REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aurelija Malakauskaitė, Marija Gabrienė, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Gavusi dviejų Vokietijos bendrovių skundus dėl pernai vykusio konkurso, Viešųjų pirkimų tarnyba stabdo sutarties tiesti dujotiekį nuo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo iki Klaipėdos dujų skirstymo stoties pasirašymą. Projektą įgyvendinanti „Klaipėdos naftos“ bendrovė teisinio pagrindo vokiečių skundams nemato, tačiau lauks Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienam iš svarbiausių Lietuvos strateginių projektų – dar vienas pagalys į ratus. Dvi Vokietijos bendrovės – konkurse dalyvavusi „PPS Pipeline Systems“ ir iš jo pasitraukusi viena iš didžiausių Europos požeminių vamzdynų tiesimo įmonių „Friedrich Vorwerk“ – Viešųjų pirkimų tarnybai atsiuntė skundus dėl pernai vykusio dujotiekio nuo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo krantinės iki Klaipėdos dujų skirstymo stoties tiesimo konkurso.

REKLAMA

Vokiečiai turi pretenzijų, neva konkursas vyko pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą, nes paskutiniame jo etape buvo keičiami vertinimo kriterijai. Viešųjų pirkimų tarnyba, įžvelgdama nemažą galimą riziką, pradėjo aiškintis pretenzijų pagrįstumą.

„Viešųjų pirkimų tarnyba įvertins visas aplinkybes, paims visus dokumentus ir žiūrės, kaip buvo sudaryta eilė, įvertins visą dokumentaciją, ar pagrįsta pretenzija, ar ne“, – sakė Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Žydrūnas Plytnikas.

REKLAMA
REKLAMA

Jungiamojo dujotiekio tiesimo konkursą laimėjo dviejų Lietuvos bendrovių konsorciumas, pasiūlęs mažiausią – 167 milijonų litų – kainą. Skelbdama šį konkursą „Klaipėdos nafta“ buvo nurodžiusi ir galutinę – darbus branginančią – baigimo datą, kurią vėliau, sužinojusi, jog keičiasi uosto gilinimo darbų terminai, iš konkurso kriterijų pašalino.

„Kriterijai buvo keisti laiku informavus abudu rangovus, nė iš vieno nebuvo sulaukta skundų ir tik vėliau, kai konkursas buvo pralaimėtas, pasipylė skundai. Griežtai laikėmės įstatymo raidės ir tik norime, kad kuo greičiau būtų ištirta ir atsakyta į visus klausimus, kad projekto terminams tai neturėtų pasekmių“, – kalbėjo AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas pripažįsta, kad didieji – šimtų milijonų litų vertės – konkursai dažnai stringa dėl skundų ar teisminių ginčų.

„Dažniausiai yra piktybiškumo, t.y., tas, kuris nelaimi, laimėjusįjį apskundžia ir tos procedūros tęsiasi ilgai, ir dažnai teismuose atsiduria, ir kartais tie projektai tampa neįgyvendinami vien dėl teisminių procesų, ginčų“, – teigia Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Žydrūnas Plytnikas.

Vokiečių bendrovės dėl pralaimėto konkurso irgi ketina kreiptis į teismą. Jį laimėjęs rangovas per dvejus metus – iki 2014-ųjų rudens – turi suprojektuoti ir nutiesti beveik 20 kilometrų jungiamąjį vamzdyną nuo terminalo krantinės iki Klaipėdos dujų skirstymo stoties. Terminalas turi būti baigtas iki 2015-ųjų sausio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų