REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taupyti mažųjų sąskaita – lengviausias kelias

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad ir šiemet vasarą Panevėžyje iš trisdešimties lopšelių-darželių dirbs tik šeši. Nors daugelis miestų atsisako praktikos vasaros mėnesiais palikti tik kelis veikiančius darželius, Panevėžyje permainomis nė nekvepia – miesto biudžetas ir taip skylėtas. Svarstykles, kurių vienoje pusėje – vaikų gerovė, o kitoje – finansai, nusveria būtent pastarieji.

REKLAMA
REKLAMA

Darželių mažėja

Kaip teigė Savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Zita Satkauskienė, šią vasarą veiks tik šeši lopšeliai-darželiai, vienu mažiau nei pernai: „Kregždutė“, „Vyturėlis“, „Aušra“, „Kastytis“, „Vaikystė“ ir Kastyčio Ramanausko.

REKLAMA

„Buvo siūlyta, kad dirbtų ir dar vienas, bet taupant lėšas, manome, pakaks ir šešių darželių. Jie bus dideli, dvylikos grupių, turėtų sutilpti visi. Pernai, kai reikėjo iš anksto susimokėti 1,5 Lt už kiekvieną dieną kaip garantiją, kad vaikas tikrai lankys, iš 1400 norinčiųjų beliko tik 800–900 vaikų, o rugpjūtį net sumažėjo iki 700“, – tvirtino Z. Satkauskienė.

Specialistės teigimu, pernai vasarą kai kurios dirbusios įstaigos netgi sutaupė lėšų, nes darželiai nebuvo užpildyti. Įstaigos taip pat taupė samdydamos neturinčius patirties pedagogus ar tuos, kurių kvalifikacija žema. Iki šių metų rugpjūčio pabaigos ikimokyklinio ugdymo įstaigose gali dirbti ir ne specialistai, bet turi būti išklausę atitinkamą pedagogikos ir psichologijos kursą.

REKLAMA
REKLAMA

„Neturintiems patirties jauniems žmonėms yra didelis iššūkis dirbti su iš skirtingų darželių atėjusiais vaikais, bet yra įsigalėjusi tokia praktika, kad atostogaujančius to darželio pedagogus keičia kolegos. Stengiamasi taip sudaryti grupes, jog to darželio pedagogai prižiūrėtų savo ugdymo įstaigos vaikus, kad šie patirtų kuo mažiau streso. Kiekvienas vaikas yra brangus, tad įstaigos siekia, kad būtų patenkinti visų tėvų poreikiai“, – „Sekundei“ teigė Z. Satkauskienė.

Kenčia ir pedagogai

Visi specialistai sutinka, kad vaikams, ypač patiems mažiausiems, darželio keitimas didžiulis stresas. Daugelis tėvų priversti atostogas imti ne abu kartu arba prašyti senelių pagalbos, kad tik vaikui nereikėtų patirti streso. Todėl galima teigti, kad vaikų, kuriems vasarą reikalingas darželis, yra daug daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pedagogams, kurių įstaiga dirba, taip pat vasaros „parduotos“, nes jie priversti atostogauti ne kada nori, o kada leidžia valdžia. Niekas nesiginčys, kad pedagogo darbas – itin atsakingas, todėl jiems ir skiriamos dvigubai ilgesnės atostogos nei kitiems darbuotojams.

Tačiau kai kurie pedagogai savo poilsį aukoja dėl gardesnio kąsnio ir įsidarbina kitame, vasarą dirbančiame darželyje. Nėra įstatymo, kuris priverstų pedagogus atostogauti ir rugsėjį sugrįžti pailsėjusiems.

Dar pernai buvo svarstoma, kad darželiai vasarą galėtų būti uždaryti tik po mėnesį, atsižvelgiant į tėvų pageidavimus, tačiau, pasak Z. Satkauskienės, toks siūlymas nesulaukė palaikymo. Pagrindinis motyvas – ir taip kiauram biudžetui tai būtų per didelė našta, o pedagogai negalėtų pasinaudoti nepertraukiamomis 56 dienų atostogomis.

REKLAMA

„Tai, kad dirbtų visi darželiai, neįmanoma. Finansavimas mažas, todėl net jeigu ir darželiuose būtų ne visos grupės, nepavyktų sutaupyti tiek, kiek dabar. Kita problema – kaip suderinti darbuotojų darbo grafikus, kad visi spėtų paatostogauti. Ir pačios įstaigos nėra suinteresuotos dirbti visą vasarą“, – kalbėjo Z. Satkauskienė.

Daugiausia kainuoja komunalinės paslaugos

Pernai septyniems lopšeliams-darželiams liepos ir rugpjūčio mėnesiais išlaikyti skirta apie 700 tūkst. litų, o šiųmečiuose planuose – 684,5 tūkst. Didžiąją dalį šių lėšų sudarė atlyginimų fondas. „Sekundės“ kalbinti įstaigų vadovai teigė, kad sunkiausia būtų ne suderinti darbuotojų darbo grafikus, o padengti vis brangstančias komunalines paslaugas: elektrą, vandenį.

REKLAMA

Pasak įstaigų direktorių, dalis vaikų atostogauti išeina jau birželio mėnesį, darželį palieka ir būsimieji pirmokai, todėl dalis pedagogų atostogauti gali pirmąjį vasaros mėnesį. Auklėtojų padėjėjos ir kitas techninis personalas atostogų turi tik vieną mėnesį.

„Galvojant apie vaiką, geriausia būtų, kad dirbtų visi darželiai, ir tėvams daug patogiau, bet finansiškai kol kas nesame pajėgūs. Aišku, pedagogai gali atostogų išeiti ir truputį anksčiau, tuos grafikus galima suderinti, bet brangiausios yra komunalinės paslaugos. Ar valgį virsime visam darželiui, ar tik dviem grupėms, elektros sąnaudos nedaug kuo skirsis“, – sakė lopšelio-darželio „Diemedis“ direktorė Asta Radžiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taikos“ lopšelio-darželio direktorė Zina Jovaišienė teigė, kad daugiausia lėšų pareikalautų virtuvės ir skalbyklos paslaugos, tačiau reikėtų gerai apskaičiuoti ir apsvarstyti kitus galimus variantus.

„Toks klausimas ir anksčiau buvo keliamas. Patys savo darželyje darėme apklausą, vasarą įstaigą lankančiųjų nėra daug, tad dirbti mums būtų nuostolinga. Bet anksčiau visi darželiai dirbdavo, tada ir vaikų būdavo daugiau, o dabar finansinė padėtis kitokia. Bet ateičiai, manau, galima būtų apsvarstyti ir kitus variantus“, – tvirtino Z. Jovaišienė

REKLAMA

Finansų ir biudžeto skyriaus vyriausiosios ekonomistės Ilonos Meilūnienės teigimu, vieno darželio išlaikymas Savivaldybei kainuoja labai įvairiai, tai priklauso nuo pedagogų kvalifikacijos ir darbo stažo, nuo to, kiek vaikų gauna lengvatas, ir pan.

Apskaičiuota, kad vieno didelio darželio, turinčio dvylika grupių, vien komunalinės paslaugos dviem vasaros mėnesiams kainuoja apie 5–6 tūkst. litų. Tačiau jeigu dirba ne 12, o dvi ar keturios grupės, tai natūralu, kad ir išleidžiamo vandens ar suvartojamos elektros kiekiai turėtų būti mažesni.

REKLAMA

„Toks klausimas, kad vasaros mėnesiais galėtų dirbti visi darželiai, net nebuvo svarstytas. Jeigu būtų priimtas sprendimas, tada ir darytume analizę, skaičiuotume, kiek Savivaldybės biudžetui tai kainuotų“, – sakė I. Meilūnienė.

Vaikai svarbiau

Kol mažieji panevėžiečiai bus priversti vasaras leisti prigrūstose grupėse svetimuose darželiuose, kitų miestų darželinukai šio streso nepatirs. Šiaulių darželiai pernai vasarą dirbo beveik visi: iš 29 ikimokyklinio ugdymo įstaigų tik 3 darželiai duris užvėrė liepos mėnesį, o 2 atostogavo rugpjūtį, bet jų vaikai su savo auklėtojomis persikėlė į artimiausiai esantį darželį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažeikių rajono savivaldybė pernai taip pat atsisakė budinčių darželių ir dirbo be įprastinių atostogų.

Kaip „Sekundei“ teigė Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus, pasitarus su tėvais, su lopšelių-darželių bendruomenėmis ir vadovais, buvo nutarta, jog patys darželiai galės nuspręsti, kada ir kiek jie atostogaus, kada dirbs, turės vieną budinčią grupę ar pasirinks kitokią darbo formą.

„Pačios darželių bendruomenės turėjo nuspręsti, kaip su turimais asignavimais jie galės išgyventi. Šis eksperimentas pasiteisino. Tėvai buvo patenkinti, o patys darželiai didelių problemų neturėjo. Finansiškai gal kiek sunkiau buvo, bet didelių išlaidų tikrai nepatyrėme. Šiemet planuojame dirbti taip pat“, – sakė A. Stonkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų