REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pradėjo veikti Suomijos dujų įmonės „Gasum“ ir bendrovės „Lietuvos dujos“ rugsėjį bendrai įsteigta gamtinių dujų birža „GET Baltic“.

Pirmadienį pradėjo veikti Suomijos dujų įmonės „Gasum“ ir bendrovės „Lietuvos dujos“ rugsėjį bendrai įsteigta gamtinių dujų birža „GET Baltic“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"GET Baltic" pranešė, jog pirmoji biržos prekybos sesija prasidėjo 10 valandą ryto ir tęsėsi iki 14 valandos.

REKLAMA

ELTA primena, kad rugsėjį Suomijos dujų įmonė "Gasum" bei AB "Lietuvos dujos" įsteigė gamtinių dujų biržą, taip pat buvo patvirtinti bendrovės įstatai ir išrinkti bendrovės valdymo organai.

Įmonės vadovu paskirtas Haroldas Nausėda, nuo pat pradžių vadovavęs biržos kūrimo projektui. 66 proc. naujos bendrovės akcijų priklauso "Lietuvos dujoms", 34 proc. - "Gasum".

2011 m. vasarą patvirtintus naują Gamtinių dujų įstatymo redakciją, buvo sudarytos sąlygos gamtinių dujų biržos veiklai. "Lietuvos dujos" pradėjo vertinti galimybes sukurti efektyviai veikiančią gamtinių dujų biržą. Kadangi Suomijos dujų rinkos dydis ir struktūra yra panašūs kaip ir Lietuvos, o šioje šalyje gamtinių dujų biržos veiklą jau daugiau kaip 10 metų vykdo "Gasum" antrinė įmonė, nuspręsta steigti gamtinių dujų biržą kartu su "Gasum".

REKLAMA
REKLAMA

Birža veiks elektroninės prekybos sistemos, prieinamos internetu, pagrindu. Prekybai bus naudojama šiuo metu Suomijos gamtinių dujų biržoje veikianti prekybos sistema, kuri bus pritaikyta Lietuvos rinkos poreikiams pagal teisės aktų reikalavimus. Prekyba biržoje bus anoniminė ir vykdoma pagal patvirtintas ir su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija suderintas taisykles (Prekybos biržoje reglamentą). Sandorį nulems geriausias kainos pasiūlymas, o dujų kainą biržoje sąlygos natūralūs pasiūlos ir paklausos dėsniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors Lietuvoje kol kas yra tik vienas išorinis dujų tiekėjas, gamtinių dujų birža turėtų palengvinti prekybą gamtinėmis dujomis. Tai būdas, kuris leis greitai - vienu mygtuko paspaudimu, t. y. nesudarinėjant atskirų dujų pirkimo-pardavimo sutarčių, įsigyti gamtinių dujų biržoje. Ypač tai bus aktualu, kai vartotojams reikės įsigyti papildomų dujų trumpiems laikotarpiams, o kitiems vartotojams - parduoti perteklines dujas. Tai padidins dujų rinkos lankstumą ir skatins efektyvų dujų vartojimą.

Prekyba gamtinėmis dujomis biržoje yra dar viena iš alternatyvų dujoms pirkti ar parduoti, todėl dujų rinkos dalyviai, racionaliai vertindami galimas dujų prekybos alternatyvas, turės galimybę pasirinkti, koks prekybos būdas kiekvienu konkrečiu atveju jiems yra tinkamesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų