REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas Savickas, Vakarų Lietuvos medicina (http://www.vlmedicina.lt/)

Pastarosiomis dienomis, plūstelėjus susirgimų gripu bangai, vis dažniau gydytojams tenka skubėti konsultuoti pacientų į namus. Beveik visi „Vakarų Lietuvos medicinos“ pašnekovai tikino, kad vizitų namuose paslauga turėtų būti teikiama tik tam tikroms gyventojų grupėms – kūdikiams, neįgaliems asmenims ar tiems, kurie dėl svarbių priežasčių negali patys atvykti į gydymo įstaigą. Pastarųjų metų tendencijos rodo, kad iškvietimų į namus dėl vienų ar kitų priežasčių mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Paslauga efektyvi ir reikalinga

Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Viktoras Grigalauskas teigia, kad gydytojų vizitų į pacientų namus paslauga reikalinga ir net atsiperkanti: jeigu bent daliai sergančiųjų oro lašeliniu būdu plintančiomis infekcijomis nereiktų vykti į polikliniką, sumažėtų sergančiųjų šiomis infekcijomis skaičius – tiesiog nebūtų užkrečiami kiti asmenys.

REKLAMA

Paklaustas, ar tokios šeimos gydytojo vizitacijos paciento namuose nėra tarybinių laikų reliktas, V. Grigalauskas net pyktelėjo.

„Be reikalo jūs taip apie sovietinių laikų reliktus. Ši paslauga, pavyzdžiui, jau nuo senų laikų teikiama Vokietijoje. Tiesiog kuo mažiau poliklinikoje kosinčių ir čiaudinčių žmonių, tuo geresnė oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų profilaktika. Geriau tokius pacientus aptarnauti namuose ir užkirsti kelią kitų poliklinikos lankytojų užkrėtimo galimybei, – gydytojų vykimo pas pacientus privalumus vardino V. Grigalauskas. – Ši paslauga jokiu būdu nėra sovietinių laikų reliktas. Žiemos metu, o ypač esant epideminei situacijai, tokie iškvietimai būtini. Be to, tai yra tinkamo požiūrio į pacientą įgyvendinimas ir paslaugos prieinamumo užtikrinimas. Ne pacientas turėtų taikytis prie mūsų, o mes, medikai turėtume prisitaikyti prie paciento poreikių. Tokia yra mano asmeninė nuomonė“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak gydytojo, pajūryje pastarosiomis savaitėmis esant permainingiems orams, susirgimų infekcinėmis ligomis padaugėjo, todėl padaugėjo ir iškvietimų į namus. „Būna ir 15, ir 16, ir 20 iškvietimų. Kitą dieną – tik 7. Žinoma, pirmiausia aptarnaujame vaikus, bet ir visus kitus ligonius taip pat. Aš laikausi požiūrio, kad geriau daugiau išleisime degalams, bet sirgs mažiau žmonių“, – sakė gydytojas V. Grigalauskas.

Nurodo ekonominius ir medicininius paslaugos trūkumus

Vienoje geriausiai šalyje valdomų – Vilniaus Centro poliklinikoje yra užsiregistravę 135 tūkst. gyventojų. Įstaigos vadovas dr. Kęstutis Štaras skuba paaiškinti Centro poliklinikos specifiką – turima daug pacientų, gyvenančių atokiuose miesto rajonuose. Kartais gydytojams, vykstantiems pagal iškvietimus pas pacientus į namus, tenka važiuoti iš vieno mikrorajono į kitą eismo spūsčių metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gydytojų laiko sąnaudos nepagrįstai didelės, reikia dar pridėti ir kuro išlaidas. Vizito į namus atveju paslaugos apmokėjimas yra toks pats, kaip ir pacientui atvykus į polikliniką. Apmokama pagal bendrą įkainį, pagal prisirašiusių pacientų skaičių“, – teigė K. Štaras.

Jis atkreipia dėmesį ir į medicininius paslaugos trūkumus – mat pas pacientą atvykstantis gydytojas turi ribotas diagnostikos priemones – tik termometrą, stetoskopą ir kraujospūdžio matuoklį.

„Nėra ta paslauga namuose labai informatyvi. Dažnu atveju, jeigu susiduriama su sunkesne paciento būkle, vis tiek reikia atlikti tyrimus. Daug pacientų supranta, kad įstaigoje jie gautų kokybiškesnę paslaugą, ir stengiasi čia atvykti. Mes esame padarę taip, kad įvairiais neaiškesniais atvejais paskambinęs pacientas sujungiamas su jo šeimos gydytoju, o jeigu jo nėra – budinčiu gydytoju, – aiškino Centro poliklinikos vadovas. – Bandoma išsiaiškinti, kokia yra situacija, ir jeigu gydytojas įtaria, kad po vizito namuose bus reikalingi tyrimai, pacientui siūloma atvykti į polikliniką. Taip pat, sprendžiant dėl vizito į namus, vertinama to paciento socialinė padėtis – ar jis vienišas, ar turi artimųjų, kurie galėtų padėti atvykti į polikliniką.“

REKLAMA

Piktnaudžiavimo atvejų mažėja, mažėja ir iškvietimų į namus

Dr. Kęstutis Štaras, paklaustas, ar piktnaudžiaujama gydytojų iškvietimais į namus, atsakė teigiamai, bet pabrėžė, kad tokių atvejų nėra daug, ir svarbiausia – jų mažėja. „Žmonės – patys įvairiausi, todėl natūralu, kad būna ir tų papiktnaudžiavimų. Bet norėčiau pabrėžti, kad jų mažėja, visuomenė tampa sąmoningesnė“, – teigė K. Štaras.

Centro poliklinikos statistiniai duomenys rodo, kad medikų vizitų į pacientų namus skaičius pastaruosius trejus metus laipsniškai mažėjo. 2010 m. poliklinikos gydytojai pacientų namuose lankėsi 22,2 tūkst. kartų, vidutiniškai po 88 kartus per dieną, 2011 m. – 16,6 tūkst. kartų, vidutiniškai po 66 kartus per dieną, o 2012 m. – 14,2 tūkst., arba vidutiniškai 56 kartus per dieną.

REKLAMA

Kiekviena įstaiga turi savo tvarką

Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos Rimantos Rožanskaitės teigimu, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus kiekviena sveikatos priežiūros įstaiga pati nusistato tvarką, kaip ir kokiais atvejais šeimos gydytojai vyksta į pacientų namus.

„Tačiau, nors ir įstaigos turi tokią teisę, iš esmės tos tvarkos skiriasi nedaug, daugiausia tik tiek, kiek reikia pagal kiekvienos įstaigos specifiką. Pacientų lankymas namuose įeina į šeimos gydytojo pareigas, ypač vyresnių, neįgalių pacientų. Daugumoje įstaigų nusistovėjusi tvarka, kad paskiriamas budintis gydytojas, kuris tą dieną ir skiria vizitacijoms pacientų namuose“, – sakė. R. Rožanskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos skyriaus vedėja sako, kad dar prieš keletą metų dėl gydytojų vykimo ar nevykimo į namus kildavę daug konfliktų, ir tai buvusi gana aštri problema, o pastaruoju metu padėtis esanti daug geresnė. „Pastaruoju metu šia tema visiškai negauname skundų, nors prieš keletą metų jų būdavo, ir nemažai. Tiek pacientai, tiek gydytojai daugiau įprato vieni su kitais bendrauti telefonais ir taip surasti sprendimus. Yra kontaktiniai telefonai, specialiai tokiems atvejams, kai kuriose įstaigose – kiekviename kabinete“, – teigė R. Rožanskaitė.

REKLAMA

Pacientų lankymas – pagal sergamumą

Vilniaus Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja valdymui Violeta Tylienė sako, kad poliklinikos šeimos gydytojai pas pacientus masiškai vyksta tik epidemijų metu, o ramesniu metu – tik pagal poliklinikos patvirtintą tvarką.

„Pas vaikus iki trejų metų, neįgalius asmenis vykstame, na ir kokiais nors ypatingesniais atvejais, kai pacientas dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali atvykti pats. Pavyzdžiui, šiandien sulaukėme 20-ies iškvietimų pas vaikus, o pas suaugusius – 3 iškvietimų. Bet dabar dar nėra epideminės situacijos. Jeigu sergamumas ženkliai išaugtų, padaugėtų ir vizitų į namus“, – nurodė V. Tylienė.

REKLAMA

Privačių gydytojų vizitai į namus – reti

Privačios pirminio lygio ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios Vilniaus Žvėryno klinikos vadovės Mildos Varnienės teigimu, šaltuoju metu laiku, padaugėjus peršalimo ligomis sergančiųjų, per dieną klinikos gydytojai į pacientų namus vyksta 2 – 3 kartus.

„Už tuos vizitus pacientams mokėti nereikia“, – aiškino Žvėryno klinikos vadovė. Tačiau, jos teigimu, dėl šios paslaugos kreipiasi dažniausiai naujagimių ir mažų vaikų tėvai arba neįgalūs asmenys. „Labai retai, beveik išvis nesulaukiame tokių prašymų iš darbingo amžiaus asmenų“, – konstatavo M. Varnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų