REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šiais metais planuojamas Vilniaus biudžetas nedaug skiriasi nuo itin lieso praėjusių metų sostinės iždo. 2012-aisiais buvo planuojamos 1,02 mlrd. Lt pajamos ir panašios išlaidos. Šiais metais planuojamos 1,12 mlrd. Lt pajamos ir 1,07 mlrd. išlaidos. Praėjusių metų biudžetą sostinės meras Artūras Zuokas vadino skandalingai mažu, kaltino ano meto konservatorių daugumos Vyriausybę, kad ji Vilnių skriaudžia labiau nei Rusijos carai. Didesnio palankumo sostinei kol kas nerodo ir naujoji valdžia, rašo Lrytas.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas sutiko, kad gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis Vilniuje padidėtų nuo 40 iki 42 proc., bet naudos iš to sostinės biudžetas negaus, nes didesnes GPM pajamas šuniui ant uodegos nuneš sumažėjęs nekilnojamojo turto (NT) mokestis.

REKLAMA

„Tam, kad Vilnius būtų pajėgus vykdyti savo įsipareigojimus, GPM dalį reikia padidinti mažiausiai 20 proc. - iki 60 procentų. Tai, kad planuojama GPM dalį padidinti 2 proc. norint kompensuoti kitų metų NT mažėjimą, nesprendžia Vilniaus miesto savivaldybės finansinių problemų, nes ši dotacija net nepadengia tos sumos. Vilnius, kaip matyti iš valstybės biudžeto projekto, ir toliau bus paliktas miestu donoru ir bus skandinamas skolose", - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistų teigimu, Vilniuje kitais metais NT mokestis gali sumažėti net 17 mln. litų.

Dėl NT mokesčio mažėjimo pasikeitus NT deklaravimo tvarkai, net ir šiais metais vietoj suplanuoto 110 mln. litų NT mokesčio bus surinkta tik 77,4 mln. Lt - net 32,6 mln. litų mažiau.

Konstituciniame Teisme priimtas sostinės savivaldybės prašymas ištirti, ar įstatymai, numatantys, kad Vilniaus biudžetui skiriama tik 40 proc. mieste sumokamo GPM, atitinka Konstituciją. Beveik visoms kitoms savivaldybėms paliekama 100 proc. mokesčio.

„Mūsų argumentai dėl miestui daromos žalos ir nepakankamo pagrindinių sričių finansavimo yra pagrįsti. Vilnius ilgą laiką Vyriausybės ir Seimo sprendimais buvo miestas-donoras, dėl to sostinės skola 2007-2011 m. padidėjo 500 mln. Lt", - tvirtino Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Vilniaus miesto biudžeto projektą sostinės savivaldybės taryba numato svarstyti šį trečiadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų