REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 „Sulaikyta viena rimčiausių ir pavojingiausių pastarojo meto nusikalstamų grupuočių šalyje, kuri veikė net tarptautiniu mastu. Iš to galime matyti kokio masto smūgis suduotas organizuotam nusikalstamumui mūsų šalyje”, - antradienio popietę žiniasklaidai kalbėjo šalies generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp sulaikytųjų – ir pagrindiniai Agurkinių grupuotės lyderiai. Šios gaujos lyderiu tituluojamas 41 metų Saulius Velečka, pravarde Agurkas taip pat suimtas. Be jo, Algis Ringaila, geriau žinomas pravardėmis Čikis ir Algensas bei dar keturi gaujos nariai.

REKLAMA

Gaujos nariams pareikšti įtarimai dėl didelio kiekio narkotikų prekybos, neteisėto praturtėjimo ir kitų nusikalstamų veikų, kurių pareigūnai kol kas dar nelinkę pagarsinti.

Kai kurie tyrimai pradėti bendradarbiaujant su pareigūnais iš užsienio šalių.

Portalo Balsas.lt šaltinių teigimu, antradienį nuo ankstyvo ryto Kaune vyko Agurkinių gaujos vyrų sulaikymai Kauno mieste.

Juos sulaikant dalyvavo per šimtas kriminalinės policijos pareigūnų, specialaus būrio „Aras” kovotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Operacijos detalės buvo kruopščiai slepiamos nuo aukščiausių Kauno teisėsaugos pareigūnų, kadangi baimintasi, jog informacija pasieks gaujos narius. Jau ne vienerius metus sklando kalbos, kad gaujos nariai galimai turėjo savų žmonių svarbiausiuose Kauno policijos padaliniuose.

Kalbama, kad šią plataus masto operaciją Vilniaus kriminalistai norėjo surengti dar prieš keletą mėnesių, tačiau kaskart nesurasdavo grupuotės lyderio S. Velečkos, kuris jų žiniomis, nemažai laiko praleisdavo užsienio šalyse.

Kriminalinės policijos biuro pavaduotojas Andžejus Roginskis pareiškė, kad kratos tebevyksta kai kuriose šalies vietose. Grupuotės nariai veiklą vykdė Vakarų ir Rytų šalyse, kadangi pastaraisiais metais nusikaltėliams veikla svetur yra kur kas palankesnė nei gimtojoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu sprendžiami klausimai dėl suėmimo – griežčiausios kardomiosios priemonės, tad artimiausiu metu paaiškės kuriam laikui bus sulaikyti svarbiausios kauniečių gaujos nariai.

Agurkinių šulai ir eiliniai veikėjai išvežioti po skirtingus šalies tardymo izoliatorius – kalėjimus.

Kaunas – buvo vienas iš pagrindinių objektų po ankstesnių plačiai pagarsintų gaujų sutriuškinimo operacijų. Mes, šiame mieste, turėsime ir toliau ką veikti”, - į klausimą ar teisėsaugininkai jaučiasi „išvalę” Kauno miestą, atsakė šalies policijos vadovas S. Skvernelis.

REKLAMA

Tyrimą, nukreiptą prieš Agurkinius vykdė Policijos departamento Kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai.

Dešimtmetį veikė netrukdomai

Balsas.lt primena, kad beveik dešimtmetį nevaržomai veikusi Agurkinių gauja – pirma tokia rimta nusikalstama organizacija po prieš keletą metų sėkmingai sutriuškintos Kauno Daktarų gaujos.

Senieji Vilijampolės gaujos lyderiai su Henriku Daktaru priešakyje jau beveik dvejus metus teisiami Klaipėdos apygardos teisme.

REKLAMA

Nuosprendžiai šios gaujos nariams turėtų būti paskelbti šių metų pavasario pabaigoje.

Pastaraisiais metais Agurkinių lyderiai šmėžavo ne viename teismo procese, tačiau kaskart gaujos lyderiai išsipirkdavo simbolinės bausmėmis.

Agurkinių gaujos vardas kaskart minėtas po kiekvieno didesnio susišaudymo Kaune.

Iki šiol nesurasto žudiko taikiniu buvo tapęs net pats šios gaujos ideologas S. Velečka.

2001-ųjų gruodžio 20-osios pavakare Agurkui Kalniečių rajone išlipus iš automobilio, iš už kampo iškart imta šaudyti. Apie pasikėsinimą nužudyti policijai tąsyk pranešė bičiulius, pas kurį S.Velečka ir atvažiavo, tačiau jis tikino užpuolikų nematęs. Apšaudyto Agurko kišenėse tąsyk kriminalistai aptiko solidžią pinigų sumą. Nė viena iš penkių kulkų gyvybiškai svarbių organų nepalietė, tačiau jos susmigo į S. Velečkos krūtinę, pilvą ir ranką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigė tuomet šio įvykio aplinkybes narpliojęs Kauno kriminalinės policijos darbuotojas, Agurkui į jį nukreiptas kulkas pavyko atremti prisidengus odine rankine bei ranka, kurį puošė masyvus, kelių tūkstančių litų vertės laikrodis.

Buvo tapęs D. Kedžio taikiniu?

2011 metų lapkritį netikėtai žiniasklaidoje debiutavęs neva buvęs Kauno pedofilijos skandalo garsenybės Drąsiaus Kedžio bičiulis, vėliau policijos informatoriumi pramintas Mindaugas Žalimas prieš vienos televizijos laidos kūrėjų įjungtą vaizdo kamerą pareiškė, kad „be tų keturių žmonių (be 2009-ųjų spalio 5-osios rytą Kaune nušautų, pedofilija apkaltintų Violetos Naruševičienės,

REKLAMA

Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus, vėliau mįslingomis aplinkybėmis mirusio Andriaus Ūso), esą planavo nušauti ir tuometinį, Kauno apygardos teismo pirmininką Albertą Milinį, kurio sūnus buvo nužudytas ne ką paslaptingesnėmis aplinkybėmis, bet ir buvusį verslo bendrininką Saulių Velečką”.

Apsaugininkų priežiūroje iki šiol gyvenantis M. Žalimas televizijos laidos kūrėjams sakė, kad su Agurkinių vadeiva „D. Kedys kažkaip buvo susijęs vogtų automobilių iš Vokietijos gabenimu ir pardavimu į Rusiją, Baltarusiją”.

REKLAMA

M. Žalimas kalbėjo girdėjęs, kad D. Kedys su S. Velečka susipyko, o vėliau D.Kedys esą jam buvo skolingas milijoną litų.

Dar 2009-ųjų vasarą, likus keletui mėnesių iki Kauno pedofilijos, vėliau virtusios žudynėmis, istorijos pradžios, plačiai sklido kalbos, kad neva D. Kedys prie vienos degalinių Klaipėdoje smarkiai apkūlė Agurkinių lyderį. Nors šis tąkart buvo su apsaugininkais, tačiau pastarieji kažkodėl nesiryžo išskirti smarkiai įsiaudrinusių vyrų.

Maudėsi piniguose ir prabangoje

Paskutinį kartą S. Velečka teisėsaugos pričiuptas buvo 2008-ųjų rudenį, tačiau po kelių mėnesių pritrūkus įrodymų išleistas į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais metais S. Velečka viešumoje vaikščiojo 2–3 apsaugininkų lydimas. Važinėjo šarvuotu BMW 7-osios klasės automobiliu, specialiai pagamintu pagal užsakymą Rusijoje.

Kaune kalbama, kad miestiečių pamėgtuose naktiniuose klubuose ir restoranuose S. Velečka pasirodydavo žmonos ir dukters kompanijoje. Agurkinių gaujos nariai mėgavosi išskirtine prabanga: su sutuoktine ir dviem vaikais S. Velečka gyveno prabangiai įrengtame nuosavame name Kaune, Lampėdžiuose. Kiti įtakingiausi Agurkinių gaujos nariai taip pat gyveno nuosavuose namuose, prašmatniai įrengtuose naujos statybos daugiabučiuose.

REKLAMA

Visi gaujos nariai ir jų moterys vairuodavo prabangius automobilius, kasdien vilkėdavo brangiai kainuojančiais prestižinių mados namų drabužiais, rinkdavosi keliones į tolimus, egzotiškus kraštus.

Neoficialiais duomenimis, Agurkas pastaruoju metu dažnai pogrindinio verslo reikalais viešėjo Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje. Būta kalbų, kad buvo užmezgęs glaudžius ryšius su įtakingiausiais Maskvos nusikalstamo pasaulio veikėjais.

Pagrindinius Agurkinių gaujos veikėjus teismuose atstovaudavo iš Generalinės prokuratūros prokurorų gretų į advokatus persikvalifikavęs Linas Belevičius. Jo surinktais duomenimis gaujos nariai jau kartą stojo prieš Kauno apygardos teismą, tačiau realiomis laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti buvo tik žemesnės grandies atstovai. Tuo tarpu gaujos šulams skirtos simbolinės piniginės bausmės.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų