viskas aišku – vargu ar išeitų“, – pripažino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

****

UAB „Fortum Klaipėda“ įkurta 2007 m. lapkričio 21 d., kai AB „Klaipėdos energija“ ir UAB „Fortum Heat Lietuva“ akcininkai apsisprendė statyti naują termofikacinę elektrinę Klaipėdos mieste. Šiam tikslui įgyvendinti bei tolesniam elektrinės eksploatavimui buvo nuspręsta įsteigti uždarąją akcinę bendrovę „Fortum Klaipėda“.

Įsteigus įmonę, akcijos pasiskirstė taip: AB „Klaipėdos energija“ valdė 49 % , o UAB „Fortum Heat Lietuva“ – 51 % įmonės akcijų. Po 2010 metų gegužės mėnesį įvykusiame akcininkų susirinkime priimto sprendimo dėl įstatinio kapitalo didinimo AB „Klaipėdos energija“ turi 5 %, o UAB „Fortum Heat Lietuva“ – 95 % akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų