REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas abejoja naujosios renovacijos programos sėkme ir sako, kad Vyriausybė bent pradžioje turėtų kompensuoti 40 proc. renovacijos išlaidų.

Savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas abejoja naujosios renovacijos programos sėkme ir sako, kad Vyriausybė bent pradžioje turėtų kompensuoti 40 proc. renovacijos išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Savivaldybių asociacija, atlikusi skaičiavimus, priėjo išvadą, kad šiandien skiriama valstybės dotacija - 30 proc. renovacijos sumos - yra ant tos ribos, kada žmogus gali galvoti - verta jam ar neverta (renovuoti - ELTA)", - antradienį po savivaldybių merų susitikimo su Premjeru sakė R. Malinauskas.

REKLAMA

"Aš manyčiau, kad Aplinkos ministerija, Seimas, Vyriausybė turi peržiūrėti 30 proc. skyrimo nuostatą. Mūsų skaičiavimu ir siūlymu, būtų galima metams ar dvejiem metams padaryti 40 proc., kas nesuskubs per pirmus metus, sakykime, tada mažinti 5 proc. ir po 3-4 metų grįžti prie 30 proc. Tai būtų dar didesnė paskata imti ir operatyviai kažką daryti",- teigė Savivaldybių asociacijos prezidentas.

Pasak R. Malinausko, dabartinėje situacijoje, jeigu namas yra palyginti taupus, nors statytas prieš kelis dešimtmečius, gali būti taip, kad per metus renovavus bus sutaupoma 70 ar 100 litų ir gyventojai paskaičiuos, kad renovuoti namą tiesiog neapsimoka.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybių asociacijos prezidento teigimu, naujasis renovacijos įstatymas, nors pradėtas rengti daugiau negu prieš metus, apskritai priimtas gana skubotai ir renovacijos problemų nesprendžia.

"Pirmiausia savivaldybių savarankiškumas arba galėjimas spręsti klausimus ir toliau priklauso nuo gyventojų daugumos apsisprendimo. Ar tai gerai, ar blogai - diskusijų klausimas, bet prie renovacijos spartinimo tai neprisidės", - sakė R. Malinauskas.

Kaip antrą problemą R. Malinauskas išskyrė tai, kad gyvenantieji socialiniuose būstuose ir gaunantys socialines išmokas prie renovacijos neprisidės, už juos renovaciją kaip turto savininkės savo lėšomis turės vykdyti savivaldybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra labai didelės lėšos savivaldybėms, nes nuo savivaldybės dydžio priklauso ir tų butų skaičius, o kada vieno buto renovacija yra apie 20 tūkst. litų, tai padauginus iš tų šimtų ar tūkstančių butų susidaro labai didelės sumos. Deja, finansiškai savivaldybės bus nepajėgios spręsti šio klausimo",- pažymėjo savivaldybių asociacijos prezidentas.

Taip pat R. Malinauskas atkreipė dėmesį, kad kai kuriais atvejais kompensacijas už šildymą gaunantys žmonės nėra linkę pritarti renovacijai, nes sumažėjus šildymo kaštams jie rizikuoja prarasti kompensacijas.

REKLAMA

R. Malinauskas teigė neabejojantis, kad naujoji renovacijos programa bus palanki ir palengvins darbus tik trims savivaldybėms - Zarasų, Visagino ir Ignalinos, kadangi šios savivaldybės renovaciją iš dalies finansuoja iš Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondo.

Premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams po susitikimo teigė, kad toks pasiūlymas bus svarstomas, bet nereikia nurašyti ir dabartinės renovacijos programos.

"Reikėtų paskaičiuoti. Bet žinote, reikia vertinti, kokios yra finansinės galimybės, ir pagalvoti, ar šiuo metu toje programoje susidarys tokia suma pinigų", - apie savivaldybių asociacijos pasiūlymą didinti Vyriausybės kompensuojamą dalį kalbėjo A. Butkevičius.

REKLAMA

Premjeras siūlė palaukti, kol naujoji renovacijos programa pradės veikti, ir siūlė iš karto nevertinti jos pesimistiškai.

"Kai kurie merai jau dabar laukia šitos programos ir nėra tokie pesimistiški, kaip kai kas bando traktuoti", - sakė Vyriausybės vadovas.

Paklaustas, ar principas, kad už renovaciją turi pasisakyti dauguma namo gyventojų, nebus keičiamas, A. Butkevičius sakė, jog yra numatyta, kad dauguma gyventojų turi pasisakyti už renovaciją ir kad į gyventojų pageidavimus reikia atsižvelgti visada.

Apie tai, ar bus svarstoma mažinti kompensacijas už šildymą gyventojams, kurie atsisako renovuoti namą, A. Butkevičius taip pat daug kalbėti nenorėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kol kas sunku pasakyti. Bet aš manau, kad gyventojai patys, kai pamatys, kad gyvenamajame name už 1 kvadratinį metrą mokama nuo 80 centų iki 1 lito 20 centų, pradės kreiptis į savivaldybes ir kitas institucijas, kad jų namas būtų renovuojamas", - sakė A. Butkevičius.

Premjeras tvirtino, kad šilumos ūkis turi būti tvarkomas kompleksiškai - ne tik rūpinantis gyvenamųjų namų renovacija, bet ir lygiagrečiai pertvarkant šilumos tinklus ir šilumos gamybą, katilines pertvarkant biokuro naudojimui. Tuomet, anot Premjero, būtų perkama mažiau gamtinių dujų ir mažėtų šilumos kainos.

Premjero teigimu, už tokią pertvarką bus atsakingos būtent savivaldybės, kurios galės pretenduoti ir į Europos Sąjungos paramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų